Autor Wątek: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek dyskusyjny.  (Przeczytany 226839 razy)

Offline pasiuli

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Starlink - konstelacja internetowa SpaceX.
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 05, 2020, 23:47 »
U mnie w Koninie piękne niebo było...do 23. O 23.18 już padało, a teraz znowu się przejaśnia. Jajo można znieść :(

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 06, 2020, 00:02 »
Logos, w Koszalinie o 23:17 był stosunkowo niski przelot "Starlink-8 train" nad południowym horyzontem.

Czas górowania Starlink-1436 (VISORSAT), prowadzącego pociąg Starlink.

23:17:33 ok. 33° S (ok. 23° nad Księzycem)

O ile masz dobrą pogodę to mogłeś nie widzieć z kilku względów:

- Księżyc w pełni (wiek 15 dni) na pewno przeszkadza, bo bardzo mocno rozświetla południowy horyzont
- Satelity na niższej elewacji są dalej od obserwatora i mogą mieć znacznie mniejszą jasność niż przy wysokim przelocie
- po ostatnich zapowiedziach SpaceX prowadzi prawdopodobnie eksperymenty z satelitami (po wymianie w nich oprogramowania), polegające na dynamicznym ustawianiu ich wąskim brzegiem ("ostrzem noża") w kierunku Słońca (w czasie wznoszenia się na wysokość operacyjną) tak aby jak najmniej były widoczne. Już Sokole Oko we wcześniejszych wpisach) zauważył, że satelity dziwnie się zachowują. Ja je zbyt krótko widziałem dziś rano, żeby poczynić ciekawsze spostrzeżenia. SpaceX zapowiada, że dąży do tego aby po tygodniu od startu satelity były niewidoczne. Jak im to wyjdzie, zobaczymy. Należy się jednak spodziewać, że mogą być coraz trudniejsze do obserwacji!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2020, 00:23 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline Adam

• Pełny
  • Noc to najpiękniejsza pora dnia :)
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 06, 2020, 00:06 »
W Łodzi przelot ładnie dopisał  :D w początkowej fazie wyraźnie jaśniejsze były dwa, jeden z początku drugi na samym końcu. W zenicie już tylko ten drugi bardzo jasno świecił, ciekawe czemu akurat ten jeden, może testuje jakieś ustawienie. Bardzo szybko się poruszają plus księżyc trochę psuł widowisko,  na pewno nie było ono tak efektowne jak to z maja zeszłego roku.  Poza tymi dwoma pozostałe rozmyly się w ścieżce, może jak się trochę odsuną to będzie ciekawiej 8)

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 06, 2020, 01:04 »
Leje. Starlink-train właśnie przeleciał... gdzieś nad chmurami. Nie czekam na kolejny przelot drugą noc przy tej pogodzie, oj nie. ;D Ja też mam próg wytrzymałości na te drwiny chmur z nas :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 06, 2020, 01:04 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 06, 2020, 01:11 »
U mnie postęp, bo przestało padać i chyba zaczynają się chmurzyska (o przepraszam: chmurki  ;) ) przerzedzać - chyba ta dziura z nad Łodzi zaczyna powoli docierać do mnie. Szkoda, że się spóźniła na przelot przed pierwszą.

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 06, 2020, 01:12 »
U mnie czysto, ale i tak niestety nic nie wypatrzyłem.

Offline pasiuli

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 06, 2020, 02:43 »
Wytrwałem do 02.25. Niebo czyste, zero chmur. Księżyc jednak zrobił swoje i ze starlnków tylko flary było widać. Ale za to meteoryt, jakieś 10 min przed wyczekiwanymi satelitami był przepiękny. Warto było czekać :)

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 06, 2020, 05:37 »
Ja również poczekałem i tym razem sukces. Przelot wyglądał jak pisaliście: jeden jaśniejszy obiekt i reszta sporo słabsza,
błyskająca w wydawałoby się przypadkowy sposób. Na zdjęciu niżej złapały się jeszcze trzy inne satelity, jak widać poruszające się
dużo wolniej (czas naświetlania tylko 5 s, więc widać jak Starlinki szybko pędzą na tle gwiazd).
Pół godziny później pierwsze w widoczne tym roku z południa obłoki srebrzyste.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2020, 05:40 wysłana przez TomIR »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 06, 2020, 09:02 »
Załapałem się na przelot o 2:25 i był kiepski z miasta. Latarnie i księżyc w pełni skutecznie pozbawiły sznurek blasku i jedynie w lornetce było fajnie. Za to NLC także złapałem.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 06, 2020, 11:50 »
No to gratuluję wytrwałości i fajnych fotek!  :) Ja do drugiej już nie wytrzymałem, po trzech niepowodzeniach.  :o Co prawda przestało już wtedy padać u mnie zupełnie, ale Stratusy nie dawały za wygraną  >:( , ... a dzisiaj od rana: Słońce, piękny błękit nieba i gdzieniegdzie tylko małe Cumuluski, ale ta pogodaaaaaaaa złośliwa!!!

O ile da się dzisiaj cokolwiek pooglądać u nas w kraju, to spodziewany jest inny układ Starlinków. Oczywiście rozjadą się już bardziej, no i wygląda na to że Starlink-1436 (VISORSAT) będzie chyba zasuwał na końcu, jako maruder! Aktualnie "Starlink-8 train" obserwowany jest w Ameryce Południowej przed wschodem Słońca.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2020, 13:39 wysłana przez suchyy »

Offline Cysiek

• Nowy
  • *
    • Timelapse Ignasiak - YouTube
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 06, 2020, 13:07 »
Dziś koło Łodzi znów szykuje się pogoda ;), postaram się jakieś foty zrobić

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 06, 2020, 13:57 »
Najbliższej nocy nad Polską / Europą będą następujące przeloty:
- około 23:15 - 23:25
- około 00:50 - 01:00

Szczegółowe informacje najlepiej załapać na https://www.heavens-above.com/ albo innej podobnej stronie, podając miejsce swojej obserwacji.

U mnie jest szansa na wypogodzenie. :)

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 06, 2020, 20:43 »
Pomorze się rozpogadza, po 23:00 może być nawet bezchmurnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 06, 2020, 21:00 »
U mnie akurat odwrotnie! W dzień przepiękna pogoda (całkowicie niezgodnie z tym co pokazuje pogodynka IMGW w necie), ciepło, niebo błękitne, niewiele Cumulusów, a teraz zaczyna się babrać. Głęboki błękit nieba zamienił się w mleko i chyba będzie powtórka z rozrywki, ale może do pierwszego lokalnego przelotu ok. 21:47 (w niecałą godzinę po zachodzie Słońca) chmury nie pokryją całkowicie nieba. Na pewno będę próbował, choć nie mam dobrego doświadczenia w oglądaniu Starlinków o tak wczesnej porze, a te z 8-mej paczki jakoś dziwnie się zachowują.  ??? Zobaczymy co z tego wyniknie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2020, 21:13 wysłana przez suchyy »

Offline Cysiek

• Nowy
  • *
    • Timelapse Ignasiak - YouTube
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 06, 2020, 23:08 »
Niestety pod Łodzią tym razem nici z oglądania, a prawie cały dzień zapowiadało się całkiem nieźle, ale pod wieczór przylało konkretnie...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 06, 2020, 23:08 »