Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73879 razy)

velo

• Gość
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #135 dnia: Września 20, 2014, 22:35 »
Czynniki ukraińskie czynnikami - ale... jak klientami będą milionerzy z Rosji?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #136 dnia: Września 20, 2014, 22:50 »
Czynniki ukraińskie czynnikami - ale... jak klientami będą milionerzy z Rosji?

Dla mnie klientami mogą być nawet zielone ludziki z Krymu, oby tylko lot się odbył. No i żeby go transmitowali w necie  ;)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #137 dnia: Września 20, 2014, 23:28 »
Ten lot organizuje przedsiębiorstwo rosyjsko-amerykańskie, a oba kraje nakładają na siebie sankcje. Nie zastanawia nikogo, że firma jest w środku wojny handlowej?

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:37 »
Hej,
Szukałem jakichś informacji o projekcie/firmie ... ostatnie co trafiłem to wpisy z FB z października 2014. Może ktoś ma jakieś informacje, czy coś się u nich dzieje ?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:37 »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:48 »
Nie wiem, czy w obecnej sytuacji politycznej, dzieje się coś tam cokolwiek pozytywnego.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 20, 2016, 19:00 »
Sprawa wycieczki wokół Księżyca wróciła (podobnie jak co raz to wraca potwór z Loch Ness - jak zażartował Doug Messier na Parabolic Arc).

Jak podał serwis Sputnic.com, SpaceAdventures i RSC Energia mają podobno aż ośmiu kandydatów poważnie zainteresowanych takim lotem! Przypominam, że pierwszy z dwóch biletów ponoć wykupił czy zarezerwował James Cameron (ten reżyser - nie mylić z byłym premierem UK).

Dyrektor generalny Energii Władimir Solncew oświadczył w piątek:

We are considering eight potential candidates which are ready to pay for such an expedition. There is a Japanese family among them, for instance… Once we have a critical mass of confirmed applications for a trip around the Moon, we will be able to begin large-scale work

Czyli prace mają ostro ruszyć z miejsca. Kandydatom obiecuje się, że lot odbyłby się do 2020 r.

Źródło: http://sputniknews.com/science/20160819/1044443279/russia-space-tourists.html
Także: http://www.parabolicarc.com/2016/08/19/soyuz-mission-moon-surfaces/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 20, 2016, 20:45 »
Ehm nie mogę się doczekać tego lotu. Rosji przydałaby się jakaś udana kosmiczną sprawa....

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 20, 2016, 21:04 »
Byłoby fajnie, gdyby coś się udało w najbliższych latach. Jednak pozwolę sobie zasiać tutaj nutkę pesymizmu - mam wrażenie, że po stronie rosyjskiej nic ze sprzętu nie powstało, ani chyba nic nie przetrenowano... Dziwne to..

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 20, 2016, 21:25 »
Oczywiste, że szanse na powodzenie przedsięwzięcia są niezbyt duże. Ale bardzo ciekawe, jak sprawa będzie się rozwijała...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 20, 2016, 21:41 »
Zgaduję tutaj, że wszystko rozbija się o kasę. Rosjanie chcą kasy, tej SA nie da, dopóki jej nie dostanie i pewnie będzie mieć gwarancje, że prace zostaną wykonane terminowo i w budżecie. A Rosjanie pewnie mają inne podejście do kwestii finansowania, w szczególności na dalszych etapach prac.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 20, 2016, 22:06 »
Nie sądzę, by Energia zgodziła się na otrzymanie płatności z dołu, pewno znajdzie się jakieś rozsądne rozwiązanie, a jeśli idzie o gwarancje, to takich nigdy nie ma na 100%. Zresztą opóźnienia są czymś, z czym klienci na pewno będą się liczyć - znamy sytuację z Virgin Galactic i XCOR.

Energia jest w tej dobrej sytuacji, że cały potrzebny sprzęt ma już od dziesięcioleci przetestowany i sprawdzony: dwie rakiety Sojuz oraz statek Sojuz ze zdublowanym modułem orbitalnym i moduł napędowy Blok DM. Tylko wyprodukować dodatkowe egzemplarze, co przy seryjnej produkcji nie powinno stanowić dużego problemu, zmontować, i niewielkie adaptacje. Jest to chyba realne. Największe problemy widzę w wydolności organizacyjnej i zmieszczeniu się w 300 mln USD (minus koszta i zysk SA), co przy sowieckiej korupcji może być wyzwaniem. Ale wydaje mi się, że obydwu stronom będzie bardzo zależało na powodzeniu.

Natomiast mimo aż ośmiu chętnych, nie ma żadnej pewności, że ostatecznie dwóch z nich zapłaci.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 21, 2016, 15:29 »
Wydaje mi się, że komentarz JSz jest tutaj całkiem na miejscu i być może właśnie takie relacje są pomiędzy SA a Energią.

Moje pytanie tylko brzmi - czy jakiekolwiek "human-rating" bloku DM byłoby robione? Bo chyba obecnie jedynie Fregat jest taki, ale ten jest zdecydowanie za słaby, by wynieść Sojuza na TLI.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 21, 2016, 16:14 »
Jaki human-rating Bloku DM masz na myśli? Jedyny wymóg pod tym względem to chyba ten, by nie wybuchł w kosmosie?

Zresztą Blok D, z którego wywodzi się obecny DM, był projektowany właśnie do lotów załogowych - dla rakiety N-1.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 21, 2016, 16:16 »
Tylko tak "strzelam" z tym human-ratingiem - jeśli ktoś wyda sporo kasy na lot dookoła Księżyca to z pewnością chciałby wiedzieć, że górny stopień nie wybuchnie podczas odpalenia albo nie zakończy pracy przed czasem...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 21, 2016, 16:42 »
Blok D i jego pochodne raczej wykazują się dużą niezawodnością. Najnowsza wersja Blok DM-3 będzie wykorzystywana m.in. w Angarach: http://www.russianspaceweb.com/block-dm03.html.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 21, 2016, 16:42 »