Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 455974 razy)

Borys

• Gość
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #150 dnia: Grudnia 04, 2013, 17:17 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #151 dnia: Grudnia 04, 2013, 17:30 »
Zapraszam na mój blog :)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 04, 2013, 17:40 »
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2013, 17:56 wysłana przez russex »
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 04, 2013, 18:58 »
Ciekawe jakie będą jego zalety w stosunku do bardziej klasycznych konstrukcji...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 04, 2013, 18:58 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #154 dnia: Grudnia 04, 2013, 19:04 »
Ciekawe jakie będą jego zalety w stosunku do bardziej klasycznych konstrukcji...

Podejrzewam że głównym celem jest większa trwałość i niezawodność -  w końcu ten silnik ma nie być jednorazowy + w odróżnieniu od SSME pomiędzy startami nie ļędzie kilku miesięcy przerwy.
Zapraszam na mój blog :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 15, 2014, 16:10 »
Blue Origin otrzymał zgodę FAA na testowe starty ze swojego kosmodromu w zachodnim Teksasie do 2019. Obszerny dokument FAA pokazuje analizę wpływu tych startów na środowisko: jakość powietrza, hałas, skażenia terenu, życie biologiczne itp. (http://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/media/Blue_Origin_Supplemental_EA_and_FONSI.pdf).

Troszeczkę, ale niewiele informacji o samych testach też tam można znaleźć:

- Statek będzie składał się - zresztą jak dotychczas - z dwóch modułów: silnikowy (propulsion module, PM) i załogowy (crew capsule, CC).

- Parametry:
   - wysokość 95 stóp (nie chce mi się przeliczać, ale pewno trochę poniżej 30 m),
   - napęd: LOx i LH2 (PM); HTPB (CC),
   - maksymalny ciąg: 300,000 pound force (PM), 120,000 pound-force (CC) (tym bardziej nie chce mi się przeliczać).

- Wygląd nie zmienił się - przypominam obrazek ze strony BO:

- Liczba startów (maksymalna):
2014 PM - 4, PM+CC - 12
2015 PM - 2, PM+CC - 32,
a od 2017 PM - 2, PM+CC - 52

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #156 dnia: Lipca 19, 2014, 21:55 »
W ubiegłym tygodniu odbyła się konferencja Future Space 2014 (https://futurespace.rostrum-cms.com/agenda/). W jednym z paneli wziął udział Bretton Alexander
, jeden z dyrektorów Blue Origin. Stąd kilka nowości z tej najbardziej tajemniczej firmy w branży:

- Jeff Bezos - założyciel i właściciel Blue Origin zainwestował w nią już przynajmniej 500 mln USD! Z NASA firma otrzymała ok. 25 mln USD w ramach załogowego programu komercyjnego CCP,

- załogowy New Shepard przejdzie od przyszłego roku "dziesiątki" testów suborbitalnych, po których przyjdą testy orbitalne, łącznie z rakietą nośną wielokrotnego użytku napędzaną ciekłym wodorem,

- wkrótce mają pojawić się nowe informacje na temat New Sheparda.

Porównując to z informacjami zawartymi w moim poprzednim poście z lutego, wygląda na około roczne przesunięcie.

Źródła:
- http://www.spacenews.com/article/civil-space/41299bezos-investment-in-blue-origin-exceeds-500-million
- http://www.satellitetoday.com/technology/2014/07/18/satellite-execs-talk-wicked-cool-space-technology/

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #157 dnia: Lipca 20, 2014, 13:31 »
Kolejny gracz może wskoczy do ligi głównych konkurentów ( jeśli okaże się bardziej dopracowany niż falcony to będzie miał spore szanse dogonić a może i przegonić konkurentów;))

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: Lipca 20, 2014, 13:43 »
"jeśli okaże się bardziej dopracowany niż falcony)"

Widzę, że moda na hejtowanie SpaceX dotarła i tutaj.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #159 dnia: Lipca 20, 2014, 14:13 »
Nie ma co przeginać w żadną stronę.

Z jednej strony rzeczywiście informacji o usterkach w Falconach jest sporo, ale można też twierdzić, że ULA po prostu nie upublicznia informacji o takowych u siebie. Ale to tylko przypuszczenie.

Z drugiej strony jednak, wszystkie starty F9, a było ich 10, wykonały swe zadania, poza tylko częściowo CRS-1, kiedy dodatkowy ładunek trafił na nieużyteczną orbitę.

Ale z trzeciej strony żaden operator (poza Orbitalem) nie doświadcza takich obsuw przy startach jak SpaceX - a to musi mieć znaczenie dla klienta. Inna rzecz - to już czwarta strona medalu ;), że konstrukcja SpaceX wygląda na najbardziej innowacyjną i rozwojową, co musi przekładać się na większą awaryjność.

A wracając do Blue Origin - ciągle liczę, że firma czymś mnie zaskoczy. Ale tak już liczę od dobrych kilku lat...

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #160 dnia: Lipca 20, 2014, 14:22 »
Nie rozumiem za bardzo twojej uwagi??; Firma spacex przez wiele osób spostrzegana jest jako ta która ma zrewolucjonizować rynek kosmiczny ; ma cele , wizje -dlatego ma ogromną liczbę fanów ( wliczając również  mnie) dlatego jest oceniana pod tym względem ; firma na zmieni rynku ( nie mówiąc już o swoich celach) z takim poślizgami w programie . A tutaj użytkowanik Looz "czuję się zniesmaczony i urażony ,że ktoś pisze swoje zdanie na temat spacex " Proponuję , żebyś szanowny użytkowniku przemyślał najpierw sobie to  przed napisaniem takich zdań ( opinii )
Z poważaniem

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #161 dnia: Lipca 20, 2014, 18:07 »
?

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #162 dnia: Lipca 20, 2014, 18:59 »
?
to był post skierowany do mr Looz

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Lipca 20, 2014, 21:14 »
Wyciąganie wniosków, że coś jest "niedopracowane", bo rozwaliło się 0 (słownie: zero) rakiet jest niepoważne. SpaceX prowadzi tyle badań rozwojowych na "żywym organizmie", co żadna inna firma w tej branży na świecie. To zupełnie normalne, że pojawiają się opóźnienia. Pojawiają się one nawet przy budowie domów, którą to technologię opanowaliśmy setki lat temu, a mówimy tutaj o innowacyjnych rakietach kosmicznych.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #164 dnia: Lipca 20, 2014, 23:14 »
zgadzam sie co do innowacyjnosci .ale falcony nie lataja "od wczoraj" i po takim okresie starty powinny sie juz odbywac o wiele bardziej regularnie- z załozenia te rakiety maja latac nawet 2 x na miesiac. Nie twierdziłem ze falcon jest konstrukcja nie udana tylko niedopracowana jeszcze wiec mam prawo do mojego zdania. Jesli nie potrafisz przyjac tego do siebie to te forum raczej nie jest miejscem ktore powinnes odwiedzac i mam nadzieje ze tu sie myle . Pozdrawiam

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Lipca 20, 2014, 23:14 »