Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 23, 2014, 15:57 »
Niekoniecznie muszą dokonać całej misji w wariancie bezzałogowym. Najważniejszy problem czyli test powrotu kapsuły mogą rozwiązać swoistym odpowiednikiem EFT-1. Wystarczy wystrzelić na Protonie samą zmodyfikowaną kapsułę podłączoną do Briza, który nada trajektorie i prędkość analogiczne do powrotu z księżyca. Oczywiście to tylko moje gdybanie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 23, 2014, 16:12 »
Masowo to chyba mogłoby nie dać rady, chociaż...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 23, 2014, 18:20 »
Masowo to chyba mogłoby nie dać rady, chociaż...

chociaż, lepsze to niż nic, czyli brak w ogóle testów  :)

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 23, 2014, 18:50 »
Jak się mają parametry Bloku-DM w stosunku do zondowego -D? Mogą też spróbować w taki sposób ( wysyłając Zonda-9). Byłby to całkiem nostalgiczny projekt :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 23, 2014, 18:50 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 23, 2014, 19:51 »
Bardzo jestem ciekawy jak to będzie się rozkręcać w ciągu najbliższego roku - dwóch.

Trzymam kciuki, że uda się to przeprowadzić (kolejny Sputnik moment?). Choć realizm każe mi tu mocno ograniczyć optymistyczny nastrój.

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 23, 2014, 20:29 »
Bardzo jestem ciekawy jak to będzie się rozkręcać w ciągu najbliższego roku - dwóch.

Trzymam kciuki, że uda się to przeprowadzić (kolejny Sputnik moment?). Choć realizm każe mi tu mocno ograniczyć optymistyczny nastrój.
             ... raczej nie sputnik, amerykanie przyrownuja takie momenty  zwykle do "perl harbor".  Tu przyklad jeszcze za czasow kiedy sekretarzem obrony byl Rumsfield: http://www.spacedaily.com/news/bmdo-01b.html
Z powazaiem
                           Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 24, 2014, 20:29 »
Wczoraj obiegły światową prasę prawie identyczne teksty dotyczące reakcji Roskosmosu na informacje o tym locie. Poniżej kilka najważniejszych konkluzji. Oparłem się na wersji: http://www.themoscowtimes.com/business/article/roscosmos-disavows-plan-to-send-space-tourists-to-moon/502381.html. Źródłowego wywiadu dla Izwiestii udzielił wiceszef Roskosmosu, Denis Łyskow (ale chyba już zniknął ze strony gazety).

- Roskosmos stwierdza, że nie jest włączony w ten projekt ani nie był z nim konsultowany.
- Organizator mógł skonsultować się z Roskosmosem zanim wydał jakiekolwiek oświadczenie w tej sprawie.
- Roskosmos nie bierze udziału w tym projekcie i nie planuje modernizacji Sojuza.
- W artykule sugeruje się, że RKK Energia (spółka prywatna, ale z 38% udziałem państwa) może szuka dla siebie niszy w komercyjnej astronautyce poza Roskosmosem.
- Według Space Adventures ma  być wykorzystany taki sam Sojuz jaki obecnie lata do ISS, nieznacznie tylko zmodernizowany.
- Iwan Moisiejew z Rosyjskiej Akademii Nauk stwierdził, że nawet w najprostszej wersji, modernizacja statku oraz testy muszą pochłonąć co najmniej 1 mld USD, w związku z czym według niego lot nie odbędzie się.

Nie wiem jak te wszystkie wypowiedzi komentować. Może tak, że:

1) Roskosmos chce mieć udział w tym przedsięwzięciu, i dopóki Space Adventures nie włączy go w projekt (nie opłaci Roskosmosu?), będzie kładł kłody pod nogi.

2) Realność przedsięwzięcia budzi bardzo duże wątpliwości po stronie rosyjskiej (poza samą Energią).

3) Jednak chyba nie tak do końca, skoro Roskosmos aż tak zdecydowanie zareagował - wygląda na to, że obawia się iż tak znaczące przedsięwzięcie odbędzie się poza nim.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 24, 2014, 21:14 »
Bardzo ciekawe podsumowanie. Ta kwestia "komercyjnych" działań Energii jest bardzo interesująca. Czyżby szykował się wewnątrzrosyjski konflikt?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 24, 2014, 22:18 »
Właśnie ciekaw jestem jakie miejsce Energii - tej hybrydzie - przewidziano w planowanej konsolidacji branży astro...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 25, 2014, 01:46 »
Bardzo ciekawe podsumowanie. Ta kwestia "komercyjnych" działań Energii jest bardzo interesująca. Czyżby szykował się wewnątrzrosyjski konflikt?

Jeśli Kanarku masz rację, to źle się dzieje. Przeprowadzenie przez Rosję (siłami samej Energii albo we współpracy z Roskosmosem), oblotu Księżyca Sojuzem będzie pozytywnym sygnałem dla świata dotyczącym rosyjskiej kosmonautyki. Może to też mieć pozytywne skutki dla Roskosmosu, gdyby rosyjski rząd poprzez oblot Księżyca przez turystów zdecydował się na rozpoczęcie załogowego programu księżycowego, zamiast kolejnej z rzędu rosyjskiej stacji orbitalnej  - OPSEK ::)

Mam nadzieję, że krzyki Roskosmosu, świadczą o dezaprobacie tej agencji, która również chciałaby brać udział w tej imprezie  ;)

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 25, 2014, 06:29 »
Spoko,podwyższą cenę do 500mln za łeb i polecą.P.S.naprawdę ktoś wierzył w te bajeczki o oblocie Sojuzem Księżyca i to za taką cenę?Litości...

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 25, 2014, 09:48 »
Spoko,podwyższą cenę do 500mln za łeb i polecą.P.S.naprawdę ktoś wierzył w te bajeczki o oblocie Sojuzem Księżyca i to za taką cenę?Litości...
            .... za malo. Podejrzewam, ze cena od sztuki musialaby byc w granicach 1mld a moze i nawet wiecej. Z powazaniem
                                                                                                                                                                  Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 25, 2014, 13:13 »
            .... za malo. Podejrzewam, ze cena od sztuki musialaby byc w granicach 1mld a moze i nawet wiecej. Z powazaniem
                                                                                                                                                                  Adam Przybyla

Tutaj się wyjątkowo z Adasiem zgodzę. W takiej cenie całość stałą by się opłacalna a nawet coś by na tym zarobili. Nikt w Rosji nie będzie do biznesu dopłacał nawet jeśli jest on prestiżowy - niestety.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 25, 2014, 13:30 »
Tylko kto prywatnie wyłoży miliard $? A może od razu ustawiają się na jakieś misje po za prywatne (uniwersytety, firmy zamierzające podbić Księżyc czy co)?

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 25, 2014, 15:02 »
Za 1mld to można się dorzucić SpaceXowi i za parę lat polecieć na Marsa ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 25, 2014, 15:02 »