tak jak ci napisalem to nie jest binarne, albo albo, wyoyo braz sobie rok 2018 (smiesznie brzmi ale niech tam) amerykanie maja wreszcie okazje sie "obrazic",
co sie dzieje? Zamiast 4 na rok leca 2 sojuzy, bo nawet jesli bylyby dwa, rozne amerykanskie pojazdy zalogowe, to sa zbyt niepewne aby ktos zaryzykowal utrate dostepu do iss. A ISS ma juz swoje lata, trzeba myslec o nowej stacji, A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski. Nie za bardzo jest gdzie tu sie mozna obrazic, bo i tak trzeba sie z ruskimi dogadac;-)
Przecież sam sugerowałeś ze Rosjanie oleją USA jeśli nie będzie się im płaciło za miejsca w Sojuzach.
Dlaczego teraz sugerujesz ze to amerykanie mieliby się na Rosjan obrażać? Obracasz kota ogonem.
Dlaczego twierdzisz, że amerykańskie pojazdy byłyby niepewne??
Rosyjskie są na milion % niezawodne?
ISS ma juz swoje lata, trzeba myslec o nowej stacji, A amerykanie sami jej nie zrobia, tak jak w przypadku ISS, rdzen bedzie musial byc w duzej czesci rosyjski.
Wątpię żeby rdzę faktycznie musiał być w dużej mierze Rosyjski, myślisz ze NASA nic się nie nauczyła przez ostatnie 15 lat?
Tak masz rację, ISS jest już zapewne na półmetku. Dlatego amerykanie przebąkują o stacji w punkcie L2. Chiny natomiast myślą o budowie udoskonalonego MIRa. Co jest dla Rosjan bardziej perspektywiczne? Udział po raz trzeci w budowie wielomodułowej stacji na orbicie, czy budowa stacji w okolicach księżyca??
Mowisz o potencjale, potencjal jest wystarczajacy, jak ruskie maja kase to idzie im jak po masle;-)
Czy ja pisałem o rosyjskim potencjale? Ja porównywałem Chiny i USA. Przewaga NASA jest chyba oczywista.
Prawda jest taka, ze po odjeciu od ISS komponentow innych panstw, amerykanei wygladaja dosc ... blado;-)
A jak będzie wyglądała rosyjska cześć po odjęciu reszty?? Okazale?? Albo Europejska cześć bez reszty elementów, albo japońska?
O ile się nie mylę to cała kratownica, radiatory, panele słoneczne, moduły Zaria, PMA1, Desiny, Node1, Quest jest zbudowane za amerykańskie pieniądze. Wydaje się że jest to ta bardziej imponująca część stacji. Stacja została tak zaprojektowana, że zarówno rosyjskie jak i amerykańskie elementy są ważne dla normalnego funkcjonowania tego kompleksu.
Dopiero teraz zaczynaja cos nowego dodawac, z lotem falcona.
A wahadłowce nic nie wniosły do tej konstrukcji?? Jak połączyłbyś kratownicę, która rakieta mogłaby wynieść panele słoneczne w swojej ładowni? ISS nie byłaby taka imponująca bez USA.
Oczywiscie co do lotow w daleki kosmos, maja doswiadczenie, ale inni depcza im juz po pietach;-)
Porównanie było na lini USA-Chiny i Chińczyków jeszcze na horyzoncie nie widać.
Robi się straszny OT, to jest ostatni post z mojej strony.