Autor Wątek: Zaćmienie Słońca - 04.01.2011  (Przeczytany 19286 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Zaćmienie Słońca - 04.01.2011
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 31, 2010, 13:51 »
Hawk - zbierałeś może jakieś linki do obserwatoriów, które będą puszczać zaćmienie live?
Niestety nie mam linków. I szczerze mówiąc nawet się nie nastawiam na żadne transmisje www, liczę na bezchmurne niebo na pokazie zaćmienia w Tczewie ::)  Póki co wszystko wskazuje na to, że się jednak przeliczę, ale trudno ::)

Nikt z tej Waszej grupy z Tczewa nie będzie miał laptopa? Z tego co widziałem blisko będziecie mieli restaurację 'Przystań', jeśli mają wifi to w czym problem? ;) Dla nich reklama, a Wy macie stream z zaćmienia na żywo. :)

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 31, 2010, 14:34 »
Hawk - zbierałeś może jakieś linki do obserwatoriów, które będą puszczać zaćmienie live?
Niestety nie mam linków. I szczerze mówiąc nawet się nie nastawiam na żadne transmisje www, liczę na bezchmurne niebo na pokazie zaćmienia w Tczewie ::)  Póki co wszystko wskazuje na to, że się jednak przeliczę, ale trudno ::)

Nikt z tej Waszej grupy z Tczewa nie będzie miał laptopa? Z tego co widziałem blisko będziecie mieli restaurację 'Przystań', jeśli mają wifi to w czym problem? ;) Dla nich reklama, a Wy macie stream z zaćmienia na żywo. :)

My ten pokaz właśnie na "Przystani" robimy! :) Jak się szefostwo zgodzi, to może wpuszczą nas na taras obserwacyjny na dachu, choć z dołu i tak całe wschodnie i południowe niebo czyste od horyzontu, bo Wisła tędy płynie. Laptop na pewno będzie nie jeden, choć podejrzewam, że jak pogoda faktycznie nie dopisze, to na stream mało ktoś będzie chciał patrzeć. Raczej będziemy wyczekiwać dziur w chmurach, choćby na kilka minut w czasie maksimum ;)

Przy okazji - taką sytuację model przewiduje we wtorek około 09:00 (wielkość zachmurzenia chmurami niskiego piętra - im głębszy odcień tym bliżej do całkowitego).

Komentarz chyba zbędny...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 31, 2010, 15:01 »
Ble.. nie musiałeś tego tutaj wklejać :P Ogólnie liczę na tę dziurę widoczną na samej górze.. te chmury przesuwać się będą w jakim kierunku?

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 31, 2010, 15:07 »
Ble.. nie musiałeś tego tutaj wklejać :P Ogólnie liczę na tę dziurę widoczną na samej górze.. te chmury przesuwać się będą w jakim kierunku?
Ja też ja też :)

O ile nic się nie zmieni wszystko będzie sunąć na południowy wschód, więc może o nas zahaczy ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 31, 2010, 15:07 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:41 »
Na poniedziałek i wtorek w godzinach porannych mamy mieć w Gdańsku przelatujące chmurki, ale coś widać chyba będzie :)

http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Gdansk/

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:58 »
Ja będę obserwował z Krakowa i te prognozy wg GFS coraz bardziej mi się podobają - pięknie wygląda ta dziura w chmurach ;).
Nie chciałbym przegapić takiego zaćmienia, poza tym nowy sprzęt przejdzie chrzest bojowy :). Na transmisję live nie ma co
liczyć, ale mógłbym zabrać laptopa, bezprzewodowy internet i wrzucać co jakiś czas aktualną fotkę :).
Poza tym mamy na Słoneczku aż pięć grup plam - część na pewno dotrwa do zaćmienia i widoki będą urozmaicone.

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 01, 2011, 20:13 »
TomIR jak będziesz obserwować z Krakowa to masz praktycznie "pewniaka" na wystarczająco pogodne niebo. Dla północy model zmienia się z dosłownie każdą aktualizacją - najnowsza w załączniku ::)

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2011, 20:31 wysłana przez petite »
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 04, 2011, 20:40 »
Pogoda nie była idealna, ale zaćmienie zaliczone ;). Gruba warstwa mgły pozwoliła objeść się zupełnie bez filtra.
Problemem był pył diamentowy, który pojawił się gdy mgła zaczęła marznąć - osiadał na teleskopie.
Później, już po zaćmieniu gdy mgła się przerzedziła, dosłownie przez parę minut na pyle widoczne było halo
(górny łuk styczny i podsłońce) - piękny widok! Halo na pyle diamentowym jest znacznie bardziej widowiskowe
niż na chmurach - w powietrzu widać miliony błysków od kryształków lodu a samo halo zdaje się wisieć tuż przed nosem.
Mogę powiedzieć, że dzień podwójnie się udał :D.

Maksimum (9:36):

Już prawie koniec (10:45) - Księżyc i koleżanki: 1040 oraz 1042 ;).
Wciąż przez mgłę, więc nie ma rewelacji.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2011, 20:53 wysłana przez TomIR »

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 04, 2011, 20:51 »
Cosik popisałem o dzisiejszych zmaganiach... więcej nie bardzo chce mi się już pisać...
http://astrohawkeye.blogspot.com/2011/01/potorej-minuty.html

Heh... miał być  publiczny pokaz zaćmienia, jak zaczęło sypać i to dość obficie, nikt do nas już nie dołączył, a kilku pokornych (naiwnych?) w tym ja stało z wyciągniętymi rękoma i aparatami celującymi w Słońce... przy całkowitym zachmurzeniu i opadach śniegu... ale jaja... świetnie to wyglądało :D Kto normalny w takich warunkach czeka na poprawę pogody... :D

Ale cieszę się, że to już koniec. Koniec emocji i koniec stresu z ciągłym wpatrywaniem się w prognozy po kilka godzin dziennie. Nie udało nam się główne założenie, ale próbowaliśmy. Większy niedosyt byłby kiedy w ogóle byśmy nie próbowali. I z takim pozytywnym akcentem rozpoczynam oczekiwanie na następne zaćmienie Słońca w Polsce... wierząc, że tym razem i północ Polski będzie uprzywilejowana pogodnym niebem :)

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 04, 2011, 20:54 »
moje zdjęcia zaćmienia
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 04, 2011, 21:00 »
Wygląda na to, że w wielu miejscach pogoda zastąpiła filtry  ;) Rano była u mnie gruba warstwa chmur, która na szczęście przerzedziła się na chwilę przed maksimum, cudo!

Offline Crovv

• Weteran
  • Napędzany Piwem.
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 04, 2011, 22:50 »
O widze ze ktos tutaj o moich zdjeciach pisał .
Ano pacman nieźle wyszedl :)

Mam wiecej , jak sie uporam z serverem wystawie :)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 04, 2011, 23:06 »
W Opolu nie było ani jednej chmurki w tym czasie. Po prostu miód ;].

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2011, 14:39 »
Nikon Action 10x50 CF :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2011, 14:39 »