Widziałem już ten slajd i nawet o nim pisałem, jest tam nawet mowa o kosmicznym szpitalu ... nie chcę używać mocnych słów, ale ogólny zamysł zatrzymywania się w czasie przelotu z ziemi na księżyc w połowie drogi, czyli czyt. rozpędzamy statek - zużywamy paliwo, hamujemy statek w połowie drogi - zużywamy paliwo, po to, żeby zatankować na dmuchawcu, żeby znowu rozpędzić statek - zużyć paliwo i wyhamować statek przed księżycem - znowu zużyć paliwo ... no nie wiem sam to oceń (wiem napęd jonowy i wogóle, ale tej technologii chyba jeszcze nie mamy, wiem stacja kosmiczna w połowie drogi, baza wypadowa, ale po co, czy to nie utrudnia lotów tam, zamiast uprościć ??)
Generalnie mam wrażenie, że coś niewłaściwie opisujesz. Nautilus byłby w tym wypadku stacjonarnym obiektem, ale nie wiem jakby to wyglądało z hamowaniem statków. Generalnie wydaje mi się to oszczędne ponieważ mamy tutaj podział na statki, które kursują pomiędzy Ziemią a L1, oraz lądownikami, które krążą pomiędzy Księżycem a L1. Muszę się też zastanowić jak to wygląda z punktu widzenia mechaniki orbitalnej, bo chyba przecież nie trzeba by hamować do jakichś niskich prędkości.. emm..
Drugim zastosowanie statku miałyby być wielomiesięczne podróże do obiektów NEO. Tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń - długoterminowe wystawienie załogi na promieniowanie, pobyt w nieważkości, możliwość 'podlotu' do NEO za pomocą pod'ów, których porty widoczne są na Nautilusie, te wszystkie aspekty i trudności są rozwiązywane (o ile powiodą się testy!) właśnie przez rozwiązania technologiczne zastosowane na Nautilusie.
Po pierwsze technologia "dmuchawców" jeszcze nie udowodniła, że się wogóle do czegokolwiek nadaje,[/i
W prezentacji jest napisane, że test takiego modułu na Stacji ISS to koszt 84-143 mln $ w okresie krótszym niż 39 miesiące (od decyzji do wystrzelenia jak mniemam, czyli lata 2011-2013), tutaj chodzi o dmuchaną centryfugę, które skomplikowany kształt możliwy jest do zrealizowania za pomocą właśnie dmuchanych komponentów. Zysk jest na pewno na masie (bo logicznie zamiast metalu masz warstwy - powiedzmy - Kevlaru i innych materiałów).