Autor Wątek: Budżety NASA w kolejnych latach (+ polityka)  (Przeczytany 289204 razy)

Borys

• Gość
Odp: Budżety NASA w kolejnych latach (+ polityka)
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 06, 2017, 14:47 »
Trump nie wiem czemu nie lubi Chin.

Z bardzo podstawowych powodów (geopolityka i ekonomia), które mogą doprowadzić nawet do wojny na Pacyfiku.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #316 dnia: Marca 06, 2017, 19:34 »
Trump nie wiem czemu nie lubi Chin.
Trump oskarza Chiny o celowe manipulowanie swojej waluty (zanizona wartosc) aby uzyskac wiekszy eksport do US. Inne powody dlaczego nie lubi Chin pokrywaja sie z tymi dlaczego Japonia nie lubi Chin (budowanie sztucznych wysp, popieranie Pln.Korei,  itp).

Acha - zeby nie bylo ze ja jestem jakims wielkim zwolennikiem Trumpa, glosowalem na niego ale tylko jako mniejsze zlo, mam pietra czy Trump sie sam nie wykonczy, to co on naprzyklad wyprawia teraz (insynuacje o podsluchach)  to tylko pogarsza jego szanse zeby dotrzymal obietnic.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2017, 20:46 wysłana przez olasek »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 09, 2017, 00:10 »
Możliwa redukcja budżetu NOAA
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 8 MARCA 2017

(...)
Cięcia budżetu NOAA

Pierwsze nieoficjalne doniesienia sugerują, że planowana redukcja budżetu obejmująca wszystkie amerykańskie agencje i biura wyniesie około 10%. Wśród nich znajduje się także NASA oraz agencja National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Obie instytucje współpracują ze sobą w programach związanych z obserwacjami Ziemi i klimatem naszej planety. Zadaniem NOAA jest dostarczanie prognozy pogody, informowanie o niebezpiecznych zjawiskach pogodowych (np. huragany) oraz dokładniejsza analiza dostępnych danych, w tym klimatycznych.

Trzeciego marca pojawiła się informacja, że administracja Białego Domu zaproponuje obcięcie ogólnego poziomu wydatków na NOAA aż o 17%. Cięcia w poszczególnych działach NOAA mogą być jeszcze głębsze. Przykładowo, dział danych satelitarnych w NOAA straciłby aż 22% swojego budżetu. Ten dział regularnie prezentuje informacje dotyczące wielkości i kierunku zmian klimatycznych na Ziemi, co u Donalda Trumpa nie znajduje akceptacji. (...)

http://kosmonauta.net/2017/03/mozliwa-redukcja-budzetu-noaa/

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Marca 10, 2017, 17:32 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #319 dnia: Marca 10, 2017, 19:35 »
Budżet NASA już u Trumpa:

http://www.al.com/news/huntsville/index.ssf/2017/03/congress_told_nasa_this_week_w.html

Tak dla pewności: chodzi tu o obecny budżet na ten rok fiskalny. Jest jeszcze rekomendacja na 2018, ale to tylko rekomendacja. Tutaj musi się wypowiedzieć nowa administracja Białego Domu, która ostatnio proponuje mocne redukcje.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #320 dnia: Marca 16, 2017, 11:53 »
Budżet 2018 - propozycja prezydenta Trumpa:

https://www.washingtonpost.com/apps/g/page/politics/president-trumps-first-budget-proposal/2179/

NASA jest na stronie 43 dokumentu (50 w wyszukiwarce) w sumie 19,1 mld. w tym m.in.

- 1,9 mld na misję do Europy i łazik marsjański Anno Domini 2020
- 3,7 mld na SLS i Oriona, skasowanie ARM
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #321 dnia: Marca 16, 2017, 12:19 »
To chyba cud! 19,5 --> 19,1 oznacza tylko 400 mln usd cięć. To ledwo około 2% cięć. Trump naprawdę musi lubić NASA aby zaproponować tak małe cięcia.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #322 dnia: Marca 16, 2017, 12:42 »
Cóż, “American footprints on distant worlds are not too big a dream.” ;)

https://www.washingtonpost.com/national/health-science/trump-with-nasa-has-a-new-rocket-and-spaceship-wheres-he-going-to-go/2017/03/11/4193f1be-002d-11e7-8f41-ea6ed597e4ca_story.html?utm_term=.d1f91e7c5879

Chcą przywrócić National Space Council, na czele której stanąłby wiceprezydent Pence (który ostatnio gościł Buzza Aldrina). Wygląda więc, że Trump faktycznie lubi NASA ;) W propozycji budżetu jest dalsze finansowanie zestawu SLS/Orion, a w obliczu pomysłu skasowania Asterioid Redirect Mission... Księżyc?
GG 8698011

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 16, 2017, 12:55 »
To chyba cud! 19,5 --> 19,1 oznacza tylko 400 mln usd cięć. To ledwo około 2% cięć. Trump naprawdę musi lubić NASA aby zaproponować tak małe cięcia.
           ... to chyba jakis standard. O ile pamietam Clinton obcial na "dzien dobry" budzet NASA tez o okolo 0.5mld.
Nie wiem jak bylo za Obamy ... Z powazaniem
                                  Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #324 dnia: Marca 16, 2017, 13:13 »
           ... to chyba jakis standard. O ile pamietam Clinton obcial na "dzien dobry" budzet NASA tez o okolo 0.5mld.
Nie wiem jak bylo za Obamy ... Z powazaniem
                                  Adam Przybyla

Clinton to w ogóle chciał wszystko nieźle pociachać - chyba rzędu miliarda nawet było a potem bardzo płaski budżet przez prawie dekadę. 

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 16, 2017, 13:25 »
Ale począwszy od Clintona w NASA zaczęły się złote lata wypraw miedzyplanetarnych: NEAR, Mars Pathfinder, Mars Global Surveyor,  Mars 2001 Odyssey,  Mars Polar Lander, Deep Impact 1, Itd,  itd. Nie wiem za którego prezydenta po Nixon leciało tyle sond, zwłaszcza w jego drugiej kadencji. Za Clintona powstał plan lotów sond na Marsa na prawie całą pierwszą dekadę XXI, który został wykonany  :) Za Clintona zrealizowano program budowy ISS od papierowych planów do pierwszej fazy budowy stacji w realu na LEO. Dla wypraw kosmicznych myślę że Clinton sporo się przyczynił  :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #326 dnia: Marca 16, 2017, 14:54 »

Rzeczywiście NASA została potraktowana wyjątkowo łagodnie. W załączniku wykres z "The Washington Post" (https://www.washingtonpost.com/graphics/politics/trump-presidential-budget-2018-proposal/).

Z tym, że propozycje te muszą przejść przez Kongres, a ten zwykle nie jest zbyt przychylny NASA i konsekwentnie obcina prezydenckie propozycje (poza SLS i Orionem, na które zawsze dokłada).

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #327 dnia: Marca 16, 2017, 17:15 »
Bardzo dobrze, że ograniczona zostanie edukacja i służba zdrowia, a nie istotna z naszej perspektywy NASA. Tylko faktycznie ciężko to racjonalnie uzasadnić wyborcom i kongres może zrównać w dół.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #328 dnia: Marca 17, 2017, 00:34 »
Ale począwszy od Clintona w NASA zaczęły się złote lata wypraw miedzyplanetarnych: NEAR, Mars Pathfinder, Mars Global Surveyor,  Mars 2001 Odyssey,  Mars Polar Lander, Deep Impact 1, Itd,  itd. Nie wiem za którego prezydenta po Nixon leciało tyle sond, zwłaszcza w jego drugiej kadencji. Za Clintona powstał plan lotów sond na Marsa na prawie całą pierwszą dekadę XXI, który został wykonany  :) Za Clintona zrealizowano program budowy ISS od papierowych planów do pierwszej fazy budowy stacji w realu na LEO. Dla wypraw kosmicznych myślę że Clinton sporo się przyczynił  :)

To prawda. Była to sprawka ówczesnego administratora NASA - Dana Goldina, który kierował się filozofią "faster, better, cheaper".

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #329 dnia: Marca 17, 2017, 07:17 »
Propozycja budżetu NASA na 2018
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 17 MARCA 2017

Donald Trump / Credits - AP

Biały Dom przedstawił propozycję budżetu NASA na rok fiskalny 2018.

Początek kadencji Donalda Trumpa to czas dużych zmian dla praktycznie wszystkich amerykańskich departamentów, agencji i biur. Największe korzyści przypadają na programy wojskowe – przykładowo administracja Białego Domu proponuje wzrost budżetu na Departament Obrony o 9%.

Przegrani – programy cywilne

Największe straty mogą zanotować liczne urzędy cywilne. Dziś wiadome już jest, że Donald Trump proponuje znaczne cięcia na programy związane z ochroną środowiska i monitoringiem zmian klimatycznych oraz zanieczyszczeń. W naszym poprzednim artykule opisywaliśmy propozycję cięcia budżetu NOAA. Podobne cięcia są proponowane dla działów związanych z edukacją i zdrowiem.

Szesnastego marca pojawiła się propozycja Białego Domu dotycząca NASA. W tym przypadku proponowana redukcja jest niewielka: z prawie 19,3 mld USD do 19,1 mld USD. Duże zmiany proponuje się natomiast w programach, które NASA miałaby realizować. Trump proponuje skasowanie misji  Asteroid Redirect Mission (ARM) oraz kilku programów dotyczących badań Ziemi. Zachowane są natomiast programy eksploracyjne (za wyjątkiem wspomnianej wyprawy ARM).

Sonda ARM z fragmentem asteroidy / Credit: NASA

Przegrani w NASA – Ziemia, edukacja i ARM

satelita  Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem (PACE), której start planowano na 2023 rok,

instrumenty Climate Absolute Radiance and Refractivity Observatory (CLARREO) oraz trzeci Orbiting Carbon Observatory (OCO-3), które miały być zainstalowane na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS),

sonda Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), która od 2015 roku obserwuje naszą planetę z punktu L1 układu Ziemia-Słońce.

Widok z kamery EPIC na Ziemię w grudniu 2015 roku / Credits – NASA

Biały Dom proponuje także skasowanie programu edukacyjnego NASA. Działania edukacyjne w NASA, choć zawsze zbierała bardzo pozytywne opinie, często były „na pierwszej linii” w cięciach. Tak było w  2013 i 2014 roku, częściowo wskutek tzw. sekwestru budżetowego USA.

Propozycja budżetu NASA na rok fiskalny 2018 opisuje wsparcie dla misji łazika Mars 2020 oraz misji Europa Clipper. Oba projekty są wyczekiwane przez społeczność naukową.

Co dalej?

W USA nowy rok fiskalny zaczyna się 1 pierwszego października. Do tego czasu amerykański Kongres musi dojść do porozumienia w sprawie budżetu, po czym wprowadzić i przegłosować poprawki. Często spory odnośnie budżetu trwają bardzo długo, czasem aż do ostatnich dni września. Z uwagi na znaczące zmiany względem budżetów z poprzednich lat, jest możliwe, że tym razem zatwierdzenie federalnego budżetu NASA zajmie sporo czasu.

Budżety NASA są komentowane  w wątku na Polskim Forum Astronautycznym.

(NASA, PFA)
http://kosmonauta.net/2017/03/propozycja-budzetu-nasa-na-2018/#prettyPhoto

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Marca 17, 2017, 07:17 »