Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 486301 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 01, 2011, 17:38 »
Pisaliśmy już o tym w tym wątku. Technikę tę Blue Origin zdążył opatentować: http://www.freepatentsonline.com/20110017872.pdf

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 02, 2011, 09:34 »
Pisaliśmy już o tym w tym wątku. Technikę tę Blue Origin zdążył opatentować: http://www.freepatentsonline.com/20110017872.pdf

No to żem się podoktoryzował, a to wszystko już opisane.
Inna sprawa, że tak 5 lat temu ten mechanizm z "rozszerzeniem rury" na końcu opisałem w sieci, i było tam sporo innych pomysłów, już dawno to z sieci wykasowałem. Ale jakoś wtedy zaczęli projektować Arrow 3, też z takim rozszerzeniem. Tak czasem się zastanawiam ... ???

Borys

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 02, 2011, 16:05 »
Inna sprawa, że tak 5 lat temu ten mechanizm z "rozszerzeniem rury" na końcu opisałem w sieci, i było tam sporo innych pomysłów, już dawno to z sieci wykasowałem. Ale jakoś wtedy zaczęli projektować Arrow 3, też z takim rozszerzeniem. Tak czasem się zastanawiam ... ???

Pomysł z rozszerzaniem nie jest nowy, sięga przynajmniej lat 90-tych. Żeby daleko nie szukać, w 1999 roku w X-Prize zarejestrowała się firma TGV Rockets z rakietą Michelle-B:

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 02, 2011, 16:12 »
Pomysł z rozszerzaniem nie jest nowy, sięga przynajmniej lat 90-tych.

Pierwszą rakietą "z rozszerzeniem" jaka przychodzi mi namyśl jest Sojuz (i reszta z tej rodziny).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 02, 2011, 16:12 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 02, 2011, 16:22 »
Pierwszą rakietą "z rozszerzeniem" jaka przychodzi mi namyśl jest Sojuz (i reszta z tej rodziny).

Tutaj nie chodzi o samą geometrię, ale o funkcję, jaką rozszerzenie pełni.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 02, 2011, 17:15 »
Tutaj nie chodzi o samą geometrię, ale o funkcję, jaką rozszerzenie pełni.

Jeśli chodzi o stabilizację, to przykładem może być np. jedna z koncepcji G-2 (1948 rok). A jeśli nie, to proszę mnie oświecić.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 02, 2011, 18:41 »
Jeśli chodzi o stabilizację, to przykładem może być np. jedna z koncepcji G-2 (1948 rok). A jeśli nie, to proszę mnie oświecić.

Chodzi o rozkładany parasol do stabilizacji lotu rakiety podczas lądowania silnikowego. Korzysta z niego (na papierze, póki co) zarówno booster Blue Origin, jaki i pojazd TGV. Zbliżoną metodę proponowano też dla rakiety Nexus z lat 60-tych, ale byłyby to raczej brzechwy stabilizujące niż kompletny parasol. Również w przypadku dużych lądowników marsjańskich rozważa się podobne rozwiązanie (Hypercone).
Sojuz czy G-2 w ogóle nie miały lądować, nie miały też rozkładanych stabilizatorów lotów.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:18 »
Na NSF ktoś odkrył, że Blue Origin według informacji FAA 24 sierpnia, czyli w najbliższą środę, a więc jutro, przeprowadzi próbę startu ("ROCKET LAUNCH ACTIVITY") gdzieś w Teksasie. Najważniejsze szczegóły, jakie zawarto w tej informacji:

Beginning Date and Time :    August 24, 2011 at 1200 UTC
Ending Date and Time :    August 24, 2011 at 1700 UTC
Reason for NOTAM :    DUE TO ROCKET LAUNCH ACTIVITY WITHIN A 17 NM RADIUS OF 312706N
Altitude:    From the surface up to and including 18000 feet MSL

18 tys. stóp to ok. 5,5 km. A więc niezbyt wysoko. Czyżby po kilku latach przerwy (chyba czterech?) kolejny start Goddarda, a może już New Shepard?

Źródło: http://tfr.faa.gov/save_pages/detail_1_3552.html.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 23, 2011, 22:46 »
Ano właśnie! Ciekawe, że tak bez żadnych zapowiedzi czy przecieków BO przygotował się do startu. Tak czy inaczej - trzymamy kciuki! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 25, 2011, 23:16 »
Wygląda na to, że jednak nic nie poleciało! FAA na swojej stronie http://tfr.faa.gov/tfr2/list.html nie odnotowała żadnego startu. Trudno mi ocenić, na ile brak takiego wpisu oznacza brak wydarzenia.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Września 03, 2011, 00:08 »
Czyżby jednak doszło do startu? "The Wall Street Journal" napisał dzisiaj, że:

"An unmanned spaceship funded by Internet billionaire Jeff Bezos went out of control and was destroyed during a recent test flight, highlighting the dramatic risks of private space ventures.

The vertical takeoff and landing spacecraft, developed by closely held Blue Origin LLC, was on a suborbital flight from the company's West Texas spaceport last week, U.S. government and industry officials said, when ground personnel lost contact and control of the vehicle. The exact nature and cause of the failure were unclear, but remnants of the spacecraft could provide clues for investigators.

Blue Origin said it lost control of the vehicle at 45,000 feet and the spacecraft was destroyed during the test flight as a precaution. Parts of the vehicle were recovered on the ground and are now being analyzed by company experts, according to government and industry officials
."

Czyli: statek Bezosa, jakikolwiek to był, bo nie wiadomo nawet czy startował Goddard czy w końcu New Shepard albo jeszcze coś innego - rozbił się!

Źródło: http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904716604576546712416626614.html?mod=WSJ_hp_LEFTWhatsNewsCollection.

PS.

Właśnie Blue Origin potwierdził katastrofę: "Three months ago, we successfully flew our second test vehicle in a short hop mission, and then last week we lost the vehicle during a developmental test at Mach 1.2 and an altitude of 45,000 feet. A flight instability drove an angle of attack that triggered our range safety system to terminate thrust on the vehicle. Not the outcome any of us wanted, but we're signed up for this to be hard, and the Blue Origin team is doing an outstanding job. We're already working on our next development vehicle."

Do informacji dołączono zdjęcia, z których wynika, że był to jednak New Shepard:

Źródło: http://www.blueorigin.com/letter.htm.

« Ostatnia zmiana: Września 03, 2011, 00:14 wysłana przez JSz »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #101 dnia: Września 03, 2011, 07:46 »
I przy okazji widzimy iż stateczniki są zamocowane na stałe na odwrót.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #102 dnia: Września 03, 2011, 09:43 »
Wielka szkoda...

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #103 dnia: Września 03, 2011, 09:55 »
szkoda pojazdu;/ mam nadzieję, że szybko odrobią straty. tak czy inaczej fajnie widzieć co w ogóle startowało

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #104 dnia: Września 03, 2011, 20:45 »
Tutaj jeszcze jeden link dotyczący katastrofy tego, excuses-moi, dziwadła.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Września 03, 2011, 20:45 »