suchyy: ... mam nadzieje że są jakieś porady w związku z tym jak się w nim (Stellarium) orientować na youtube
... Właśnie to jest fascynujące że gołym okiem wyglądały jak satelity, ale na powiększeniu ok 100-120x dało się już wychwycić ich kształty. Jeśli ten aparat na Księżycu, potrafi wychwycić kratery o średnicy ok 10 km, przy odległości 380tyś km, to dało by się też jakoś wyliczyć jego możliwości odnośnie rozdzielczości, dotyczące obiektów na orbicie. Jeśli komus znającemu się na matematyce by się to udało, byłbym wdzięczny za informacje jakie szczegóły w metrach by odpowiadały zamianie wyliczonych wartości 10km z 380tysiecy km na obiekty będące np 150 km od Ziemi. Przez teleskop granica szczegółów jakie uzyskałem, to księżycowe kanały lawy o szerokości 350-500metrów, i tu też byłbym ciekawy jakim powiększeniom odpowiadałoby zdobywanie takich szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie 
...
Jeśli chodzi o Stellarium, to jest polska wersja językowa i nie powinno być problemów z jego opanowaniem. Tutaj masz serwis internetowy
Stellarium po polsku. Nie wszystko przecież musimy obczajać od razu (program jest bardzo rozbudowany i trochę mało intuicyjny) - wystarczy początkowo poznać to z czego będziemy korzystać najczęściej, a resztę opanujesz z czasem. Sam nie wiem jeszcze wszystkiego o tym programie (bo i nie mam takiej potrzeby), ale w ramach tego co wiem służę pomocą - śmiało pytaj tutaj, czy na PW.
Na pozostałe pytania odpowiem szczegółowo, podam przydatne wzory i przykłady obliczeń. Generalnie nie chodzi o samo powiększenie, bo nie od tego zależy, co zobaczymy i na ile szczegółowo. Najważniejsza jest zdolność rozdzielcza obiektywu, na którą wpływ mają ograniczenia (nie do "przeskoczenia") związane z falową naturą światła, ale o tym więcej umieszczę pod tym:
LINKIEM (link będzie aktywny, jak przygotuję materiały).
... Jeśli komuś uda się uchwycić jakiś kształt tym sposobem, bede wdzieczny za wklejenie zdjęcia poniżej w komentarzach, oczywiście zdjęcia obiektów na orbicie wykonane przy pomocy teleskopu, też chętnie obejrze
Pozdrawiam
Polecam stronę internetową prawdziwego weterana w fotografowaniu sztucznych satelitów Ziemi - Ralfa Vanderberghera, astrofotografa i dziennikarza naukowego, mieszkającego w Holandii.
Spaceflight from the Backyard PS. Cytat: "Dziś z miejscowości Vychodna na Słowacji, udało mi się nagrać
dwie satelity które leciały razem ..." OK! Ponownie zabawię się w kosmicznego Sherlocka

(bo mnie to rajcuje) i spróbuję poszperać w sobotę, ale już za dnia.
Prośba ode mnie, jak i od administratora (pisał o tym wcześniej) o używanie poprawnej formy: satelita (rodzaj męsko-rzeczowy). Zresztą wielu Kolegów na tym forum popełnia ten błąd: piszemy: "udało mi się nagrać dwa satelity" (a nie dwie), widziałem tego dnia przeloty wielu satelitów (a nie: satelit). Mnie też się przytrafia czasami popełnienie jakiegoś "babola", czy nawet ortografa

, ale nieprawidłowe stosowanie formy w tym przypadku bardzo mi "wywija" uszy

, podobnie jak wtedy, kiedy facet mówi: cytuję "... wyszłem tylko po fajki, a wylądowałem w knajpie..." - zasłyszane w autobusie.