Ankieta

Jakie firmy powinny otrzymać finansowanie w rundzie CCtCap programu CCP?

Boeing / Atlas V / CST-100
8 (15.7%)
Sierra Nevada Corp. /Atlas V / Dream Chaser
17 (33.3%)
SpaceX / Falcon 9 / Dragon 2
26 (51%)

Głosów w sumie: 25

Autor Wątek: Commercial Crew Programme (CCP) - NASA wspiera komercyjne loty załogowe  (Przeczytany 328788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 0x3ffe

• Pełny
  • Rzeczpospolita Marsjańska
    • Moja gra mobilna - testujcie
Odp: Commercial Crew Programme (CCP) - NASA wspiera komercyjne loty załogowe
« Odpowiedź #420 dnia: Września 16, 2014, 22:29 »
To że SpX dostał mniej zielonych, to akurat dobrze. Zmusi ich do obniżenia cen i gonienia konkurencji. Z drugiej strony kibicowałem SN, no ale cóż, gratulacje dla zwycięzców ;)

nie wiem gdzie tu widzisz konkurencje ? Cenowo to Boeing dla Spacex nie jest konkurencja. Jeżeli tak do tego podchodzisz to Boeing powinien dostać mniej kasy.

Mi skrzydlaka nie żal, przynajmniej w Nasa wygral rozsądek a nie wizje ze star wars.
Moc obliczeniowa dwóch Commodore 64 wystarcza do lądowania na księżycu!

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #421 dnia: Września 16, 2014, 22:42 »
Boeing to tez najmniejsze ryzyko i dlatego w opiniach ekspertow byl to faworyt.

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #422 dnia: Września 16, 2014, 22:43 »
Chodziło mi o to, że jak się robi za cudze, to nigdy nie wydaje się pieniędzy rozsądniej, niż gdy robi się to samo za swoje. A teraz firmy będą walczyć o każdy lot(coś jak dostawy cargo)
Go Elon, Go!!!

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #423 dnia: Września 16, 2014, 22:44 »
To że SpX dostał mniej zielonych, to akurat dobrze. Zmusi ich do obniżenia cen i gonienia konkurencji. Z drugiej strony kibicowałem SN, no ale cóż, gratulacje dla zwycięzców ;)
             ... nie tylko Ty na nich liczyles , inni tez im kibicowali: http://www.sncorp.com/press_more_info.php?id=624
i moga czuc sie mocno zawiedzeni ... Z powazaniem
                                                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #423 dnia: Września 16, 2014, 22:44 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #424 dnia: Września 16, 2014, 22:48 »

nie wiem gdzie tu widzisz konkurencje ? Cenowo to Boeing dla Spacex nie jest konkurencja. Jeżeli tak do tego podchodzisz to Boeing powinien dostać mniej kasy.

Mi skrzydlaka nie żal, przynajmniej w Nasa wygral rozsądek a nie wizje ze star wars.
A mi żal, że na loty kolejnych załogowych wahadłowców będziemy musieli poczekać jeszcze dość długo  :(
Ale może jeszcze co nieco z tych odrzuconych projektów da się zrealizować przy współpracy międzynarodowej - z Europą, Japonią...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #425 dnia: Września 16, 2014, 22:56 »
Chodziło mi o to, że jak się robi za cudze, to nigdy nie wydaje się pieniędzy rozsądniej, niż gdy robi się to samo za swoje. A teraz firmy będą walczyć o każdy lot(coś jak dostawy cargo)

Każda firma robi za cudze, czyli za kontrakty, zlecenia, granty.

I dlaczego tak ma być mniej rozsądnie? Każda firma, która bierze określoną kwotę za kontrakt, chce go zrealizować jak najniższym kosztem, bo więcej jej zostanie.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #426 dnia: Września 16, 2014, 23:01 »
             ... nie ma idealnego rozwiazania;-) Nigdy nie slyszales o biurokracji w sektorze prywatnym?;-) To tak na marginesie. Wazne aby byla konkurencja, to mocno pomaga w zachowaniu postepu, konkurencja czy to skale panstw czy firm;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #427 dnia: Września 16, 2014, 23:22 »
Boeing gets $4.2B. SpaceX gets $2.6B.

Są to pieniądze przewidziane na lata 2014-2018. Ale ile z tego naprawdę otrzymają, będzie zależało od corocznych budżetów NASA, czyli od polityków.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #428 dnia: Września 16, 2014, 23:47 »
Boeing gets $4.2B. SpaceX gets $2.6B.

Są to pieniądze przewidziane na lata 2014-2018. Ale ile z tego naprawdę otrzymają, będzie zależało od corocznych budżetów NASA, czyli od polityków.

Szkoda, ze Boeing dostanie około 4,2 miliarda a Sierra Nevada nic. Myślę, że Boeinga stać na budowę kapsuły nawet bez pomocy NASA, to przecież światowy potentat w lotnictwie obok LM, Airbusa i innych gigantów aero. A jeszcze nie słyszałem żeby Sierra Nevada miał taki biznes. Ja ja bym rozdawał kasę, to Boeing dostałby o 2 miliardy dolarów mniej a Sierra Nevada o 2 miliardy dolarów więcej  ;)
Ciekawe czy Sierra Nevada zgodnie z zapowiedziami będzie kontynuować projekt, bez finansowego wsparcia od NASA?  ::)
P.S. Czy teraz nadszedł czas na nowy na naszym Forum wątek dla SNC, już poza CCP?

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #429 dnia: Września 16, 2014, 23:55 »
ja sie przyznam ze lekko kibicowalem Boeingowi (bez przesady oczywiscie) bo moj syn byl jednym z inzynierow w najnowszym mechanicznym laczeniu pojazdow ktorej podwykonanie Boeing zlecil firmie Moog (dla ktorej pracuje moj syn). Wykonywal wiele obliczen mechanicznych tego zlacza, pokazywal mi nawet symulacje na swoim laptopie. Jak sie oglada na youtube jak to zlacze pracuje to mozna sobie mozgownice wykrecic zastanawiajac sie jak to dziala...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #430 dnia: Września 17, 2014, 00:45 »
Czyli opcja kapsułowata zwyciężyła w całości! Co teraz czeka SNC? Opcja europejska?

Moim zdaniem oba kontrakty to naprawdę dużo pieniędzy, powinno to wystarczyć na doprowadzenie obu projektów do realizacji. :)

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #431 dnia: Września 17, 2014, 02:21 »
Szkoda SNC, liczyłem na nich nawet kosztem Boeinga...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #432 dnia: Września 17, 2014, 12:44 »
P.S. Czy teraz nadszedł czas na nowy na naszym Forum wątek dla SNC, już poza CCP?

Mam nadzieję, że będzie o czym pisać w takim wątku...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #433 dnia: Września 17, 2014, 12:55 »
Moim zdaniem oba kontrakty to naprawdę dużo pieniędzy, powinno to wystarczyć na doprowadzenie obu projektów do realizacji. :)

Zwłaszcza, że w perspektywie jest kilkuletni kontrakt na loty do ISS.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #434 dnia: Września 17, 2014, 13:29 »
Szkoda SNC, liczyłem na nich nawet kosztem Boeinga...

No szkoda... niemniej jeśli chodzi o SNC to nie wszystko tak zupełnie stracone. Pierwszy egzemplarz przeznaczony do lotu w kosmos jest w trakcie budowy, zakupiono rakietę Atlas V i zarezerwowano termin w listopadzie 2016 dla testu bezzałogowego. Nie wiem jak z orbitalnym lotem z załogą na pokładzie - przeprowadzą go własnym sumptem, czy jak? Zarzekali się (podobnie jak SpaceX), że w przypadku przegranej projekt będzie kontynuowany - zupełnie inaczej niż Boeing. Minipromem zainteresowani są ponadto Japończycy i ESA, więc kto wie... Koniec końców możemy zobaczyć wszystkie trzy pojazdy latające na orbitę ;)

Kontrakt dla Boeinga i SpaceX ma objąć od 2 do 6 misji. Co dalej? Nowy kontrakt? Może wtedy uda się odważnej firmie z Denver ;)
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #434 dnia: Września 17, 2014, 13:29 »