Autor Wątek: Zielone laboratoria?  (Przeczytany 5800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kafar

• Nowy
  • *
  • Lubię księżyc
Zielone laboratoria?
« dnia: Lipca 13, 2025, 19:06 »
Już jakiś czas temu na youtube pojawiło się nagranie z kasety magnetofonowej z odcinkiem Sondy. Wrzucający podejrzewa że to "Zielone laboratoria", czyli wydanie z 1979 roku nie istniejące w archiwum TVP

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Zielone laboratoria?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 21, 2025, 11:10 »
Trudno powiedzieć, bo przecież nie pamiętam(y) odcinków z lat 70. tak, aby wiedzieć z jakiego to odcinka. Na końcu jest gość, co wtedy było normą, też trudno powiedzieć kto to jest. Tematyka by pasowała, ale takich odcinków też było więcej.
Może później przejrzę zeszyty redakcyjne SONDY, może coś mnie naprowadzi. A może nie.
The Dark Side of the Moon

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2025, 21:54 »
Przejrzałem wszystkie SONDY do roku 1981 (do odcinka 154), wtedy z gościa w studiu już dawno zrezygnowano, więc później na pewno nie.
Nie wydaje mi się, aby to był odcinek 79 pt. "Zielone laboratoria". Sam tytuł by pasował, ale tylko sam tytuł, natomiast tematyka odcinka już nie pasuje:

Warzywa. Gospodarka wodna roślin. Hodowla hydroponiczna. Biologiczna walka z mszycami, elektryczny deszcz. Zboże pod szkłem - badanie wód gruntowych, nasuwana szklarnia. W studiu eksponaty z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach: paleta z pieczarkami, substytuty ziemi, kultury tkankowe, kwiaty, warzywa.

Bardziej bym się skłaniał się do tego, że to może być fragment odcinka nr 21, z dnia 6.02.1978 roku pt. Mikrobiologia (Genetyka):

Felieton o życiu. Powstanie życia na Ziemi. Podział komórki i komputerowe badanie chromosomów. Podział i życie komórki bakteryjnej. Odtwarzanie kształtu faga. Podziały komórek i zachowanie się DNA.

Offline Maukoz

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2025, 19:17 »
Płytę Equinoxe skończono nagrywać w sierpniu a wydano w grudniu 78, więc data niemożliwa.

8:12 Słychać głos Marka Siudyma, czyżby był to jego program Planeta Ziemia?

"na podwyższeniu siedzi na fotelu odpytywany ekspert - wybitna postać nauki, a w pierwszym planie trzy sylwetki dziennikarzy w cieniu, którzy prowadzą coś na kształt konferencji prasowej na wybrany temat. Były to trzy, czy cztery wejścia, poprzedzane atrakcyjnymi wizualnie filmami wprowadzającymi."
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2025, 21:29 wysłana przez Maukoz »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2025, 19:17 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 04, 2025, 21:40 »
Płytę Equinoxe skończono nagrywać w sierpniu a wydano w grudniu 78, więc data niemożliwa.

No tak, sfalsyfikowałeś moją hipotezę. Czyli na pewno nie "Mikrobiologia". Jednak nadal nie pasuje mi nic do odcinka "Zielone laboratoria".
Może faktycznie to nie SONDA, i faktycznie w
8:12 Słychać głos Marka Siudyma, czyżby był to jego program Planeta Ziemia
Być może! Niemniej również słyszymy Andrzeja Kurka, nie wiem czy on tam występował (byłoby to trochę dublowanie SONDY). Hm.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2025, 21:44 wysłana przez Radek68 »

Offline Maukoz

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 22, 2025, 20:43 »
Sam pan Marek pisał w swojej książce o trzech prowadzących (jak zacytowałem wyżej). W pojedynkę miał prowadzić swój drugi program - Mózg (1981).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 22, 2025, 20:43 »