Autor Wątek: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek dyskusyjny.  (Przeczytany 198194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suchyy

• Weteran
Odp: Starlink - konstelacja internetowa SpaceX.
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 22, 2020, 18:04 »
Adam, jeśli masz na myśli brytyjską spółkę OneWeb, która wczoraj umieściła kolejne 34 szt. satelitów na orbicie (od 2019 wykonali tylko trzy starty i mają w tej chwili 74 satelity: najświeższe info: TUTAJ), to nie stanowią żadnej konkurencji dla SpaceX (biorąc nawet pod uwagę zapóźnienia projektowe, zapewne tu i tam obecne). Przyczyna jest prosta: wynajmowanie Sojuzów jest za drogie, a przyszłych startów europejską Ariane 6 pewnie nie doczekają. Jak donosi agencja Bloomberg spółka OneWeb planuje ogłosić bankructwo - powodem problemy finansowe głównego udziałowca, japońskiego banku SoftBank. Tu nie ma litości - to jest walka wilków na śmierć i życie o dominację w stadzie! Jak wiadomo wygra najsilniejszy i najsprytniejszy, ale dominacja nie jest wieczna (licencje - terminy dotrzymania realizacji projektów) i nie koniecznie wilkiem alfa musi być SpaceX  ;) :) Na razie mają niekwestionowaną przewagę, ale wiele może się jeszcze wydarzyć. Jak wiadomo inne wilki zaczynają sobie ostrzyć zęby, ale nie są jeszcze gotowe, a nadciągający kryzys, związany z ogólnoświatową pandemią koronawirusa może sporo przetasować.  ::)
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 22, 2020, 19:39 »
Tak o nich caly czas gadamy, ale ... mysle, ze ta historia bedzie mialo jeszcze kupe dziwnych perypetii, na wszelki wypadke kupilem duzo
popkornu;-)  W sumie to wyscig drukarek pieniedzy, kto bedzie lepszy;-) Z powazaniem
                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 23, 2020, 22:54 »

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 24, 2020, 23:25 »

The answer, it seems, is that DarkSat is indeed darker but only slightly. Once it reached its final orbit, the satellite appeared 55 percent fainter compared to another bright Starlink satellite, according to Tregloan-Reed’s study. That’s based on the initial observations he made using a telescope at the Ckoirama Observatory in Chile. “The DarkSat coating does push the satellite beyond being able to be seen with the naked eye,” says Tregloan-Reed.
Z powazaniem
                       Adam Przybyla
Zrodla:
https://www.theverge.com/2020/3/24/21190273/spacex-starlink-satellite-internet-constellation-astronomy-coating

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 24, 2020, 23:25 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 26, 2020, 12:20 »
No właśnie, opinie o Darksacie są jak na razie podzielone, co innego twierdzi: Thiery Legaut (o czym pisałeś Adam wcześniej): TUTAJ , ale myślę, że jego obserwacje mogły być przedwczesne, lub omyłkowe. Sam obserwowałem Darksata (jeszcze we wczesnej fazie wznoszenia) i widziałem, że jest nieznacznie tylko słabszy od pozostałych (a nie jaśniejszy, jak pisał T. Legaut)!

TUTAJ - (link aktualizowany do najnowszych Starlinków jest również na końcu pierwszego wątku tego tematu w różowych ramkach) - można zobaczyć jak powstaje i wygląda aktualnie Konstelacja Starlink (są wszystkie Starlinki na 26.03.2020, czyli od misji 1 do 6). Fajnie widać, jak Starlinki z ostatniego startu (Starlink-6) przygotowują się do rozdzielenia na dwie, potem pewnie trzy płaszczyzny orbitalne (widać już wyraźną zmianę płaszczyzny orbity). Przypominam o wyłączeniu atmosfery i załączeniu oświetlenia Ziemi w wizualizacji orbitalnej 3D  - lepiej widać i od razu można oszacować, które Starlinki są do obejrzenia nad Polską wieczorem, czy przed porankiem. Jak pokazują ostanie badania, to te na wysokościach operacyjnych (550km) mogą mieć jasność 4.5-4mag (Darksat: 6.5-6mag), a wędrujące jeszcze w górę możemy oglądać z jasnościami: 3-1mag. Przytrafiają się również krótkie, jednorazowe i niespodziewane, całkiem jasne błyski (niczym flesz) od normalnie niewidocznych obiektów, lecących tą sama trajektorią, co widoczne w obserwowanym przelocie Starlinki (szczególnie pod zaświetlonym niebem), prawdopodobnie od śmieci po Falconie - sam dwukrotnie widziałem coś takiego w czasie przelotu Starlinków na wysokich elewacjach (w czasie górowania), ale nisko-średnich wysokościach (przed osiągnięciem orbity operacyjnej). Zaraz po starcie, satelity lecące nisko w gęstym łańcuszku, jako Starlink-train mogą puszczać w czasie niektórych przelotów całkiem jasne flary, dochodzące do wartości ujemnych magnitudo.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2020, 13:14 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 30, 2020, 19:07 »
Jeśli komuś dopisze dzisiaj pogoda (30 marca) i nie siedzi w kwarantannie, to warto wieczorkiem przewietrzyć się (oczywiście samemu, nie w grupie) i popatrzeć na zachodnie niebo, bo ok. godz. 21 (między 20:47 a 21:05) nastąpi nad Polską wysoki przelot zgęstka Starlinków z 5-tej paczki (ok. 34 szt.) - pierwszy zrzut poniżej (źródło: CelesTrak). Dodatkowym bonusem będzie widoczny równocześnie przelot ISS. Stacja u mnie w Lublinie ok. godz. 21:01 przetnie trajektorię Starlinków (na elewacji ok. 23°) między satelitą: Starlink-1222 (który będzie w tym czasie ok 1° nad stacją), a 1211 (który będzie ok. 5° pod stacją). U mnie niestety sporo chmur nad horyzontem, ale może się jeszcze poprawi (w dzień chmur było znacznie więcej). Jeśli pogoda nie skiepsi zupełnie to może uda mi się zrobić fotki?
Poniżej dodatkowe zrzuty ze Stellarium, czyli tak jak to u mnie będzie wyglądało. Najpierw boksowanie się ISS ze Starlinkami, potem (widok w szerszej perspektywie) przelot stacji przez gromadę Hiady i zderzenie się ISS z Aldebaranem (przeleci niecałe 8 minut kątowych od gwiazdy).
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2020, 19:15 wysłana przez suchyy »

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 30, 2020, 20:55 »
Trochę chmur, ale udało się zobaczyć w prześwitach pociąg Starlinków i przecinającą ich trasę  ISS.

Offline Limax7

• Weteran
  • .: I love comets :.
    • Link do Facebook:
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 30, 2020, 22:40 »
Obserwacje Starlinków 30 marca 2020 wieczorem - Białystok.

Dziś był bardzo pogodny bezchmurny i chłodny dzień. Powietrze było bardzo klarowne. Po zachodzie Słońca na niebie wyłoniła się jasna Wenus a na lewo od niej oddalony o 23 stopnie Księżyc jeszcze przed pierwszą kwadrą. Wyraźnie było widać światło popielate Księżyca czyli nieoświetloną część naszego srebrnego globu. Nie oświetloną bezpośrednio przez Słońce ale oświetloną przez naszą Ziemię. Gdy trochę się ściemniło pojawiły się Plejady (M45). Wenus już jest całkiem blisko nich bo ok. 3 stopnie i z każdym dniem jest co raz bliżej nich by w końcu 3 kwietnia znaleźć się najbliżej tej gromady otwartej gwiazd.

Miałem nie wychodzić na obserwacje Starlinków. Przecież już są zbyt duże odstępy i jasność zapewne będzie w okolicy +3.5 mag. czyli nic nadzwyczajnego. Zwyczajny przelot kilkudziesięciu satelitów jaki nie raz już widziałem i fotografowałem. Nastawiłem jednak alarm na wyjście. „A wyjdę na chwilkę i zerknę czy będzie je chociaż widać...”  8)
Wyszedłem na ogród, usiadłem na krześle i czekałem. Ok. 20:46 CEST (czas letni) wyłonił się pierwszy z nadlatującej grupy. Starlink-1233 i był niesamowicie jasny. Początkowo myślałem, że to jakiś inny satelita więc szybko uruchomiłem aplikację Heavens-Above i nie, to nic innego jak Starlink! Za nim leciał następny więc nie miałem już złudzeń co do tego co obserwuję !  ;D Był również bardzo jasny, kolejne też i jasność maksymalna wypadała wcale nie podczas górowania tylko właśnie kilkanaście sekund wcześniej jak tylko minęły Księżyc !
To były Starlinki wystrzelone 17 lutego 2020 roku czyli tzw. Starlink4. Odstępy między nimi to ok 10-15 stopni a więc sporo. 
Pod linią lotu tych Starlinków pojawił się inny Starlink-1236 również z serii Starlink4 i zaczął stopniowo jaśnieć aż puścił bardzo jasnego zajączka niczym niegdyś Irydium. Błysnął na ok. -4 mag !  :o Czyli mniej więcej tak jasno jak Wenus. To bardzo cenna obserwacja która uświadamia nam (i mi) że Starlinki flarują !!! Ale najciekawsze miało dopiero nadejść …  ::)
Ok. 20:57 CEST zza mojego domu wyłoniły się dwa bardzo blisko siebie (13’ kątowych !) lecące Starlinki (1188 i 1198) oraz trzeci 1187 (4 stopnie kątowe). Wszystkie jasne na ok 1 mag, coś niesamowitego. Obserwowałem je aż do momentu ich wejścia w cień Ziemi pod asteryzmem Duży Wóz. Starlinki nadal leciały choć od pierwszego z tej grupy minęło już 13 minut. Nadal jasne, choć jeden był wyraźnie słabszy tak ok +3 mag. Nie wiem dlaczego był słabszy, prawdopodobnie zależy to od ułożenia paneli słonecznych satelit.
Ok. 21:01 CEST poniżej ich przez Oriona przelatywała Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (czyli ISS). Była jaśniejsza od Starlinków co jest zrozumiałe biorąc pod uwagę jej wielkość.
Ostatnim zaobserwowanym Starlinkiem był 1204 i była to już godzina 21:05 CEST – 19 minut od zobaczenia pierwszego z nich.
Jestem bardzo zaskoczony jasnością tych konkretnie Starlinków. Kilkanaście dni temu obserwowałem Starlinki2 i wcześniej Starlinki3 również wieczorem w doskonałych warunkach pogodowych i one nie były tak jasne jak te dziś ! Spróbuję jutro również je obserwować, jeśli tylko pogoda na to pozwoli.
Żałuję tylko, że nie zabrałem na te obserwacje aparatu, ale jak już wspominałem miałem tylko wyjść i popatrzyć na słabo świecące już trochę oklepane Starlinki…  ;)

Pozdrawiam
Adam Hurcewicz
Uniwersał 150/900
Nikon D3200 + Nikkor AF-S 18-105mm + Sigma APO 70-300mm

Białystok, Polska
http://adamhurcewicz.wordpress.com

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 31, 2020, 01:59 »
Adam (Limax7), żeby się już trzymać konwencji jaką przyjęliśmy na forum (zobacz: TUTAJ), to uznając pierwszą wystrzeloną paczkę satelitów (Starlink V0.9) za Starlink-1 (tak chce SpaceX), to dzisiaj oglądaliśmy satelity z piątej paczki, czyli Starlink-5 (wewnętrzne oznaczenie SpaceX: Starlink V1.0 L4). Sam byłem zaskoczony ich wyjątkowo dobrze widocznym przelotem w dniu 30 marca (mimo jasnego już Księżyce - przed pierwszą kwadrą), no ale akurat tak się składa, że lecą nadal nisko (aktualne parametry orbity to: ok. 380x370km - zrzut nr1 na podstawie CelesTrak) i w celu osiągnięcia orbity operacyjnej (550km) mają jeszcze trochę do pokonania wysokości, dlatego widocznie trafiają się jeszcze stosunkowo jasne przeloty.

Też dzisiaj oglądałem Starlinki i ISS, a raczej już chyba wczoraj  ;) . Na szczęście chmury się rozproszyły pod wieczór i było dokładnie tak, jak opisałem powyżej, posiłkując się wcześniej tylko virtualiami (CelesTrak, Stellarium). Zrobiłem trochę fotek (na miarę moich możliwości - dopiero uczę się focić nocne niebo - tym razem wyszły nieostre z mojej winy, ale coś tam da się zobaczyć). Poza tym foty pstrykałem w trudnych warunkach miejskich (załączone lampy uliczne tuż za plecami przy ścieżce rowerowej), więc są jakie są. Księżyc też nie pomagał, świecąc prosto w obiektyw. ::) Nie mam niestety jasnego szkiełka do aparatu, żeby próbować robić wideo, a tu trzeba takie nie gorsze jak F1,4 z możliwością pracy z pełną przysłoną, czyli takie z górnej półki (czytaj: drooogie), które zapewni stosowną ostrość i brak wad optycznych przy pełnym otworze przysłony. Zmontowałem Time Lapsa z przelotu Starlinków razem z ISS - link na YT (oglądać jako HD): i z przelotu samych satelitów Starlink (tuż przed przelotem ISS): .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2020, 19:13 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 01, 2020, 11:23 »
Wczoraj na YT ktoś zrobił wrzutkę z przelotu Starlink-5 na tle Księżyca! Ciekawe, czy ktoś zaczaił się na to wydarzenie z teleskopem?

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 01, 2020, 11:26 »
Udalo mi sie w koncu to ustrojstwo zobaczyc. Pomimo zadymy jaka akurat z tej strony robi pobliska elektrocieplownia
i chmurek bylo je widac bardzo wyraznie. Starasznie sa jasne. Z powazaniem
                                                                                                                Adam Przybyla

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 01, 2020, 12:13 »
Udalo mi sie w koncu to ustrojstwo zobaczyc. Pomimo zadymy jaka akurat z tej strony robi pobliska elektrocieplownia
i chmurek bylo je widac bardzo wyraznie. Starasznie sa jasne. Z powazaniem
                                                                                                                Adam Przybyla

Adam, ja czekam na coś TAKIEGO, bo to jest dopiero inny poziom adrenaliny!   ;)  ;D Te powiedzmy "zgęstki" Starlinków z poprzednich misji (a jest ich, jak dotychczas sporo), nadal budzą zainteresowanie, nawet postronnych, przypadkowych osób - dyskutujemy o tym również na Polskim AstoBlogerze - prowadzonym przez Sokole Oko: TUTAJ, ... ale widoki te już nie powalają na kolana stałych obserwatorów.  :)

Na wizualizacji 3D (CelesTrak) na chwilę obecną zaczyna to wyglądać już w miarę regularnie (zrzut drugi), ale zanim wszystkie, dotychczasowe satelity osiągną wysokość operacyjną i rozlezą się regularnie po orbitach (zrzut pierwszy), to jeszcze trochę wody w mojej, lubelskiej Bystrzycy popłynie!  ;)

Z tego co widać dotychczas, dłużej trwa zmiana kąta pomiędzy płaszczyznami orbitalnymi przy podziale satelitów z danej paczki, niż samo nabieranie wysokości przez satelity.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2020, 16:32 wysłana przez suchyy »

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 01, 2020, 20:38 »
Dzisiaj miałem okazje też je zobaczyć, dzięki za informacje które podajecie:) Czyste niebo więc bez problemu widać je było gołym wzrokiem.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 02, 2020, 11:24 »
Myślę, że Koledzy: Limax7, Sokole Oko no i ja będziemy trzymać rękę na pulsie. Jak  doczekamy się w końcu prawdziwego, gęstego Starlink-train nad Polską (po zeszłorocznym, majowym), to damy znać wcześniej.

Niżej zamieściłem jeszcze kilka fotek (w miarę do zaakceptowania) z mojej sesji ze Starlinkami z 30-03-2020. Niestety tylko cztery pierwsze fotki wyszły jako tako ostre, reszta (kilkadziesiąt sztuk) jest fatalna do bani, a z nich właśnie robiłem powyższy time laps, dlatego marnie wyszedł. Tego dnia było dosyć zimno, ręce mi zgrabiały i niechcący przestawiłem ostrość (w manualu) :( - następnym razem sie poprawię!  :)

Dla zainteresowanych podam, że do focenia używam prosty, amatorski aparacik systemowy (taki uproszczony bezlusterkowiec, czy bardziej wypasiony kompakt): Olympus PEN EP L9 + obiektywy dedykowane lub manualne z adapterem M42-M4/3:

... jego plusy to: wymienna optyka, film4K, sterowanie i wyzwalanie zdalne smartfonem, a podstawowa wada to brak wizjera elektronicznego (jest tylko wyświetlacz), no i mała matryca, jak to u Olympusa: µ4/3 - stąd trudności i konieczność zwiększonej uwagi przy ustawianiu ostrości w manualu - nie mniej staram się go obuć do nocnego foto.  :o

Parametry dla poniższych zdjęć: ogniskowa 14mm (odpowiednik 28 mm dla FF, szerokokątny), przysłona F3.5 (max. otworu w tym obiektywie), migawka 5 sek. (wyzwalanie migawki ze smartfona), ISO: 800, stary statyw od kamery analogowej 16mm (z czasów PRL-u  ;D z głowicą azymutalną).

Poniżej przelot tej części Starlink-5 (V1.0 L4) z 30-03-2020 tuż przed przelotem ISS:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2020, 19:45 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 02, 2020, 16:28 »
Dzisiaj tj. 2 kwietnia Starlink-5 (V1.0 L4) do obejrzenia nad Polską między ok. 20:58 a 21:16 CEST. Na pierwszym i drugim zrzucie z wizualizacji orbitalnej 3D (CelesTrak) początek i koniec górowania nad Polską. Na trzecim zrzucie (Stellarium) widok przelotu u mnie w Lublinie.

Przy okazji popatrzcie na Wenus i Plejady. Jutro (3 kwietnia) Wenus znajdzie się wewnątrz charakterystycznej gromady gwiazd, jaką są Plejady (M45).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2020, 18:33 wysłana przez suchyy »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 02, 2020, 16:28 »