Ankieta

Jakie firmy powinny otrzymać finansowanie w rundzie CCtCap programu CCP?

Boeing / Atlas V / CST-100
8 (15.7%)
Sierra Nevada Corp. /Atlas V / Dream Chaser
17 (33.3%)
SpaceX / Falcon 9 / Dragon 2
26 (51%)

Głosów w sumie: 25

Autor Wątek: Commercial Crew Programme (CCP) - NASA wspiera komercyjne loty załogowe  (Przeczytany 328754 razy)

Offline magiczny

• Senior
Jakie jest doświadczenie tych krajów w lotach załogowych? w lotach międzyplanetarnych? jakie są ich największe osiągnięcia?
Jakie są kluczowe projekty w które te kraje się teraz angażują? 
Różnica w potencjale chyba jest zauważalna.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Jakie jest doświadczenie tych krajów w lotach załogowych? w lotach międzyplanetarnych? jakie są ich największe osiągnięcia?
Jakie są kluczowe projekty w które te kraje się teraz angażują? 
Różnica w potencjale chyba jest zauważalna.
             ... tak jak ci napisalem to nie jest binarne, albo albo, wyoyo braz sobie rok 2018 (smiesznie brzmi ale niech tam) amerykanie maja wreszcie okazje sie "obrazic",
co sie dzieje? Zamiast 4 na rok leca 2 sojuzy, bo nawet jesli bylyby dwa, rozne  amerykanskie pojazdy zalogowe, to sa zbyt niepewne aby ktos zaryzykowal utrate dostepu do iss. A ISS ma juz swoje lata, trzeba myslec o nowej stacji, A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski. Nie za bardzo jest gdzie tu sie mozna obrazic, bo i tak trzeba sie z ruskimi dogadac;-)

Mowisz o potencjale, potencjal jest wystarczajacy, jak ruskie maja kase to idzie im jak po masle;-) A ostatni przelot chinczykow kolo planetoidy pokazuje, ze calkiem dobrze sobie radza takze dalej;-) Prawda jest taka, ze po odjeciu od ISS komponentow innych panstw, amerykanei wygladaja dosc ... blado;-) Dopiero teraz zaczynaja cos nowego dodawac, z lotem falcona. Oczywiscie co do lotow w daleki kosmos, maja doswiadczenie, ale inni depcza im juz po pietach;-) Z powazaniem
                                                      Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
... pod koniec to raczej byly 3 loty;-)
Dzizas,były 3 bo takie było zapotrzebowanie.Ale mogło być i 5 w podobnej cenie i wtedy wyszłoby 600 mln za lot.Największą role odgrywały tu koszty stałe utrzymania całej infrastruktury o czym już milion lat temu tu dyskutowaliśmy.

... tak? Sprawdzonych przez kogo?;-) Tu jest caly problem, technologia jest ale ladnie zamknieta w sejfach ULA z napisem nie sprzedawac ponizej kilku miliardow;-)

Czyli rozumiem że ULA ma zamknięty w sejfie projekt X-33 lub innego statku typu SSTO i nie chce go nikomu pokazać dopóki nie dostanie "miliardów dolarów"?No Comment.Nota bene nie wiedziałem że powstała w zupełnie innym celu w 2006r ULA zajmowała się projektowaniem X-33 którego program NASA skasowała 5 lat wcześniej.Cóż,duzo ciekawych rzeczy od ciebie można się dowiedzieć  :D
trudno byloby aktualnie wywalic ruskich z ISS;-)))

Tak samo trudno byłoby aby Rosjanie olali Amerykanów od których wsparcia finansowego zależy utrzymanie ISS.
Ok, faktycznie nie od zera, ale poziom współpracy jest nie porównywalny.
Dla Rosjan byłby to regres.
              ... dlaczego? Podaj kilka przyczyn. Z powazaniem
                                                                                                            Adam Przybyla

To ja ci podam:
Sojuz-Apollo
Shuttle-Mir
ISS
Wspólne od ponad 40 lat eksperymenty biomedyczne
Cospar-Sarsat
Globalny System Systemów Obserwacji Ziemii GEOSS
Ponadto udział Rosjan w misjach międzyplanetarnych NASA i dostarczanie instrumentów naukowych dla takich misji jak MSL czy LRO oraz pomysly na dalszą współprace jak choćby przy przechwyceniu asteroidy i sprowadzeniu jej na orbite księżyca.
wyoyo braz sobie rok 2018 (smiesznie brzmi ale niech tam) amerykanie maja wreszcie okazje sie "obrazic"
Co ty z tym "obrażaniem"?Rozumujesz troche w kategoriach 7-letniego dziecka.
Zamiast 4 na rok leca 2 sojuzy, bo nawet jesli bylyby dwa, rozne  amerykanskie pojazdy zalogowe, to sa zbyt niepewne aby ktos zaryzykowal utrate dostepu do iss.
A sytuacja w której dostęp do ISS zapewnia wyłącznie jedna kapsuła i rakieta jest bezpieczna?To przypomnij sobie co było po misji Progressa M-12M

A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski.

No patrz,Skylaba 40 lat temu potrafili samodzielnie zrobić.Cuda panie,cuda  :D
Mowisz o potencjale, potencjal jest wystarczajacy, jak ruskie maja kase to idzie im jak po masle;-)

Oczywiście,najbardziej po maśle poszło im z załogowym programem księżycowym.
A ostatni przelot chinczykow kolo planetoidy pokazuje, ze calkiem dobrze sobie radza takze dalej;-)

Patrz wyżej na wspołprace amerykańsko-rosyjską i pomysl chwilke gdzie leży większy potencjał i będzie leżeć jeszcze długi czas(tak wiem,Chińczycy w tym roku "wylądują" na Księżycu a Amerykanie dali d... z X-33-to już pisałeś więc się nie powtarzaj  ;D )

I tak na koniec:
http://www.spacedaily.com/reports/Russia_Extends_Space_Cooperation_With_US_999.html

Offline magiczny

• Senior

tak jak ci napisalem to nie jest binarne, albo albo, wyoyo braz sobie rok 2018 (smiesznie brzmi ale niech tam) amerykanie maja wreszcie okazje sie "obrazic",
co sie dzieje? Zamiast 4 na rok leca 2 sojuzy, bo nawet jesli bylyby dwa, rozne  amerykanskie pojazdy zalogowe, to sa zbyt niepewne aby ktos zaryzykowal utrate dostepu do iss. A ISS ma juz swoje lata, trzeba myslec o nowej stacji, A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski. Nie za bardzo jest gdzie tu sie mozna obrazic, bo i tak trzeba sie z ruskimi dogadac;-)

Przecież  sam sugerowałeś ze Rosjanie oleją USA jeśli nie będzie się im płaciło za miejsca w Sojuzach.
Dlaczego teraz sugerujesz ze to amerykanie mieliby się na Rosjan obrażać? Obracasz kota ogonem.
Dlaczego twierdzisz, że amerykańskie pojazdy byłyby niepewne??
Rosyjskie są na milion % niezawodne?

ISS ma juz swoje lata, trzeba myslec o nowej stacji, A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski.

Wątpię żeby rdzę faktycznie musiał być w dużej mierze Rosyjski, myślisz ze NASA nic się nie nauczyła przez ostatnie 15 lat?
Tak masz rację, ISS jest już zapewne na półmetku. Dlatego amerykanie przebąkują o stacji w punkcie L2. Chiny natomiast myślą o budowie udoskonalonego MIRa. Co jest dla Rosjan bardziej perspektywiczne? Udział po raz trzeci w budowie wielomodułowej stacji na orbicie, czy budowa stacji w okolicach księżyca??

Mowisz o potencjale, potencjal jest wystarczajacy, jak ruskie maja kase to idzie im jak po masle;-)

Czy ja pisałem o rosyjskim potencjale? Ja porównywałem Chiny i USA. Przewaga NASA jest chyba oczywista. 

Prawda jest taka, ze po odjeciu od ISS komponentow innych panstw, amerykanei wygladaja dosc ... blado;-)

A jak będzie wyglądała rosyjska cześć po odjęciu reszty?? Okazale?? Albo Europejska cześć bez reszty elementów, albo japońska?
O ile się nie mylę to cała kratownica, radiatory, panele słoneczne, moduły Zaria, PMA1, Desiny, Node1, Quest jest zbudowane za amerykańskie pieniądze. Wydaje się że jest to ta bardziej imponująca część stacji. Stacja została tak zaprojektowana, że zarówno rosyjskie jak i amerykańskie elementy są ważne dla normalnego funkcjonowania tego kompleksu.

Dopiero teraz zaczynaja cos nowego dodawac, z lotem falcona.

A wahadłowce nic nie wniosły do tej konstrukcji?? Jak połączyłbyś kratownicę, która rakieta mogłaby wynieść panele słoneczne w swojej ładowni? ISS nie byłaby taka imponująca bez USA.

Oczywiscie co do lotow w daleki kosmos, maja doswiadczenie, ale inni depcza im juz po pietach;-)

Porównanie było na lini USA-Chiny i Chińczyków jeszcze na horyzoncie nie widać.

Robi się straszny OT, to jest ostatni post z mojej strony.

Polskie Forum Astronautyczne

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Porównanie było na lini USA-Chiny i Chińczyków jeszcze na horyzoncie nie widać.

Robi się straszny OT, to jest ostatni post z mojej strony.
   ... masz racje, rendery majacego dzialac za 5 lat Orina w porowaniu do, wspolczesnie dzialajacego i latajacego, Shenzhou wygladaja olsniewajaco;-) Nie
mowiac juz o ISS, na ktorej kupiono wiele komponentow za amerykasnkie kredyty u chinczykow;-))) Moze by tak nowy watek? BTW, proponuje jednak kontynuowac
sama kwestie i odniesienie sie do sytuacji po 2018, bo to jednak z tematem jest zwiazane. Z powazaniem
                                                                                                                                                                       Adam Przybyla

Offline magiczny

• Senior
To że USA nie ma czym wysłać ludzi na LEO, nie znaczy że Chiny ich doganiają.
Na jakie projekty porywają się USA a jakie Chiny? Widzisz różnice w potencjale??
Zapewne na ISS są rzeczy wyprodukowane w chinach,  obiektywy, aparaty fotograficzne, procesory, monitory LCD... BA!! Nawet całe Notebooki!!
Polska też już dogania NASA, bo przecież na ISS są anteny polskiej produkcji i konstrukcji.
Dodam jeszcze, że Chiny maja czym latać w kosmos bo w 94 albo 95 roku kupili wiedzę jak to robić od Rosji. Kupili wszystko, łączenie ze skafandrami i szkoleniami astronautów, bo sami pewnie do dzisiaj by się nad tym głowili.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2013, 19:35 wysłana przez magiczny »

Offline JSz

• Weteran
Ależ zapaskudzone w tym wątku! :(

Trudno... Właśnie ukazała się prezydencka propozycja budżetu NASA na FY2014. W zakresie załogowej komercji proponuje się 821,4 mln USD. Podobne co do wysokości propozycje prezydent w porozumieniu z Boldenem składa co roku, po czym Kongres obcina mniej więcej o połowę. w FY2013 NASA otrzymała na ten cel 392 mln USD. W przyszłym roku prawdopodobnie będzie podobnie.

Plany NASA na dalsze lata są następujące jeśli idzie o commercial crew:
2015 - 821,4 mln USD
2016 - 821,4
2017 - 590
2018 - 371

A więc po wejściu w służbę prywatnych taksówek wydatki na ten cel spadną, ale jednak mają pozostać nie tak całkiem symboliczne.

Szczegóły całego budżetu: http://www.nasa.gov/pdf/740512main_FY2014%20CJ%20for%20Online.pdf

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
2015 - 821,4 mln USD
2016 - 821,4
2017 - 590
2018 - 371

Bardzo ciekawe wartości prezydenckiej propozycji dla budżetu NASA! Mam nadzieję, ze te wartości pozostaną w mocy.
Wydaje mi się, że po 2017 roku nakłady spadną, gdyż rozpoczną się regularne misje w ramach oddzielnego programu/kontraktu.

Co ciekawe, NASA uważa, że pierwszy komercyjny lot załogowy nastąpi w roku fiskalnym 2017, czyli przed 1 października 2017. A jeszcze niedawno mówiono, że nastąpiło opóźnienie z listopada 2017 (czyli FY2018) na listopad 2018 (czyli FY2019). I bądź tutaj mądry... :P

Offline JSz

• Weteran
Co ciekawe, NASA uważa, że pierwszy komercyjny lot załogowy nastąpi w roku fiskalnym 2017, czyli przed 1 października 2017. A jeszcze niedawno mówiono, że nastąpiło opóźnienie z listopada 2017 (czyli FY2018) na listopad 2018 (czyli FY2019). I bądź tutaj mądry... :P

Nie pamiętam, by była mowa o listopadzie 2018? Ostatnio, chyba kilka dni temu, informowano o przesunięciu na 30 listopada 2017.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
JSz, mój błąd. O rok się pomyliłem. Ufff. :)

Online ekoplaneta

• Weteran
JSz, mój błąd. O rok się pomyliłem. Ufff. :)

No no Kanarkusie, nie siej astronautycznej paniki na Forum  ;)  ;D

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Ależ zapaskudzone w tym wątku! :(

Trudno... Właśnie ukazała się prezydencka propozycja budżetu NASA na FY2014. W zakresie załogowej komercji proponuje się 821,4 mln USD. Podobne co do wysokości propozycje prezydent w porozumieniu z Boldenem składa co roku, po czym Kongres obcina mniej więcej o połowę. w FY2013 NASA otrzymała na ten cel 392 mln USD. W przyszłym roku prawdopodobnie będzie podobnie.

2015 - 821,4 mln USD
2016 - 821,4
2017 - 590
2018 - 371

A więc po wejściu w służbę prywatnych taksówek wydatki na ten cel spadną, ale jednak mają pozostać nie tak całkiem symboliczne.

Szczegóły całego budżetu: http://www.nasa.gov/pdf/740512main_FY2014%20CJ%20for%20Online.pdf
             ... hmm, mowi sie, ze NASA ma wystrzelic za pmoca SpaceX sonde Sunjammer, wiesz moze w ktorej rubryce to jest i czy zostalo zatwierdzone?
Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Jeśli sonda, to chyba nie w tym wątku, dotyczącym komercyjnych lotów załogowych, ale w wątku o Flexible Path. Adamie, czy czegoś tutaj nie pokręciłem?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Jeśli sonda, to chyba nie w tym wątku, dotyczącym komercyjnych lotów załogowych, ale w wątku o Flexible Path. Adamie, czy czegoś tutaj nie pokręciłem?
             ... przepraszam, akurat widze, ze rozmawiacie o budzecie NASA na 2014 rok, a akurat to mialo leciec w tym roku, jak cos przesun to do innego watku. Moze Ekoplaneta ma racje i warto zrobic jakis osobny watek o budzecie NASA w 2014 roku? Z powazaniem

Online ekoplaneta

• Weteran
             ... hmm, mowi sie, ze NASA ma wystrzelic za pmoca SpaceX sonde Sunjammer, wiesz moze w ktorej rubryce to jest i czy zostalo zatwierdzone?
Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Ludzie a co to za sonda? Pierwsze o takiej słyszę? Może chodzi o moduł Bigelowa Sundancer?  ::)

Polskie Forum Astronautyczne