Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 455983 razy)

LooZ^

• Gość
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 07, 2013, 02:47 »
Tańsze loty = możliwości które są dzisiaj niedostrzegalne/nieopłacalne. Może monitoring satelitarny? Może sprzedawanie gadżetów które "były w kosmosie", może wysyłanie prochów zmarłych w stronę słońca, etc, itp.

velo

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 09, 2013, 23:23 »
Blue Origin otrzymał patent

http://www.google.com/patents/US8408497 - Launch vehicles with fixed and deployable deceleration surfaces, and/or shaped fuel tanks, and associated systems and methods - co oni kombinują? :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 12, 2013, 08:10 »
Na YT pojawił się filmik, który ktoś sfilmował w czasie projekcji podczas Next-Generation Suborbital Researchers Conference 2013. Pokazuje on testy silnika BE-3 (LH2/LOX, 420 kN), który ma być podstawą do planowanego przez BO własnego systemu transportu RBS (Reusable Booster System):

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #138 dnia: Lipca 19, 2013, 21:27 »
Ukazał się artykuł opisujący starania BO o korzystanie z wyrzutni 39A na w KSC Florydzie, współzawodnicząc w tym względzie ze SpaceX: http://www.floridatoday.com/article/20130719/SPACE/307190014/Who-will-launch-from-Kennedy-Space-Center-s-pad-39A-?nclick_check=1.

Przy okazji prezydent BO, Robert Meyerson, powiedział, że "Blue Origin anticipates being ready to perform its own orbital launches by 2018". Bardzo ambitnie! Bo należy chyba rozumieć, że chodzi tu o starty odzyskiwalnej rakiety RBS, a nie Atlasa, z którego BO ma w początkowym okresie korzystać.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Lipca 19, 2013, 21:27 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #139 dnia: Lipca 22, 2013, 19:20 »
A to ciekawa informacja, bo jeszcze kilka dni temu pojawiły się informacje, że jedynie SpaceX był zainteresowany LC-39A.

velo

• Gość

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 06, 2013, 10:05 »
Może odtąd w prasie będzie więcej informacji o dokonaniach Blue Origin? ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 06, 2013, 23:01 »
Może odtąd w prasie będzie więcej informacji o dokonaniach Blue Origin? ;)

Dobre :D

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 09, 2013, 22:38 »
Blue Origin otrzymał patent

http://www.google.com/patents/US8408497 - Launch vehicles with fixed and deployable deceleration surfaces, and/or shaped fuel tanks, and associated systems and methods - co oni kombinują? :)

Zapewne coś w stylu wczesnych szkiców koncepcyjnych dla rozkładanych powierzchni hamujących pod STS. Ma to chyba działać jak kołnierz, zwiększając powierzchnię efektywnego kontaktu z atmosferą.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 09, 2013, 22:44 »
Ten patent jakoś nie koliduje z tym co robi SpaceX? :P

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 09, 2013, 22:50 »
To znaczy z czym? Z Grasshopperem?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 09, 2013, 23:03 »
Między innymi to miałem na myśli. Patenty najczęściej pisze się na tyle "ogólnie" aby przeszkodzić potencjalnej konkurencji w robieniu czegoś podobnego. Czyli - jeśli SpaceX gdzieś tam naruszy pomysł, to BO będzie mogło się domagać rekompensaty. O ile oczywiście SpaceX będzie chciał patentować swoje rozwiązania - nie musi. :P

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 09, 2013, 23:14 »
Hmm, a SpaceX miał w planach zastosowanie takich paneli hamujących? Wydawało mi się, że jakoś specjalnie się tym nie przejmowali.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 09, 2013, 23:38 »
Hmm, a SpaceX miał w planach zastosowanie takich paneli hamujących? Wydawało mi się, że jakoś specjalnie się tym nie przejmowali.

Tak mi się też wydaje że nie miał. Wszystko u nich ma iść na silnikach rakietowych, wszystko czyli kierowanie lotem opadającej rakiety. Ewentualnie być może będą kombinować tymi nóżkami, ich ruchy mogą teoretycznie być wykorzystane do sterowania lotem rakiety.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2013, 00:19 wysłana przez Trafiony »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #149 dnia: Września 11, 2013, 20:49 »
Tu można obejrzeć wystąpienie przedstawiciela Blue Origin podczas sesji Evolution of Commercial Space and Future Opportunities na konferencji AIAA Space 2013: http://www.livestream.com/aiaa/video?clipId=pla_ba1e7407-e0e3-402d-838a-0802cd6f88fd&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb.

Prezentacja pokazuje cały dorobek Blue Origin oraz stan obecny prac. W tym trzy filmy, m.in. z tegorocznej próby restartu silnika BE-3, a także wcześniejsze testy VTVL statku PM-1 i systemu LES. Prezentacja zaczyna się ok. 15:30 i trwa do ok. 30 minuty. Oprócz tego inne ciekawe prezentacje, np. ATK, Sierra Nevada, Orbitala, i in.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Września 11, 2013, 20:49 »