Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1811845 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3960 dnia: Lutego 08, 2018, 19:03 »
Jak w sieci? Chyba tak dokładnie nie da się sterować kapsułą podczas lądowania? Może kilka statków by rozłożyło większą sieć? :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3961 dnia: Lutego 08, 2018, 19:45 »
Ciekawe nad jakimi osłonami myślą? Wykonanymi z pianki jak u STSów czy metalicznymi jakie były proponowane dla Venture Star? Może warto zapytać jakie osłony ma Dragon? Może tu znajdzie się odpowiedź?  :)
To żadna tajemnica, osłona Dragona wykonana jest z PICA-X, BFS też wykorzysta tan materiał (możliwe, że zmodyfikowany).

Nowy statek morski SpaceX
Tutaj moim zdaniem pojawiła się dość interesująca sugestia ze strony Muska, że być może ten statek nada się do łapania Dragonów w sieci, co znacznie ułatwiłoby ponowne wykorzystanie kapsuł. Ale znając życie NASA nie będzie zachwycona :P
Wątpię żeby BFR korzystał z picax - chodzi o reusing

Offline sivasu

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3962 dnia: Lutego 08, 2018, 21:59 »
Ciekawe nad jakimi osłonami myślą? Wykonanymi z pianki jak u STSów czy metalicznymi jakie były proponowane dla Venture Star? Może warto zapytać jakie osłony ma Dragon? Może tu znajdzie się odpowiedź?  :)
To żadna tajemnica, osłona Dragona wykonana jest z PICA-X, BFS też wykorzysta tan materiał (możliwe, że zmodyfikowany).

Tutaj moim zdaniem pojawiła się dość interesująca sugestia ze strony Muska, że być może ten statek nada się do łapania Dragonów w sieci, co znacznie ułatwiłoby ponowne wykorzystanie kapsuł. Ale znając życie NASA nie będzie zachwycona
O ile wiem SpaceX nie ma nic lepszego od picaX. I reklamują to jak najlepszą osłonę na świecie. Ulepszają też ciągle, rok temu powiedzieli, że mają już 3 wersję, gdzie pierwsza to to co dostali od NASA lata temu

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3963 dnia: Lutego 08, 2018, 22:13 »
Hmm... to może bardziej chodzi o to, że taka osłona termiczna po prostu musi być znacznie lżejsza?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3963 dnia: Lutego 08, 2018, 22:13 »

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #3964 dnia: Lutego 08, 2018, 22:49 »
Jak w sieci? Chyba tak dokładnie nie da się sterować kapsułą podczas lądowania? Może kilka statków by rozłożyło większą sieć? :)
Nie wiem, pytać Elona : ) Ten statek jest dość szybki i zwrotny, zakładam że będąc w planowanej strefie wodowania byłby w stanie dostosować kurs do opadającego Dragona tak, by go złapać. Wypowiedź Elona ze strony zapodanej przez LooZ'a:

(...)I mamy specjalną łódź do łapania owiewek. To jest jak rękawica łapacza w formie łodzi. Będzie pływała i łapała owiewki, całkiem zabawne. Myślę, że możemy być w stanie zrobić to samo z Dragonem. Jeśli NASA będzie chciała, możemy spróbować złapać Dragona. [śmiech] Naprawdę, system jest zaplanowany do łapania osłon ładunku, ale zadziała i dla Dragona.

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3965 dnia: Lutego 09, 2018, 00:56 »

Tutaj moim zdaniem pojawiła się dość interesująca sugestia ze strony Muska, że być może ten statek nada się do łapania Dragonów w sieci, co znacznie ułatwiłoby ponowne wykorzystanie kapsuł. Ale znając życie NASA nie będzie zachwycona
O ile wiem SpaceX nie ma nic lepszego od picaX. I reklamują to jak najlepszą osłonę na świecie. Ulepszają też ciągle, rok temu powiedzieli, że mają już 3 wersję, gdzie pierwsza to to co dostali od NASA lata temu
Tylko problem w tym ,że  Pica X jest  osłoną ablacyjną  A ta jak wiadomo się spala

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3966 dnia: Lutego 09, 2018, 09:21 »
Chyba w tym wątku powinienem zadać to pytanie.
Czy są wartości podane nośności Falcona Heavy ? Bo nigdzie nie ma podanych wartości w kilku "opcjach":
- na LEO bez żadnego odzysku (z wiki wynika, że to jest 63800 kg)
- na LEO z częściowym odzyskiem (rakiety poboczne odzyskiwalne)
- na LEO z całkowitym odzyskiem
- na GTO bez żadnego odzysku (z wiki wynika, że jest to 26700 kg)
- na GTO z częściowym odzyskiem (dwie poboczne rakiety odzyskane, z wiki wynika, że jest to 16000 kg)
- na GTO z całkowitym odzyskiem (z wiki wynika, że jest to 8000 kg)

Na wikipedii są podane wartości, które wstawiłem powyżej
https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy
brakuje jednak wartości na LEO.

Czy ktoś to może zweryfikować? Czy są gdzieś wartości dla LEO?

Offline kuba_mar

• Junior
  • **
« Odpowiedź #3967 dnia: Lutego 09, 2018, 09:59 »
Maksymalne wartości na LEO i GTO są zaczerpnięte bezpośrednio ze strony SpaceX: http://www.spacex.com/about/capabilities

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3968 dnia: Lutego 09, 2018, 10:17 »
No właśnie, a mnie ciekawi jakie są możliwości w przypadku częściowej lub pełnej odzyskiwalności.

Taka budowa następcy ISS na LEO - ile można by wynieść w jednym locie w pełnej odzyskiwalności? Jest pewne, ze byłoby to wystarczająco dużo, aby cały duży moduł wynieść. Trochę tu to brzmi jak loty konstrukcyjne wahadłowców. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3969 dnia: Lutego 09, 2018, 10:42 »
A propos przyszłych stacji kosmicznych to warto wysyłać je najlepiej w jednym, góra w kilku kawałkach. A nie to, żeby na wzór ISS sam etap montażowy potrzebował aż 40 lotów rakiet czy wahadłowców. Bo to podroży koszty takiej stacji  :(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3970 dnia: Lutego 09, 2018, 10:59 »
Tak oczywiście - ISS jest tu złym przykładem, bo jest bardzo rozbudowana.

Na to co napisałeś Ekoplaneto spojrzałbym z innej strony, bardziej ekonomicznej - czy jest jakieś miejsce, od którego opłacałoby się wysłanie "wszystkiego" w jednym locie, czy może lotu z pełnym odzyskaniem zawsze będą przynosić korzyści? :)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3971 dnia: Lutego 09, 2018, 18:42 »
Na to co napisałeś Ekoplaneto spojrzałbym z innej strony, bardziej ekonomicznej - czy jest jakieś miejsce, od którego opłacałoby się wysłanie "wszystkiego" w jednym locie, czy może lotu z pełnym odzyskaniem zawsze będą przynosić korzyści? :)

Wszystko zależy od koncepcji. Ja sobie wyobrażam, że gdyby jakaś stacja docelowo miała masę, do której potrzeba 2 lotów nieodzyskiwalnego FH to byłoby to prostsze i tańsze od wysyłania stacji w 3 kawałkach z wykorzystaniem odzysku. Szczególnie gdyby w grę wchodziło zapakowanie na boczne stopnie jakichś przechodzonych używek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3972 dnia: Lutego 09, 2018, 20:18 »
Perianie - właśnie to mnie ciekawi - gdzie byłby ten "punkt przecięcia". Czy byłoby to przy kilku startach czy kilkunastu (czyt. czy taki hipotetyczny jednorazowy FH by musiał mieć nośność nawet kilkuset ton ;) ). Dlatego też te wartości nośności przy startach na LEO się mocno przydadzą.

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
« Odpowiedź #3973 dnia: Lutego 09, 2018, 21:46 »
A nie uważacie,  ze granica leży gdzie indziej?
Wyprodukowanie 100 tonowego przedmiotu i wysłanie go super bezawaryjnym FH?
Teraz patrzycie na jakiegoś satelitę o wartości np 800mln$ i spoko, może ważyć te 15 ton i już jest klient.
Ale wyobrażacie sobie, że nośność wystarcza na wysłanie 10 takich satelit? Niech i ryzyko awarii będzie tylko 1%. Kto podejmie ryzyko postawienia na rakiecie czegoś wartego 8 miliardów, które trzeba było produkować przez 10 lat kosztem pracy 23 krajów na 5 kontynentach. Już teraz NASA/ESA mają ból 4 literek jak trzeba wysłać teleskop za marne 3 miliardy i wszyscy chodzą jak nakręceni wokoło Ariane. A jak na rakiecie będzie trzeba postawić coś wartego np 10x tyle? :)
Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #3974 dnia: Lutego 09, 2018, 22:17 »
Przy każdej rakiecie jest jakieś tam ryzyko że może coś pójdzie nie tak i wszystko pierdyknie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3974 dnia: Lutego 09, 2018, 22:17 »