Autor Wątek: MPCV Orion  (Przeczytany 86933 razy)

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
Odp: MPCV Orion
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 07, 2014, 12:35 »
Sinik VASIMR miał lecieć na ISS w przyszłym roku, nie wiem jak jest obecnie. Niestety bez reaktora jądrowego nie wykorzystamy w pełni jego potencjału.

/edit  Sprawdziłem, leci najwcześniej w 2016 :(

Borys

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:17 »
PS: W tym dokumencie (str 46) masa całkowita Oriona jest szacowana na ponad trzydzieści ton, jakieś dwa razy więcej niż w przypadku Apollo.
To jest stary dokument.

Obecnie zatankowany Orion CM + SM (4 osoby) to:
10.4t + 15.5t = 25.9t
http://www.nasa.gov/sites/default/files/fs-2014-08-004-jsc-orion_quickfacts-web.pdf

Zresztą i tak nie ma co porównywać masy.

W przypadku całego pojazdu porównanie może być trudne (ze względu na różną funkcjonalność), ale porównanie mas kapsuł ma jak najbardziej sens.

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 07, 2014, 20:11 »
Postępu nie widać bo prawie nic poważnego nie robi się i tylko dlatego

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 07, 2014, 23:42 »
Wydaje mi sie, że mamy w przypadku kapsuł kilka ważnych czynników, o których trzeba pamiętać:
- niektóre rzeczy, pomimo prób, i tak będą ciężkie - np. osłona termiczna.
- inne, np. systemy komunikacji i nawigacji, fotele, ubrania astronautów, sami astronauci (a co! tym razem polecą panie = oszczędność masy!), mogą doświadczyć niezłego rozwoju, który podniesie właściwości i obniży masę - tutaj różnica względem Apollo jest z pewnością ogromna i będzie jeszcze większa za 10 lat.
- masa modułu serwisowego może mieć różne wartości względem wykonywanej misji. Za czasów Constellation proponowano by Orion w locie na ISS miał nie w pełni zatankowane zbiorniki, by w ten sposób się zmieścić na tym nieszczęsnym i niedomagającym Aresie I - w przypadku dalszych misji możliwości miały być inne
- Zatem Orion z modułem serwisowym może mieć i masę 50 ton, jeśli się zbuduje taki wielki moduł. Może też mieć leciutki moduł, z niewielką ilością paliwa, do krótkiego lotu na LEO.

Zatem porównania z Apollo mogą być nie zawsze trafne, mogą też wprowadzać w błąd.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 07, 2014, 23:42 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 08, 2014, 00:32 »
Wydaje mi sie, że mamy w przypadku kapsuł kilka ważnych czynników, o których trzeba pamiętać:[...]

Kapsuła Apollo była na swe czasy nowatorska. Orion, budowany według niemal identycznych założeń, jest projektem ultrakonserwatywnym, żeby nie powiedzieć - wstecznym. Można oszczędzić trochę na nowych materiałach, trochę na lżejszej elektronice, ale prawda jest taka, że Oriona spokojnie dałoby się zbudować w latach 60-tych. Byłby może ze 20% cięższy od obecnej konstrukcji.
To nie jest tak, że inaczej się nie da. Owszem, da się (wystarczy popatrzeć na to, co robi SpaceX z Dragonem) ale państwowe agencje nie lubią ryzyka.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 08, 2014, 02:33 »
Fajnie, jakby się ktoś pokusił o artykuł porównawczy technologię budowy Oriona i Dragona.

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 08, 2014, 09:53 »
Sinik VASIMR miał lecieć na ISS w przyszłym roku, nie wiem jak jest obecnie. Niestety bez reaktora jądrowego nie wykorzystamy w pełni jego potencjału.

/edit  Sprawdziłem, leci najwcześniej w 2016 :(
            ... spokojnie, VASMIR m amiec zalety dopieor przy zasilaniu powyzej 30KW, na teraz zasilamnie do silnikow jonowych nie wychodzi poza 1/10 tej wartosci. a pozniej, hmm, baterial silnikow jonowych ma te same mozliwosci i ma zasadnicza zalete, zawsze mozna miec jaka taka redundancje, VASMIR wymaga dwoch silnikow, ktore musza pracowac razem w danej chwili. Jak widac po niesamowicie emocjonujacej misji hayabusha, mozn arobic rozne kombinacje jak sie ma kilka silnikow i np. z dwoch niedzialajacych zrobic jeden dzialajacy;-)
                                                Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 08, 2014, 15:53 »
Fajnie, jakby się ktoś pokusił o artykuł porównawczy technologię budowy Oriona i Dragona.
To na początek kokpity :)

Offline Skywalker

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 08, 2014, 16:02 »
Zdaje się że to nie jest kokpit Oriona:)
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć..."

Borys

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 08, 2014, 16:27 »
Mogli przynajmniej zsynchronizować zegary na tych dragonowych tabletach ::)

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 08, 2014, 19:03 »
Mogli przynajmniej zsynchronizować zegary na tych dragonowych tabletach ::)
A widziałeś Interstellar...? Musk myśli przyszłościowo...  8)

Tak na serio. Spacex zdecydował się na dotykowe ekrany, które nie są nawet jeszcze standardem w lotnictwie. Z kolei kokpit Oriona wyglądałby na rewolucyjny ale w latach 90-tych.

Zdaje się że to nie jest kokpit Oriona:)
Jest: http://youtu.be/22I7XzXCTr4?t=2m58s
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2014, 19:05 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 08, 2014, 19:28 »
Spacex zdecydował się na dotykowe ekrany, które nie są nawet jeszcze standardem w lotnictwie. Z kolei kokpit Oriona wyglądałby na rewolucyjny ale w latach 90-tych.

Nie traktowałbym dotykowych ekranów jako wyznacznik nowoczesności. Wolałbym zwrócić uwagę na niezawodność i wygodę w użyciu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 08, 2014, 19:47 »
Hmm, Borysie, a jak "od-ultrakonserwatowić" kapsułę? :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 08, 2014, 20:45 »
Hmm, Borysie, a jak "od-ultrakonserwatowić" kapsułę? :)

Może dodać jej skrzydeł?  ;D

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 08, 2014, 20:52 »

Tak na serio. Spacex zdecydował się na dotykowe ekrany, które nie są nawet jeszcze standardem w lotnictwie. Z kolei kokpit Oriona wyglądałby na rewolucyjny ale w latach 90-tych.

Tak się zastanawiam, czy w stanie nieważkości, zwłaszcza na początku, kiedy człowiek przystosowuje się do nowych warunków nie jest lepsze rozwiązanie z Oriona.
W sensie, żeby nie za szybko wyciągnąć rękę i trafić w przycisk który nie planowaliśmy.  Wydaje mi się, że przyciski wymagają jednak jakiejś minimalnej siły, a ekran wystarczy dotknąć.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 08, 2014, 20:52 »