Autor Wątek: Nowe planety pozasłoneczne (II kwartał 2011)  (Przeczytany 34564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Odp: Nowe planety pozasłoneczne (II kwartał 2011)
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 15, 2011, 14:13 »
Aż taka zmiana? WASP-35 b widniał już na liście z danymi:
Masa:   2.3 MJ   
Okres:   1.5 dni   
Promień:   1.5 RJ   
Teraz natomiast podają:
Masa:   0.72 ± 0.06 MJ   
Okres:   3.16 dni
Promień:   1.32 ± 0.03 RJ   
Ciekawe :)...

WASP-43 b ma rzeczywiście interesującą odległość. Przecież to tylko 2000000 km ^^! Takie planety to zapewne rzadkość. Zwłaszcza, że Kepler również nie mówi o takowych pośród swoich 1235 kandydatów (poza jednym przypadkiem). Choć podobno WASP jest bardziej czuły na planety o krótkich orbitach. Mimo wszystko to ciekawy przypadek.
Pozostałe dwa obiekty (WASP-48 b i WASP-51 b) to typowe i bardzo podobne do siebie gorące Jupki :).

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2011, 23:10 »
No proszę. Marudziłem, że nic nowego się nie pojawia a tu nagle taka niespodzianka. Niewątpliwie mamy do czynienia z planetarnym zombi. Ta planeta umiera na naszych oczach. Taka odległość jaką dzieli od słońca WASP 43 b jest niemożliwa do utrzymania. Jeszcze parę (milionów) lat i po planecie zostanie skwarek. Zastanawiam się jak to możliwe że ona się tam w ogóle znalazła. To kilkadziesiąt razy za blisko do gwiazdy aby powstała tam naturalnie więc w grę wchodzą siły pływowe i asysta grawitacyjna innych planet. Nawet sobie nie wyobrażam co to musza być za planety aby wypchnąć jowiszaka z normalnej orbity na taką. A może to przejście sąsiedniej gwiazdy? Orientuje się ktoś może czy w pobliżu leży jakiś obiecujący kandydat do takiej balangi?

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2011, 22:56 »
Jeszcze parę (milionów) lat i po planecie zostanie skwarek. Zastanawiam się jak to możliwe że ona się tam w ogóle znalazła. To kilkadziesiąt razy za blisko do gwiazdy aby powstała tam naturalnie więc w grę wchodzą siły pływowe i asysta grawitacyjna innych planet. Nawet sobie nie wyobrażam co to musza być za planety aby wypchnąć jowiszaka z normalnej orbity na taką. A może to przejście sąsiedniej gwiazdy? Orientuje się ktoś może czy w pobliżu leży jakiś obiecujący kandydat do takiej balangi?
Aż takiej balangi raczej nie było.
Papier za to sugeruje, że ta niewielka odległość WASPa może mieć związek z małą masą gwiazdy macierzystej. W zasadzie jest to najmniej masywna znana obecnie gwiazda posiadająca gorącego Jowisza w swoim układzie. Stąd zapewne ta malutka półoś. Być może to jakoś przyspiesza migrację(?), niezależnie czym była ona wywołana - często piszą o third-body interaction. Inna planet? Lub jakiś karzeł? Co więcej można przeczytać, że rzadkość obiektów typu WASP-43b świadczy o tym, że gorącym Jowiszom ciężko powstawać przy mało masywnych gwiazdach, bądź po prostu ich żywotność jest króciutka.

Jeśli dobrze rozumiem to teoretycy tej planecie dają jeszcze około 8, 80 lub 800 milionów lat życia, w zależności od rodzaju zastosowanych obliczeń... :P Mimo, że dla planet stosuje się ten pierwszy rodzaj (w którym wychodzi 8 Myr) to jednak w tym wypadku wyznaczałby on niemal niemożliwie krótką żywotność planet typu WASP-43b, WASP-18b i WASP-19b. Celowałbym więc w środkową wartość.
Co ciekawe gwiazda macierzysta ma zaledwie 0,598 Gyr.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 23:44 wysłana przez Szaniu »

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 18, 2011, 09:49 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 18, 2011, 09:49 »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:38 »
Nowa planeta z wdzięczna nazwą:
Alpha Arietis b
Masa: 1,8 Mjup
Okres: 380.8 dnia
Półoś: 1,2 AU

Obiekt ten krąży wokół najjaśniejszej gwiazdy w gwiazdozbiorze barana. Jest to czerwony olbrzym znany raczej pod nazwą Hamal. Posiada masę 1,5 masy Słońca, a jej promień to aż 14 promieni słonecznych.

Edit: A właściwie to pomarańczowy olbrzym :).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2011, 16:52 wysłana przez Szaniu »

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 19, 2011, 17:14 »
Gdy zobaczyłem okres i półoś serce zabiło mi mocniej. Ekosfera? Egzomoony? A potem ten pomarańczowy olbrzym...

A nazwa faktycznie ciekawa. Nie to co te wszystkie pospolite HD 112358 g  ;D

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 19, 2011, 19:56 »
Zawsze coś nowego :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 20, 2011, 20:19 »
Nowa planeta z wdzięczna nazwą:
Alpha Arietis b
Masa: 1,8 Mjup
Okres: 380.8 dnia
Półoś: 1,2 AU

Obiekt ten krąży wokół najjaśniejszej gwiazdy w gwiazdozbiorze barana. Jest to czerwony olbrzym znany raczej pod nazwą Hamal. Posiada masę 1,5 masy Słońca, a jej promień to aż 14 promieni słonecznych.

Edit: A właściwie to pomarańczowy olbrzym :).

Ciekawy obiekt, aczkolwiek moim zdaniem za blisko swej gwiazdy macierzystej. Plus ekscentryczność rzędu 0,25...

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 20, 2011, 20:40 »
Jeśli w ogóle jest w ekosferze to 'wyskakuje' z niej zbyt często :).

Zresztą jest to zobrazowane TUTAJ. Wystarczy na panelach (są pod i obok animacji) ustawić odpowiednio włączniki by zobaczyć jak to wygląda. Choć nie jestem pewien ile w tym prawdy.

Strona ta jest prowadzona, między innymi, przez autora EPE.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 20, 2011, 21:55 »
Jakoś wielgachna ta ekosfera... Coś nie kumam...

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 20, 2011, 22:16 »
Jakoś wielgachna ta ekosfera... Coś nie kumam...
To zapewne wynika właśnie z tego kto jest autorem tej strony. Bowiem Jean Schneider (autor EPE) wraz z kilkoma innymi astrofizykami opublikowali niegdyś materiał gdzie opisywali ekosfery gwiezdnych gigantów. Gdzieś czytałem, że mówili nawet o szerokościach rzędu kilkunastu AU!

Postaram się odszukać zaraz ten papier albo chociaż jakiś artykuł :).

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 20, 2011, 23:05 »
Ok więc artykuły na przykład takie:
Jeden
The "habitable zone" of a red giant (like the sun will be) extends from about 630 million miles to 2 billion miles.
Czyli jakieś.... 14 AU?
Drugi
...For about a billion years afterwards, the habitable zone around the red giant extends from 7 to 22 AU, the outer edge of which lies beyond the orbit of Uranus.

Dosłownie przed momentem znalazłem również publikację:
 Can Life develop in the expanded habitable zones around Red Giant Stars?

Szczerze mówiąc też mi się to jakoś nie widzi... sam nie jestem pewien dlaczego :P. Zerknę więc z ciekawości na ten papier jeszcze dziś zapewne. Temat bardzo ciekawy :).

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 20, 2011, 23:52 »
Bardzo fajna stronka. Wylądowała w ulubionych  ;) Poświecę trochę czasu na rozpracowanie jej. Dzięki Szaniu. Ekosfera zaczyna wyglądać trochę logiczniej gdy ustawimy realny rozmiar gwiazdy i planety ale nadal coś mi tu nie pasuje. Gwiazda o masie większej o połowę i jasności piętnastokrotnie przekraczającej nasze słońce miałaby ekosferę mniej więcej w tym samym miejscu?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 20, 2011, 23:58 »
Bardzo zaskakujące! Nigdy bym się nie spodziewał aż takiego "rozrzutu". Czyżby było to związane z niższą temperaturą fotosfery, a co za tym idzie większą ilością promieniowania podczerwonego?

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 21, 2011, 00:57 »
Gwiazda o masie większej o połowę i jasności piętnastokrotnie przekraczającej nasze słońce miałaby ekosferę mniej więcej w tym samym miejscu?
Fakt. To chyba jakiś srogi błąd.. Nawet z papieru wynika, że obszar tej ekosfery powinien być nawet jeszcze szerszy ale zdecydowanie dalej od gwiazdy.
Bardzo zaskakujące! Nigdy bym się nie spodziewał aż takiego "rozrzutu". Czyżby było to związane z niższą temperaturą fotosfery, a co za tym idzie większą ilością promieniowania podczerwonego?
Niestety nie wiem. W publikacji też lipa. Jest odwołanie do innej pracy, zdaje się, odnośnie tego 'rozrzutu'...ale to już zostawię sobie na inną noc heh :).

Ogólnie rzecz biorąc to ciekawy tekst. Autorzy bardzo starają się przekonać, że warto szukać życia, nie tylko w systemach z gwiazdą ciągu głównego, ale także w tych z czerwonym olbrzymem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 21, 2011, 00:57 »