A pomyśleć, że dedykowany projektowi Mars Direct - Ares miał być tak tani. Z drugiej strony zubrinowski Ares to nie SLS

Może lepiej dla NASA było robić Aresa a nie SLS? Przynajmniej oszczędziliby na kosztach przeprojektowania boosterów

Ciekawa dyskusja nam się rozwinęła na Forum. Ja pomimo różnych ciekawych argumentów uważam, dopóty nie mamy BFR i New Armstrong to przejściowo NASA powinna się skupić na wykorzystaniu Falcona Heavy, oczywiście przy założeniu, że rakieta będzie w miarę bezawaryjnie latać

Koszty dwóch a nawet trzech startów Falcona Heavy nie dorastają nawet do pięt, przepraszam silników

kosztom SLS w wersji 1

Zawsze byłem zwolennikiem budowy większych rakiet i wysyłania wszystkiego w jednym kawałku. Ale przy tak niskich jak na rakiety kosztach Falcona Heavy to nie ma sensu strzelać SLS, choć wiem, że pod względem organizacyjnym może to powodować różnego rodzaju trudności i opóźnienia w terminach.
W międzyczasie NASA jak już wiele razy pisałem wzorem COTS, CCiAP, CRS powinna wspierać rozwój i budowę ciężkich komercyjnych rakiet, statków księżycowych i marsjańskich