Autor Wątek: A co gdyby zamiast oriona użyc innej technologi  (Przeczytany 1899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline change

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
A co gdyby zamiast oriona użyc innej technologi
« dnia: Stycznia 29, 2026, 20:14 »
Witam jeżeli mój temat jest bezsensu proszę o usuniecie.W oczekiwaniu na najważniejszą misję ostatnich lat Artemis 2,naszła mnie myśl czy nie taniej i bezpieczniej byłoby wysłać ludzi na księżyc za pomocą takiej oto koncepcji.Wysłanie za pomocą rakiety delta 4/proton dwóch członów napędowych podstawowego i zapasowego.połączenie ich na orbicie.Zatankowanie progressami,dragonami.dołączenie małego opancerzonego modułu orbitalnego pokroju poisk/MO shenzhou. Start z ziemi za pomocą zwykłego statku dragon/sojuz,zadokowanie przejście na MO który nas chroni przed promieniowaniem.Oblot księżyca powrót który wydaje mi sie byłby bezpieczniejszy ze wzgledu na wyhamowanie pojazdu na orbicie ziemi i od dokowanie jak od stacji kosmicznej w przeciwieństwie do oriona który musi użyc tej swojej osłony która jest jego piętą achillesową.Co o tym sądzicie?

Offline artpoz

• Weteran
Odp: A co gdyby zamiast oriona użyc innej technologi
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2026, 20:22 »
W oczekiwaniu na najważniejszą misję ostatnich lat Artemis 2,naszła mnie myśl czy nie taniej i bezpieczniej byłoby wysłać ludzi na księżyc za pomocą takiej oto koncepcji

Tu nie chodzi o to żeby było taniej. Tu chodzi o to żeby dawać ludziom pracę.

Offline change

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2026, 20:25 »
A bezpieczeństwo jak wypada tu co prawda wiele startów ale chyba byłoby bezpieczniej i być moze wielo razowo bo człony i MO zostawały by na orbicie jedynie dotankować.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2026, 20:25 »