Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1810903 razy)

Offline AdamN

• Nowy
  • *
  • F9 has landed!
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3915 dnia: Listopada 28, 2017, 23:38 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3916 dnia: Listopada 29, 2017, 07:28 »
To było do przewidzenia  :( Ale za to będę miał prezent na moje okrągłe urodziny  8) albo fajerwerki  :P

velo

• Gość
« Odpowiedź #3917 dnia: Listopada 29, 2017, 09:08 »
Albo na okrągłe urodziny +1 ;)

Nie mówcie hop z tym Falconem Heavy :D

Offline kedrok

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3918 dnia: Listopada 29, 2017, 15:08 »
ja czekam na fajerwerki

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3918 dnia: Listopada 29, 2017, 15:08 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3919 dnia: Listopada 29, 2017, 15:31 »
Ale sprzęt w zasadzie do tego lotu już jest, tak?

velo

• Gość
« Odpowiedź #3920 dnia: Listopada 29, 2017, 16:26 »
Tak, trwa ostatnie składanie. Może nawet w tym roku trafi na stanowisko startowe ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #3921 dnia: Listopada 30, 2017, 07:43 »
Skoro podają "early 2018" to od razu należy dodać kwartał czyli minimum połowa 2018. u NASA taka "jednostka obsuwy" w zapowiedziach to przynajmniej rok, a u SpaceX to taki kwartał / pół roku. Pozostaje mieć nadzieję, że się uda, bo jesli FH się rozleci w drobny mak - możemy zapomnieć na długie lata o jakimkolwiek powżniejszym udziale SpaceX w dużych projektach orbitalnych a tym bardziej BEO.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3922 dnia: Listopada 30, 2017, 08:35 »
Skoro podają "early 2018" to od razu należy dodać kwartał czyli minimum połowa 2018. u NASA taka "jednostka obsuwy" w zapowiedziach to przynajmniej rok, a u SpaceX to taki kwartał / pół roku. Pozostaje mieć nadzieję, że się uda, bo jesli FH się rozleci w drobny mak - możemy zapomnieć na długie lata o jakimkolwiek powżniejszym udziale SpaceX w dużych projektach orbitalnych a tym bardziej BEO.

A co Falcon Heavy ma do dużych projektów orbitalnych? Przecież Dragon 2 leci na normalnym Falcon 9?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #3923 dnia: Listopada 30, 2017, 10:24 »
Zwykle bylo tak: przesuniecie na grudzien, a potem start ladowal na poczatku kwietnia, zwykle u amerykanow o ile pamietam wiazalo sie to
z warunkami pogodowymi. Z powazaniem
                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3924 dnia: Listopada 30, 2017, 10:40 »
Hmm, ale pogoda na Florydzie jest do maja chyba ładna. potem sezon huraganów?

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #3925 dnia: Listopada 30, 2017, 10:47 »

A co Falcon Heavy ma do dużych projektów orbitalnych? Przecież Dragon 2 leci na normalnym Falcon 9?

Falcon 9 nie wyniesie Tobie ewentualnych modułów kolejnych stacji orbitalnych (wiadomo-Bigelow się kłania), a do tych - dużych projektów - takowe się zaliczają, nie sam transport załogi na orbitę.
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2017, 10:50 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3926 dnia: Listopada 30, 2017, 10:55 »
Falcon 9 nie wyniesie Tobie ewentualnych modułów kolejnych stacji orbitalnych, a do tych - dużych projektów - takowe się zaliczają, nie sam transport załogi na orbitę.

Miałem zapytać, czy takowa stacja orbitalna jest projektowana, ale zaraz przypomniały mi się plany stacji Bigelowa  :D Ja zaś zastanawiam się jakie skutki może mieć dla Space X ewentualna katastrofa Falcona Heavy i to na platformie startowej? Czy wówczas wstrzymane zostaną starty Dragona 2? Czy zarzucony zostanie projekt BFR?

W moim mniemaniu taka sytuacja obciążyłaby Space X kosztami naprawy stanowiska startowego, opóźnieniami w lotach Falconów 9 (niekoniecznie tych z Dragonem 2) i co za tym idzie spadkiem przychodów z ich startów. Z tym wiązać się mogą kłopoty finansowe Space X. Na ile poważne to już nie wiem. Mam tylko nadzieję, ze ewentualna katastrofa FH nie zapoczątkuje lawiny, która zasypałaby finansowo Space X.....  :(

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #3927 dnia: Listopada 30, 2017, 11:09 »
Eko sam sobie odpowiedziales. Wlasciwie, do czasu az usa nie zdecyduja sie na stacje poza LEO ani chinczycy nie wystrzela swojej stacji,
FH tak naprawde nie jest potrzebny ... Bardziej potrzebujemy wiekszego popytu niz podazy;-) Z powazaniem
                                                                Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3928 dnia: Listopada 30, 2017, 11:17 »
Eko sam sobie odpowiedziales. Wlasciwie, do czasu az usa nie zdecyduja sie na stacje poza LEO ani chinczycy nie wystrzela swojej stacji,
FH tak naprawde nie jest potrzebny ... Bardziej potrzebujemy wiekszego popytu niz podazy;-) Z powazaniem
                                                                Adam Przybyla

Ale już toczą się poważne międzynarodowe rozmowy na ISS Bis na orbicie Księżyca. A dobry biznesmen umie przewidywać, gdzie w przyszłości będzie można zarobić  ;) Dopóki BFR nie będzie latał Ciężki Sokół będzie pasował na potrzeby Deep Space Gateway  :) Przecież SLS będzie za droga, żeby częściej nią latać  :( A Chińczycy czy Rosjanie szybko czegoś podobnego do Falcona Heavy nie wybudują  :)

Wracając do moich rozważań z mojego powyższego posta to mam nadzieję, że ewentualna awaria FH nie pogrąży finansowo Space X. Z drugiej strony mam nadzieję, że niebo uchowa Space X od takiej przykrej niespodzianki..... Ciekawe czy Space X ubezpieczyło dziewiczy start FH?
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2017, 11:19 wysłana przez ekoplaneta »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #3929 dnia: Listopada 30, 2017, 11:44 »
Falcon 9 nie wyniesie Tobie ewentualnych modułów kolejnych stacji orbitalnych (wiadomo-Bigelow się kłania), a do tych - dużych projektów - takowe się zaliczają, nie sam transport załogi na orbitę.

Właściwie dlaczego nie? Udźwig F9 jest nie mniejszy niż w przypadku Protona.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3929 dnia: Listopada 30, 2017, 11:44 »