Wieść z L2 niesie iż oficjalne daty dla kolejnych startów w ramach COTS (Dragon i Cygnus) pojawią się w lipcu
A także że Falcony będą latały z LC-39A oraz z SLC-40. Choć jestem nadal ciekaw kto zapłaci za budowę kilometrów rurociągów dla kerozyny - te które tam są po Saturnie V są tak przerdzewiałe że strach się do nich zbliżać.
Historyczna kapsuła Dragon, która obleciała ziemię w zeszłym roku będzie wystawiona w "moim" muzeum od jutra! W Sobotę mam dyżur w muzeum, to zrobię jej trochę zdjęć.
Cytat: MarekFloryda w Czerwiec 30, 2011, 20:34Historyczna kapsuła Dragon, która obleciała ziemię w zeszłym roku będzie wystawiona w "moim" muzeum od jutra! W Sobotę mam dyżur w muzeum, to zrobię jej trochę zdjęć.Liczymy na zdjęcia z bliska i daleka!
Na początku widać ładny zielonkawy płomień. Ma to jakieś konkretniejsze znaczenie?
Ma znaczenie podstawowe. To TEA-TAB, czyli piroforyczna mieszanka zapłonowa, składająca się z trójetyloaluminium oraz trójetyloboranu. Taka sama jest w pierwszym stopniu, tyle, że są tam dwa zdublowane zestawy, a w drugim stopniu - cztery.
Cytat: kanarkusmaximus w Czerwiec 30, 2011, 20:38Cytat: MarekFloryda w Czerwiec 30, 2011, 20:34Historyczna kapsuła Dragon, która obleciała ziemię w zeszłym roku będzie wystawiona w "moim" muzeum od jutra! W Sobotę mam dyżur w muzeum, to zrobię jej trochę zdjęć.Liczymy na zdjęcia z bliska i daleka! Z bliska może być kłopot bo nie jestem w posiadaniu żadnego obiektywu makro Ale z niezbyt daleka to napewno.