Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 2105113 razy)

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #4680 dnia: Stycznia 06, 2022, 20:05 »
Heh American Dream... ;D

Offline 19Grzesiek77

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4681 dnia: Stycznia 14, 2022, 21:46 »
Dla mnie Spacex  naprawdę robi genialną robotę , wystarczy zapytać się gdzie by było USA teraz gdyby nie Elon ( program załogowy i towarowy, ilość wystrzeliwanych rakiet itd.)
Jednak wydaje mi się ,że popełnili błędy które odbiją im się czkawką. Można było zrobić parę rzeczy  za całkiem nieduże pieniądze :
- F9 a szczególnie FH - wystarczyło zrobić większe owiewki ,żeby wystrzeliwać o wiele więcej starlinków
- SS i SH , po co było się pakować od razu w tak nowatorskie Raptory (chodzi mi o zamknięty cykl spalania  tzn. pracować można było ,ale nie uzależniać od tego całej rakiety ) , skoro można było równocześnie stworzyć Raptory z tradycyjnym cyklem spalania czyt. prostsze i w międzyczasie na spokojnie pracować nad tymi pierwszymi
-Można było dalej pracować nad rodziną rakiet Falcon oraz silnikami na tlen/nafta , gdzie produkcje mają doskonale opanowaną- chodzi mi o wczesne plany potężnych Falcon xx
- SS i jego lądowania na Marsie i Księżycu......lądowania całym drugim stopniem ......wg mnie to pięta achillesowa(obym się mylił) . Przecież łatwiej jest stworzyć tradycyjny lądownik
-SS , zastanowiłbym się na tradycyjnym umieszczaniu ładunku na szczycie rakiety.
 ps.  ponieważ w tej wiadomości skoncentrowałem się na Spacex to przerzucę   też tą wiadomość do Działu firm prywatnych - spacex

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #4682 dnia: Stycznia 18, 2022, 08:54 »
Świetna animacja lotu HLS - lądownika księżycowego SpaceX. Tzn. świetna pod względem wykonania, bo zgodności z planami SpX nie jestem w stanie ocenić:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4683 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:45 »
Dla uzupełnienia - to animacja wykonana przez fana, tak?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4683 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:45 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4684 dnia: Stycznia 18, 2022, 11:34 »
... na jednym tankowaniu to on sobie moze ... ;-) Z powazaniem
                                                                                    Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4685 dnia: Stycznia 18, 2022, 11:51 »
... na jednym tankowaniu to on sobie moze ... ;-) Z powazaniem
                                                                                    Adam Przybyla

Na filmiku jest przynajmniej 4 tankowań. Fajny filmik. Mogę się przyczepić tylko to koloru spalin z SH i SS. Jak widzieliśmy podczas testów metan pali się na pomarańczowy kolor zaś na filmiku spaliny są białe  :D
Poza tym nieścisłość się nie dopatrzyłem. Dla mnie łapanie SH i SS na stanowisku startowym przez Mehazillę to większe SF od lotu na Marsa  ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #4686 dnia: Stycznia 18, 2022, 14:38 »
Spokojnie, co bardziej uzdolnieni artystycznie fanboje umieszczali już Starshipy w systemie Saturna, także spodziewać się można wszystkiego, fantazja nie ma ograniczeń w końcu.

https://www.teslarati.com/nasa-snubbed-spacex-overpaid-boeing-astronaut-launches-audit/starship-2019-saturn-render-spacex-1/

My tymczasem czekamy na pierwszy chociaż udany w miarę podskok całego ustrojstwa. Może do czerwca dadzą radę...

A co do wersji księżycowej - bardzo chcę się mylić ale po prostu nie widzę tego lądownika aby doszedł do skutku, to wydaje się po prostu - na chłopski rozum - zbyt przerośnięte, poza tym dochodzi do tego kwestia posadzenia tego olbrzyma na powierzchni...kwestia stabilności...no nie..po prostu nie widzę tego.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2022, 14:42 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4687 dnia: Stycznia 18, 2022, 16:12 »
... nawet jako CGI totalnie to nie dziala;-) najsmieszniejsze bedzie jak pojawia sie kolejne bajki, kiedy np. przez najblizszy rok
ta makieta nie ruszy sie ani o centymetr;-);-) A mam dziwne wrazenie, ze potrwa to jednak dluzej ... Z powwazaniem
                                                                            Adam Przybyla

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4688 dnia: Stycznia 18, 2022, 16:34 »
Ja się dziwuję, że nie poganiają roboty z SH. Taką rakietą mogliby bloki mieszkalne wysyłać na orbitę  ;) Albo mega Zumę ;) Taka rakieta mogłaby wynieść zaawansowane sondy do zewnętrznego US. Star Ship to skomplikowana zabawka przy której SH to budowa cepa  ;)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4689 dnia: Stycznia 18, 2022, 16:36 »
Ja się dziwuję, że nie poganiają roboty z SH. Taką rakietą mogliby bloki mieszkalne wysyłać na orbitę  ;) Albo mega Zumę ;) Taka rakieta mogłaby wynieść zaawansowane sondy do zewnętrznego US. Star Ship to skomplikowana zabawka przy której SH to budowa cepa  ;)
            ... bzdura, ona jest za ciezka. Jak juz sama wyniesie niewiele jej zostaje. Z powazaniem
                                                                    Adam Przybyla

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4690 dnia: Stycznia 18, 2022, 17:19 »
            ... bzdura, ona jest za ciezka. Jak juz sama wyniesie niewiele jej zostaje. Z powazaniem
                                                                    Adam Przybyla

To jakim cudem ma wynosić Starshipa? Chyba aż tak Elon z obliczeniami się nie pomylił?  ;D

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4691 dnia: Stycznia 18, 2022, 17:25 »
                                                                    Adam Przybyla

To jakim cudem ma wynosić Starshipa? Chyba aż tak Elon z obliczeniami się nie pomylił?  ;D
                ... wyniesie ci starszipa na leo i koniec. Albo i nie ... na teraz to koncept;-) Z powazaniem
                                                                                      Adam Przybyla

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4692 dnia: Stycznia 18, 2022, 17:31 »

... wyniesie ci starszipa na leo i koniec. Albo i nie ... na teraz to koncept;-) Z powazaniem
                                                                                      Adam Przybyla

Ja miałem na myśli goły SH z innym ładunkiem zamiast Starshipa, np. orbiterem do Plutona, Neptuna itp. Albo wielką Zumą  ;)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4693 dnia: Stycznia 18, 2022, 19:09 »
                                                                    Adam Przybyla

Musisz koniecznie o tym napisać do SpaceX, może jeszcze zdążą to naprawić. Tu masz adres: sales@spacex.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4694 dnia: Stycznia 18, 2022, 22:28 »

Musisz koniecznie o tym napisać do SpaceX, może jeszcze zdążą to naprawić. Tu masz adres: sales@spacex.com

Może i ja napiszę, żeby polecieli na Aphophisa w 2029 roku  :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4694 dnia: Stycznia 18, 2022, 22:28 »