Autor Wątek: Sondy marsjańskie - misje planowane  (Przeczytany 241270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
Odp: Sondy marsjańskie - misje planowane
« Odpowiedź #225 dnia: Lutego 28, 2015, 20:32 »
Nie obejrzałem prezentacji z braku czasu (więc może być tam odpowiedź, jeśli tak to proszę nakierować!), ale nurtuje mnie: czy rakieta o wysokości 5 metrów (wewnątrz Dragona) może nadać ładunkowi drugą prędkość kosmiczną w stosunku do Marsa? Bądź co bądź to jest aż 5 km/s.

Żeby nie było jak z misją marsjańskiego samolotu, której autorzy nigdy nie opracowali pojazdu zdolnego do unoszenia się w rzadkiej atmosferze Marsa...

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #226 dnia: Marca 01, 2015, 05:25 »
Szkoda ze potrzeba startów 2 FH ; kurcze gdyby powrotnik mógł wytrzymać wejście w atmosferę ziemi z marsa ; oszczędności byłyby olbrzymie;))

Offline Slavin

• Weteran
  • Ciekłym metanem i ciekłym tlenem LCH4/LO2 Methalox
« Odpowiedź #227 dnia: Marca 01, 2015, 08:07 »
Także wydaje mi się że taka mała rakieta o wysokości 5 metrów startując z powierzchni Marsa (z wnętrza Dragona) raczej nie rozpędziłaby się do prędkości ucieczki z Marsa (dla Marsa wynosi 5,5 km/s). Zupełnie inaczej sytuacja wygląda gdyby zadaniem tej rakiety byłoby tylko wejście na niską orbitę Marsa - 4 km/s. Na niskiej orbicie Marsa zasobnik z kilkoma kg próbek mógłby zostać podjęty przez inny statek (np. kapsułę Dragon) która opuściłaby niską orbitę Marsa i po 8-9 miesiącach wodowałaby z próbkami w Pacyfiku na spadochronach. Jednak żeby 5-metrowa startująca z powierzchni Marsa rakieta osiągnęłaby 1 prędkość komiczną dla Marsa (4 km/s) należałoby ją podzielić na dwa człony - dolny 3 metrowy i górny 2 metrowy, poza tym zbiorniki paliwa tej startującej z Marsa rakiety musiałyby być b. lekkie - najlepiej ze stopu kompozytowego aby w miarę łatwo startowałaby z powierzchni.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #228 dnia: Marca 01, 2015, 12:58 »
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda gdyby zadaniem tej rakiety byłoby tylko wejście na niską orbitę Marsa - 4 km/s. Na niskiej orbicie Marsa zasobnik z kilkoma kg próbek mógłby zostać podjęty przez inny statek (np. kapsułę Dragon) która opuściłaby niską orbitę Marsa i po 8-9 miesiącach wodowałaby z próbkami w Pacyfiku na spadochronach.
Wtedy nie ma sensu stosowanie Dragona dla misji MSR. Ideą zastosowania FH/Dragona była redukcja trzech startów w stronę Marsa do dwóch. Na prezentacji facet wyraźnie mówi, że MAV to dwa człony. Drugi to ERV, który  byłby zaopatrzony w wydajny napęd (może napęd elektryczny?).
http://youtu.be/ZoSKHzziLKw?t=41m10s
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Marca 01, 2015, 12:58 »

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #229 dnia: Marca 30, 2015, 20:08 »
http://mepag.jpl.nasa.gov/meeting/2015-02/08_MEPAG_Miyamoto_Final.pdf Takie japońskie coś się dzisiaj pojawiło na forum NSF. Jak mniemam jest to konkurencja dla wcześniej wspomnianej sondy do planetoid trojańskich Jowisza. Według mnie bez szans z prostej przyczyny: cenowo to na pewno nie jest klasa średnia.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #230 dnia: Marca 30, 2015, 20:42 »
http://mepag.jpl.nasa.gov/meeting/2015-02/08_MEPAG_Miyamoto_Final.pdf Takie japońskie coś się dzisiaj pojawiło na forum NSF. Jak mniemam jest to konkurencja dla wcześniej wspomnianej sondy do planetoid trojańskich Jowisza. Według mnie bez szans z prostej przyczyny: cenowo to na pewno nie jest klasa średnia.

Japończycy od czasu czasu wstawiają takie cudeńka. Kiedyś chcieli wysłać mały lądownik a teraz zachciało im się łazika lub samolotu. Że coś takiego zbudować potrafią nie wątpię, bo robotykę mają rozwiniętą. Inna sprawa czy potrafią czymś takim bezpiecznie wylądować?
Ja Japończykom na Marsa proponowałbym albo mały lądownik na dobry początek albo balon do szukania metanu. Takie sprzęty są o wiele prostsze do zbudowania. Niech najpierw nauczą się lądować na Marsie a potem niech marzą o łazikach i samolotach  :)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #231 dnia: Marca 30, 2015, 21:21 »
Niech najpierw nauczą się lądować na Marsie a potem niech marzą o łazikach i samolotach  :)

Tak. Ale wcześniej niech w ogóle przeprowadzą bezawaryjnie jakąś misję planetarną - mam na myśli orbiter ;) Bo jak dotąd kiepsko im idzie... Nozomi, Akatsuki...
GG 8698011

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #232 dnia: Marca 30, 2015, 21:45 »
Wycwanili się i na Merkurego lecą autostopem, ale akurat ta propozycja jest w miarę bezpieczna, zakładają wykorzystanie Sky Crane. Tylko, że to cudeńko tanie nie jest, a przykład ExoMarsa pokazuje, iż NASA za darmo niczego innym agencjom fundować nie zamierza. Jak wspominałem, propozycja do odstrzału, ale warto zanotować istnienie programu i trzech innych. Któraś z nich być może poleci...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #233 dnia: Marca 30, 2015, 22:13 »
Wycwanili się i na Merkurego lecą autostopem, ale akurat ta propozycja jest w miarę bezpieczna, zakładają wykorzystanie Sky Crane. Tylko, że to cudeńko tanie nie jest, a przykład ExoMarsa pokazuje, iż NASA za darmo niczego innym agencjom fundować nie zamierza. Jak wspominałem, propozycja do odstrzału, ale warto zanotować istnienie programu i trzech innych. Któraś z nich być może poleci...

Jeśli łazik Exo Mars 2018 wyląduje cały, to może Europa (lub Rosja) w przyszłej dekadzie przyjmie japoński łazik pod swoje skrzydła?

Bardzo mi się podobają propozycje lądowisk japońskiego łazika w Valles Marineris  :D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #234 dnia: Marca 30, 2015, 22:56 »
Ta misja MELOS jest bardzo fajna! Czy coś wiadomo o japońskich procesach selekcji misji planetarnych? Czy są takie w ogóle? Czy są jakieś budżety na to przewidziane?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #235 dnia: Marca 30, 2015, 23:30 »
Ta misja MELOS jest bardzo fajna! Czy coś wiadomo o japońskich procesach selekcji misji planetarnych? Czy są takie w ogóle? Czy są jakieś budżety na to przewidziane?

Od ładnych kliku lat wisi koncepcja japońskiej misji marsjańskiej na stronie MEPAG i jakoś do tej pory nie widziałem hardware. Może warto sprawdzić na stronie JAXA?

No i znalazłem, ładne plany i rendery:
http://www.isas.jaxa.jp/j/researchers/symp/sss11/paper/S3-18_20110214054007.pdf
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2015, 23:34 wysłana przez ekoplaneta »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #236 dnia: Kwietnia 28, 2015, 08:47 »
Rosjanie plaują w przyszłej dekadzie wysłac sondę na orbitę Marsa:

Projects for searching for extraterrestial life forms, studying climate changes on Earth, and defining the level of threat from dangerous comets and asteroids have been included in Russia's space program for 2016-2025, according to a copy of the Federal Space Program's document.

Projects will include sending satellites and interplanetary laboratories into orbit around Mars and Earth's moon.
http://www.spacedaily.com/reports/Search_for_Extraterrestial_Life_Included_in_Russian_Space_Program_999.html

Czy tu może chodzić o następcę Fobos Grunt z 2011 roku?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Kwietnia 28, 2015, 10:16 »
Ruskiej propagandy nie ma co powielać, więc nie ma po co podrzucać takich linków. Tego jest już i tak pełno wszędzie, w każdej dziedzinie życia.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #238 dnia: Kwietnia 28, 2015, 10:23 »
Ruskiej propagandy nie ma co powielać, więc nie ma po co podrzucać takich linków. Tego jest już i tak pełno wszędzie, w każdej dziedzinie życia.

Gdzie mi się obiło o uszy, że Rosjanie chcą wysłać następcę Fobos Grunta. Poza tym to jest konkretny plan dla Roskosmosu na następną dekadę, więc nie są to bujdy dziennikarskie. Jest konkretny dokument i na niego można się powoływać. Inna sprawa z wykonalnością  ;)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 28, 2015, 10:41 »
Tam między dokumentem a bujdą jest płynne przejście.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 28, 2015, 10:41 »