Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 2012059 razy)

Offline pogrzex

• Weteran
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3615 dnia: Września 08, 2017, 18:40 »
Słuchajcie mam pytanie. Nie zdawałem sobie sprawy, że LZ1 jest położona tuż obok KSC. Zawsze myślałem, że to jest gdzieś na wybrzeżu Karoliny Południowej, co wydawało mi się dość intuicyjne. Jednak jak teraz patrzę to jestem zaskoczony, że to jest praktycznie tuż obok miejsca startu. Pewnie rozumiecie, że jestem w lekkim szoku. :) Jak to? Jak tak mocno rozpędzona rakieta może praktycznie zawrócić? Poczytałem i ok, wyjaśnienie jest przekonujące, tzn. rakieta jest już lekka i silniki mają wtedy dużą efektywność. Jednak nadal jest to dla mnie mocno nieintuicyjne podczas oglądania startu. Przecież na parametrach lotu 1 stopnia nie widzę, żeby prędkość zeszła gdzieś do zera, a jedynie trochę zwalnia. Możecie mi wyjaśnić jak oni liczą tą prędkość? Względem czego?

https://i.stack.imgur.com/D3qfh.jpg

https://i.imgur.com/D9BdO86.png

Z tego wynika, że rakieta praktycznie zwalnia do zera i zawraca. Czy macie jakieś grafiki, no nie wiem, coś co trochę dobitniej to wszystko pokaże?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3616 dnia: Września 08, 2017, 18:57 »
pogrzex'ie -> wrzucałem kiedyś linki do wizualizacji, może Ci pomogą: http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=2848.msg104736#msg104736
U mnie co prawda OTV-5 się wywala, ale to może być przez łącze w pracy. Ale niektóre wcześniejsze misje miały podobny (chodzi o Iszy stopień) profil.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #3617 dnia: Września 08, 2017, 19:04 »
A czy nie ma gdzieś profilu lotu w zachowanych proporcjach wysokość-zasięg? Mam na myśli to, że na tych wizualizacjach wygląda to tak, jakby rakieta wynosiła ładunek prawie pionowo do góry. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ rakieta się "kładzie" prawie poziomo, aby ładunek wszedł na orbitę. Chodzi mi właśnie o zachowanie tych proporcji.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3618 dnia: Września 09, 2017, 07:15 »
Nowy skafander Elon musk pokazał na Instagramie, super pasuje do kapsuły :-)
Niestety nie umiem skopiować tego zdjęcia aby go tu wkleić.

https://www.instagram.com/p/BYyvO2WA3Ra/

Pzdr

« Ostatnia zmiana: Września 09, 2017, 07:18 wysłana przez robinson »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3618 dnia: Września 09, 2017, 07:15 »

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3619 dnia: Września 09, 2017, 08:44 »
Wzór na miarę  XXI  wieku

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #3620 dnia: Września 09, 2017, 09:02 »
To tylko wizualizacja, czy źródłem jest jakiś realny projekt? Na ile możliwe jest wykonanie tak "dopasowanego", "szczupłego" kombinezonu kosmicznego?

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3621 dnia: Września 09, 2017, 09:55 »
Nie wiem ale to oficjalne konto Muska na Instagramie więc chyba prawdziwe to jest. Jeśli tak to wygląda to jak na filmie sf . Bardzo ładnie się z kapsułą komponuje

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #3622 dnia: Września 09, 2017, 10:00 »
To jest to zdjęcie:

To nie ma być skafander autonomiczny, ma być używany tylko we wnętrzu Dragona, nie do EVA. Takie skafandry mogą być i bywają dopasowane, np. te używane w w myśliwcach. Pytanie tylko, czy to jest wygodne.

Swoją drogą nie wiemy do końca jak będzie wyglądał Dragon2, tym bardziej skafander...

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #3623 dnia: Września 09, 2017, 12:08 »
Render ladny z rakieta ktora nigdy nie bedzie uzywana i z nieuzywanym skafandrem;-)
Spokojnie moga juz bankrutowac;-) Z powazaniem
                                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #3624 dnia: Września 09, 2017, 20:19 »
Słuchajcie mam pytanie. Nie zdawałem sobie sprawy, że LZ1 jest położona tuż obok KSC. Zawsze myślałem, że to jest gdzieś na wybrzeżu Karoliny Południowej, co wydawało mi się dość intuicyjne. Jednak jak teraz patrzę to jestem zaskoczony, że to jest praktycznie tuż obok miejsca startu. Pewnie rozumiecie, że jestem w lekkim szoku. :)
Skrót RTLS (Return To Launch Site) dla tego manewru nie wziął się z przypadku :)

Przecież na parametrach lotu 1 stopnia nie widzę, żeby prędkość zeszła gdzieś do zera, a jedynie trochę zwalnia. Możecie mi wyjaśnić jak oni liczą tą prędkość? Względem czego?
Wydaje mi się, że to jest prędkość wypadkowa i w momencie kiedy stopień przestaje się już wznosić to nadal ma jakąś prędkość poziomą. Natomiast wyliczenia oparte są na danych z GPS i IMU (nawigacja inercyjna). Z tego co kojarzę przewijały się też informacje, że I stopień może być wyposażony w radar dla poprawy dokładności już przy samym lądowaniu.

A czy nie ma gdzieś profilu lotu w zachowanych proporcjach wysokość-zasięg? Mam na myśli to, że na tych wizualizacjach wygląda to tak, jakby rakieta wynosiła ładunek prawie pionowo do góry. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ rakieta się "kładzie" prawie poziomo, aby ładunek wszedł na orbitę. Chodzi mi właśnie o zachowanie tych proporcji.
Nie wiem czy to pomoże, ale tutaj (z Reddita) dość szczegółowa infografika z analizami ostatnich lotów F9.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3625 dnia: Września 09, 2017, 20:34 »
Grafika jest cudowna! Warto się jej przyjrzeć!

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3626 dnia: Września 10, 2017, 07:19 »
Wydaje mi się, że to jest prędkość wypadkowa i w momencie kiedy stopień przestaje się już wznosić to nadal ma jakąś prędkość poziomą. Natomiast wyliczenia oparte są na danych z GPS i IMU (nawigacja inercyjna).

Patrząc na wysokość to ja to widzę tak, że po separacji jest "przewrotka" ale nie całkowita. Stopień zawraca po okręgu (a nie hamuje do zera i znów rusza w drugą stronę). Potem grawitacja robi pomaga ustawić się ciężką sekcją silnikową ku ziemi.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3627 dnia: Września 10, 2017, 07:57 »
Wydaje mi się, że to jest prędkość wypadkowa i w momencie kiedy stopień przestaje się już wznosić to nadal ma jakąś prędkość poziomą. Natomiast wyliczenia oparte są na danych z GPS i IMU (nawigacja inercyjna).

Patrząc na wysokość to ja to widzę tak, że po separacji jest "przewrotka" ale nie całkowita. Stopień zawraca po okręgu (a nie hamuje do zera i znów rusza w drugą stronę). Potem grawitacja robi pomaga ustawić się ciężką sekcją silnikową ku ziemi.

Na ile się orientuje jest tak jak piszesz tylko obrót jest wykonywany silniczkami manewrowymi.

Na reddit pojawiła się informacja, że w tej chwili w produkcji są cztery FH. Jest tylko spór czy chodzi też o centralne stopnie czy tylko boczne.

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3628 dnia: Września 10, 2017, 09:23 »

Na ile się orientuje jest tak jak piszesz tylko obrót jest wykonywany silniczkami manewrowymi.

No wiadomo, że przewrotka jest za pomocą zimnych gazów (azot o ile pamiętam). Pod koniec przewrotki jest odpalenie silników i robimy kółeczko (ku górze jak sądzę) ;)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3629 dnia: Września 10, 2017, 10:55 »

Na reddit pojawiła się informacja, że w tej chwili w produkcji są cztery FH. Jest tylko spór czy chodzi też o centralne stopnie czy tylko boczne.
Dziwne bo Musk zapowiedział że  następny FH będzie diametrialnie różnił się od tego co wystrzelą w tym roku , bo będzie już złożony w wersji block 5 czyli inny Merlin i osłony wielokrotnego użytku silników i zbiorników   + 2 stopień wersja 2.0..

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3629 dnia: Września 10, 2017, 10:55 »