Autor Wątek: Nowe planety pozasłoneczne (I kwartał 2011)  (Przeczytany 44838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Charon X

• LOXem i ropą! ;)
Odp: Nowe planety pozasłoneczne (I kwartał 2011)
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 04, 2011, 00:14 »
W jakiejś gazecie było o tym. Nie wiem czy wycinek z tego mam.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 04, 2011, 00:22 »
Też mam wrażenie, że czytałem gdzieś o Neptunie, który w zamierzchłej przeszłości krążył z deczka bliżej Słońca, niż robi to obecnie.. :)

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 04, 2011, 12:16 »
Nowa planeta wykryta przez mikrosoczewkowanie   http://arxiv.org/abs/1102.0558

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 04, 2011, 12:45 »
W jakiejś gazecie było o tym. Nie wiem czy wycinek z tego mam.

wiki podobną teorię podaje:
Powstanie lodowych olbrzymów, Urana i Neptuna, okazało się trudne do dokładnego odtworzenia w symulacjach powstania Układu Słonecznego. Aktualne modele sugerują, że gęstość materii w zewnętrznych obszarach Układu Słonecznego była zbyt mała, aby umożliwić tworzenie tak dużych ciał według powszechnie przyjętej metody akrecji rdzenia i różnych hipotez wyjaśniających ich tworzenie. Jedna z hipotez głosi, że lodowe olbrzymy nie powstały przez rdzeń akrecji, ale przez niestabilny dysk protoplanetarny, a później utworzyły się ich atmosfery, do czego przyczyniło się promieniowanie z pobliskiej masywnej gwiazdy typu OB[95].
Alternatywną koncepcją jest to, że powstały bliżej Słońca, gdzie gęstość materii była większa, a następnie, po usunięciu gazowego dysku protoplanetarnego, na skutek migracji osiągnęły swoją obecną orbitę[96]. Hipoteza migracji po utworzeniu się już planet jest obecnie najbardziej prawdopodobna ze względu na jej zdolność do lepszego wyjaśnienia rozkładu populacji małych obiektów obserwowanych w regionie obiektów transneptunowych[97]. Obecnie powszechnie akceptowane wyjaśnienie szczegółów tej hipotezy jest znane jako model Nicejski, który bada wpływ migracji Neptuna i pozostałych planet na struktury pasa Kuipera.

i ciekawostka:
Około lipca 2011 Neptun zakończy swój pierwszy pełny obieg wokół Słońca od czasu odkrycia planety w 1846 roku

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 04, 2011, 12:45 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 04, 2011, 13:32 »
Właśnie, to model Nicejski. Czytałem o tym parę miesięcy temu. Zatem to ani 'wątpliwe', ani 'niemożliwe', że kiedyś krążył(y) bliżej :)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 04, 2011, 18:04 »
Nowa planeta wykryta przez mikrosoczewkowanie   http://arxiv.org/abs/1102.0558
Upss.. W katalogu epe podają okres - 5,4...dnia! :P Dość poważny błąd bo powinno być jakoś 1971 dni ;). Mam nadzieję, że szybko to zauważą i zmienią.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 04, 2011, 18:54 »
Odkrycia egzoplanet, np. w wykonaniu Keplera są zdumiewające i pasjonujące. Poznajemy coraz więcej nowych światów. Wszystko wskazuje na to, że niedługo znane będą tysiące (a może dziesiątki tysięcy?) takich obiektów! Wszystkie poza naszym zasięgiem... Nie mam, delikatnie mówiąc, zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie, ale często zastanawiam się nad jednym...
Nad możliwością istnienia egzoplanet w naszym najbliższym, gwiezdnym sąsiedztwie. Proxima, Alfa Centauri A i B... Syriusz czy Gwiazda Barnarda. Przecież to tam udadzą się za dziesiątki, czy raczej setki lat pierwsze ewentualne sondy międzygwiezdne ;) Wyruszą tam, jeśli będzie po co... Czy któryś z planowanych teleskopów jest w stanie badać "sąsiednie podwórko"?

GG 8698011

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 04, 2011, 19:21 »
Znamy już 12 planet w odległości mniejszej niż 20 lat świetlnych. Najbliższa z nich, Epsilon Erydana b, jest oddalona o około 10,5 lat świetlnych. Myślę więc, że możliwości do podglądania sąsiadów już są, potrzeba tylko więcej czasu :).
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 19:26 wysłana przez Szaniu »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 04, 2011, 19:23 »
Dzięki Wini i Charonie za tę informację o powstaniu Neptuna. Tego bym się zupełnie nie spodziewał - widać, że czegoś muszę się poduczyć. :)

Offline tommi59

• Weteran
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 05, 2011, 16:25 »
He he musimy ;D.Nadal myślę o planetach keplera 11 i dochodzę do mniosku że na razie to nie mamy planet skalistych albowiem odarte do jąder w wyniku promieniowania gwiazd kepler 9b,10b i corot 7b to tylko pozostałości z mini neptunów a planety wokół pulsara też nie wiadomo z czego są zbudowane,oprócz jednego obiektu najbliżej pulsara o bardzo małej masie -która jest planetą karłowatą
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2011, 16:27 wysłana przez tommi59 »

Offline tommi59

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 05, 2011, 22:45 »
Ktoś coś wie o tranzycie HD10180 c i GJ 3864 b??

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 09, 2011, 09:28 »
Mamy 3 nowe egzoplanety - WASP-39 b,  WASP-35 b i GJ 3634 b (czyli jest potwierdzenie). Ta ostatnia to prawdopodobnie "super-Ziemia".

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 09, 2011, 20:29 »
Mamy 3 nowe egzoplanety - WASP-39 b,  WASP-35 b i GJ 3634 b (czyli jest potwierdzenie). Ta ostatnia to prawdopodobnie "super-Ziemia".

I jeszcze artykuł do tej informacji ;)

Hmm.. a tak btw - odnośnie ostatnich wyników badań Keplera, pamiętacie akcję z lata 2010 roku, kiedy miał miejsce swego rodzaju przeciek (prof Sasselove na wygłaszanej prezentacji coś niecoś powiedział)? Była wtedy mowa o ponad 100 egzoplanetach porównywalnych rozmiarowo z Ziemią ;) Dla przypomnienia obrazek w załączniku a tutaj artykuł z kosmo. Co myślicie o tej sprawie teraz z perspektywy paru miesięcy? Generalnie chyba wtedy naprawdę doszło do wycieku - w końcu dane z 1 lutego wskazują na 68 planet o rozmiarach mniejszych od 1.25 Re i ponad 250 z trochę większego przedziału (ale możliwe łapiącego się w klasie 2*Re), także w zasadzie już pół roku temu o tym chyba wiedzieliśmy? ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2011, 22:05 wysłana przez Matias »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 09, 2011, 21:18 »
Rzeczywiście doszło do wycieku. Wartości są zbliżone.

Offline tommi59

• Weteran
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 23, 2011, 10:49 »
Odkryto przez obrazowanie brązowago karła CD-35 2722 b o masie 31 j.Obiekt krąży w odległości 67 AU od mamusi.Zastanawiam się czy dla obiektów powyżej 13 mas jowisza nie powinien być czasem oddzielny katalog-jakieś opinie na ten temat??

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 23, 2011, 10:49 »