Autor Wątek: Czy Boeing zbuduje SSTO?  (Przeczytany 12970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Czy Boeing zbuduje SSTO?
« dnia: Czerwca 12, 2011, 11:38 »
Na Hobbyspace pojawił się taki news:
Darryl Davis, who leads Boeing's Phantom Works, tells AvWeek that they are proposing a 3-4 year technology readiness assessment that would lead up to a demonstration of a X-37B type of system but would be smaller. Wind tunnel tests have been completed. Davis says the system would be a single stage capable of reaching low Earth orbit and, with a booster, higher orbits. The system would return to Earth as a glider.

Czyżby to mogło przeewoluować w to?
Drugi obrazek przedstawia projekt SSTO Rockwella (obecnie część Boeinga) z końca lat 70-tych.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2011, 20:47 wysłana przez Borys »

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Czy Boeing zbuduje SSTO?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2011, 17:18 »
Wygląda to jak nawrót choroby, albo ... pilną potrzebę wojenną.
Nie jest jasne co się tak przyssali do tego SSTO? To trudne i na granicy możliwości. Marek Floryda, jak pamiętam, nie tak dawno dał link do artykułu o zimnych (surowych) ograniczeniach równania rakietowego.
Nawet to znalazłem.
http://www.spacedaily.com/news/oped-05zy.html
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2011, 17:43 wysłana przez Trafiony »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2011, 16:53 »
He he Czyżby idea X 33 powoli odżywała. Zastanawiam się tylko kto by za te studia nad Boeingowym SSTO finansował? Sama idea ciekawa, tylko, skad kasy. Jakby się wcześniej pochwalili to moze by coś z CCDEV by dostali. A tak zawsze budzą się po ostatnim dzwonku zegarka ....

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2011, 17:11 »
He he Czyżby idea X 33 powoli odżywała. Zastanawiam się tylko kto by za te studia nad Boeingowym SSTO finansował? Sama idea ciekawa, tylko, skad kasy. Jakby się wcześniej pochwalili to moze by coś z CCDEV by dostali. A tak zawsze budzą się po ostatnim dzwonku zegarka ....
Przy okazji co się stało z X-33 on chyba był ukończony w 80%? Zdaje sie, że obecnie nie byłoby problemu ze zbiornikami.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2011, 17:11 »

Offline Malin

• Junior
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2011, 18:46 »

Gdyby amerykańska armia zgłosiła zapotrzebowanie na coś takiego to może dało by się to sfinansować. Skoro potrafią inwestować miliardy w okręty podwodne to pewnie zainwestowali by je w tego typu wahadłowiec, jeśli tylko doszli by do wniosku że im się przyda.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2011, 19:08 »
Gdyby amerykańska armia zgłosiła zapotrzebowanie na coś takiego to może dało by się to sfinansować. Skoro potrafią inwestować miliardy w okręty podwodne to pewnie zainwestowali by je w tego typu wahadłowiec, jeśli tylko doszli by do wniosku że im się przyda.

Jak na razie to Aerojet dziś coś mruknął o swoim nowym, rewolucyjnym silniku który potrafi działać w zakresie prędkości Mach 0-10. Więcej info na stronie Aerojet.
Zapraszam na mój blog :)

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:15 »

Jak na razie to Aerojet dziś coś mruknął o swoim nowym, rewolucyjnym silniku który potrafi działać w zakresie prędkości Mach 0-10. Więcej info na stronie Aerojet.
Nie mogę znaleźć. Gdyby to była prawda, to przełom. Szczególnie że od zera. Może PDE (Pulse Detonation Engine)?

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:35 »
Nie mogę znaleźć. Gdyby to była prawda, to przełom. Szczególnie że od zera. Może PDE (Pulse Detonation Engine)?

Piszą że najpierw działą zwykły turbojet, potem zamyka się i zmienia w ramjet a potem w scramjet. Nazywa się to Turbine Based Combined Cycle - nie daje linka bo to tej ich beznadziejnej strony nie działają linki. Ale obrazek chyba zadziała:

A tutaj cały artykuł:
http://www.aviationweek.com/aw/generic/story.jsp?id=news/awst/2011/06/13/AW_06_13_2011_p22-332894.xml&channel=defense
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2011, 22:38 wysłana przez MarekFloryda »

Offline Malin

• Junior
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:45 »

Przy okazji co się stało z X-33 on chyba był ukończony w 80%? Zdaje sie, że obecnie nie byłoby problemu ze zbiornikami.

Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Angielska Wikipedia (wiem że to marne źródło) podaje że projekt federalny zarzucono w 2001 roku ale w 2009 roku Lockheed Martin martin miał jakieś sukcesy z podobnym projektem.

Failures led to the cancellation of the program as a federal program in 2001, but Lockheed Martin has conducted related testing, and has had successes as recently as 2009.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2011, 22:49 wysłana przez Malin »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:51 »
Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Angielska Wikipedia podaje że projekt federalny zarzucono w 2001 roku ale w 2009 roku Lockheed Martin martin miał jakieś sukcesy z podobnym projektem.

Mój blog ma bardziej aktualne wiadomości niż ta wiki:
http://florydziak.blogspot.com/2011/06/drugi-lot-x-51-planowany-na-13-czerwca.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:26 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2011, 22:24 »
Mój blog ma bardziej aktualne wiadomości niż ta wiki:
http://florydziak.blogspot.com/2011/06/drugi-lot-x-51-planowany-na-13-czerwca.html

Na pewno 13 czerwca 2011? :P

No nie do końca, ale brzmi to lepiej :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:03 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:57 »
Teraz wszystko jasne! :)

Ta porażka może być dużym problemem dla Boeinga. Wojsko ostatnio nie lubi żadnych porażek w testach i tylko szuka powodu żeby zatrzymać projekt.

P.S. Najnowsze info są takie że USA pozbędzie się wszystkich ICBM'ów lądowych. Taka nowa broń by się bardzo przydała jako coś zastępczego.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:57 »