Autor Wątek: Poprzednie forum SONDY zostało wyłączone, jesteśmy więc TU!  (Przeczytany 45143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kafar

• Nowy
  • *
  • Lubię księżyc
Odp: Poprzednie forum SONDY zostało wyłączone, jesteśmy więc TU!
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 08, 2023, 21:08 »
Nie jest to usprawiedliwienie, ale z psychologicznego punktu widzenia, ta frustracja może być zrozumiała. Ciężko jest pracować i cieszyć się z tej pracy, jeśli jest się "tym trzecim" którego zawsze nie widać. Całe zasługi zawsze spadały na prowadzących i trudno się dziwić. Tym bardziej jeśli dodamy do tego decyzję o braku możliwości prowadzenia Sondy przez kogokolwiek poza panami K&K. Osobiście uważam że takie odcinki jak „Gra w kalorie” czy „Cicha śmierć” nie odstawały poziomem od pozostałych. Nawet chętniej widziałbym mieszane prowadzenie przez pary dobierane z całej czwórki lub trójki zespołu. W muzyce to frontman jest najbardziej zauważalny i zapamiętywany. Ta zasada sprawdziła się w przypadku pana Siudyma.
Osobiście brakuje mi w tej książce większej ilości informacji z produkcji programu. Siudym poświęcił sporo miejsca na opisy miejsc które widział za granicą w ramach wyjazdów służbowych, co też jest ciekawe i zrozumiałe. Było dużo informacji o programach których już nie zobaczymy. Nie traktowałbym bardzo poważnie tekstu „wszystko byłoby dobrze, gdyby jeszcze tego programu nie trzeba było robić”. Nie dziwi mnie takie podejście, kiedy wraca się praktycznie z wycieczki na zachodzie Europy do szarej jesieni i marazmu, braku perspektyw w PRLu. Nie czepiam się człowieka za to że po trzydziestu-czterdziestu latach nadal tkwi w nim zadra z powodu jakichś krzywd. Nie miał możliwości tych spraw wyjaśnić, a Kurek i Kamiński nie powiedzą nam czy było inaczej. Choć myślę że publikacja albo wywiady z wciąż żyjącymi osobami pracującymi przy Sondzie byłyby potrzebna, bo, bądźmy szczerzy, takich osób więcej nie będzie. To tylko moje osobiste zdanie.

Offline carver

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #61 dnia: Września 15, 2025, 09:17 »
Cześć! Nie znalazłem wątku powitalnego, to wdepłem tutaj. Dobrze, że się forum w miarę pozbierało do tzw. kupy...
Znowu wrzesień, miesiąc początków Sondy i niezbyt miłego jej zakończenia. Widzę trochę tematów do nadrobienia przede mną.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #62 dnia: Września 15, 2025, 11:24 »
Witaj! Mam nadzieję, że tematów do dyskusji będzie coraz więcej. :)

Offline carver

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #63 dnia: Września 15, 2025, 12:44 »
Witaj! Mam nadzieję, że tematów do dyskusji będzie coraz więcej. :)

Myślę, że mimo upływu czasu uniwersum Sondy będzie się rozwijać 8) Znalazłem pewną ciekawostkę odnośnie jednego z odcinków i właśnie uświadomiłem sobie, że wrzucanie fotek na forum "nieznacznie" odbiega od tego, co dają teraz media społecznościowe ;) Próbowałem nawet znaleźć instrukcję, jak to zrobić. Oczywiście z marnym skutkiem.
Czy ktoś poratuje informacją? Kiedyś trzeba było fotki wrzucać na serwer i wklejać linki. Coś się w tej kwestii zmieniło?

Na starym forum kilkanaście lat temu zaproponowałem też zrobienie tablicy pamiątkowej. Sprawa utknęła, a mi każdy wrzesień przypomina, że Panom K&K taki kawałek trwałego materiału przymocowany w stosownym miejscu się należy.
W dużej mierze dzięki nim jesteśmy dziś ukształtowani. Jeśli nie zrobimy tego my, to raczej nikt już tego nie zrobi.
Jak widać tematów do dyskusji i pól do działania jest sporo ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Września 15, 2025, 12:44 »

Offline Osfald

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam
« Odpowiedź #64 dnia: Września 23, 2025, 18:16 »
Na miejscu wypadku w Raciborzu stoi krzyż ze stosowną tabliczką. W wątku o wypadku wrzucam coroczne aktualizacje. Masz coś bardziej konkretnego na myśli odnośnie tej tablicy i miejsca jej posadowienia?
Wiele zawdzięczam Sondzie - brak snu, marzenia i ciężką pracę nad ich realizacją.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #65 dnia: Września 23, 2025, 22:54 »
Swego czasu był pomysł tablicy pamiątkowej bodajże przy Centrum Nauki Kopernik, ale poza pomysłem nic z tego wyszło.

właśnie uświadomiłem sobie, że wrzucanie fotek na forum "nieznacznie" odbiega od tego, co dają teraz media społecznościowe ;) Próbowałem nawet znaleźć instrukcję, jak to zrobić. Oczywiście z marnym skutkiem.
Czy ktoś poratuje informacją? Kiedyś trzeba było fotki wrzucać na serwer i wklejać linki. Coś się w tej kwestii zmieniło?

Do postu można dodać cztery fotki w rozmiarze max. do 1500 kB. Zresztą nie tylko fotki. Dozwolone typy plików to doc, gif, jpg, mpg, pdf, png, txt, zip, jpeg, jfif, i mp3

Przy odpowiedzi klikasz na "Załączniki i opcje dodatkowe", potem "Wybierz plik", jak chcesz kolejne, to "(więcej załączników)"
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #65 dnia: Września 23, 2025, 22:54 »