Autor Wątek: Praca w polskim sektorze kosmicznym?  (Przeczytany 5286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hhc

• LOXem i ropą! ;)
Praca w polskim sektorze kosmicznym?
« dnia: Stycznia 15, 2012, 18:14 »
Witam, jestem tutaj nowym użytkownikiem (więc sorry jeśli temat w złym dziale czy coś z tych rzeczy).

Mam do Was pytanie na temat pracy związanej z eksploracją kosmosu w naszym kraju.

Aktualnie jestem na 5-tym roku informatyki (plus pracuję w zawodzie od jakiegoś czasu). Za jakieś pół roku skończę studia, będę miał tytuł magistra i trochę doświadczenia przy dużych projektach. Chciałbym znaleźć pracę związaną właśnie z sektorem kosmicznym. Od zawsze (no dobra, może nie zawsze ale kilkanaście lat będzie na pewno) było to moim marzeniem i myślę, że najwyższa pora zacząć realnie oceniać swoje szansę.

Czy taki pomysł ma w ogóle szanse na realizację? Czy są w Warszawie (bo najprawdopodobniej tam się po studiach przeniosę), albo gdziekolwiek indziej w Polsce firmy działające w tej branży? Szukałem trochę w necie i niestety wiele nie znalazłem. A jak są, to jak wyglądają perspektywy zatrudnienia dla osób o moim profilu (w sensie: informatyk, niewielkie doświadczanie, niezły angielski)?

Pozdrawiam.

velo

• Gość
Odp: Praca w polskim sektorze kosmicznym?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 19, 2012, 11:54 »
Witaj

Perspektywy są... raczej dobre.
Przez wejście do ESA zaczną się pojawiać nowe firmy i inicjatywy

Warto się zakręcić wśród ludzi wywodzących się z SKA, PIAP, ABM Space czy nawet Kosmonauty.net :)

Ja bym wysłał CV do tych różnych grup i próbował się załapać przy jakimś projekcie.
Wiem też, że często ostatnio są nabory do pracy w Centrum Badań Kosmicznych PAN.

Łatwo na pewno nie będzie, ale jest mimo wszystko dużo prościej niż jeszcze parę lat temu :)

Offline hhc

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2012, 19:06 »
A to mnie trochę pocieszyłeś, bo już myślałem, że jedyną opcją byłaby zagranica.

Zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo. Nigdy nie jest jeśli się chce bawić w coś ambitnego i jakby nie było - pionierskiego. Ale jeśli stawką jest robienie tego, co się naprawdę lubi, to myślę, że warto się starać.

Dzięki za te kilka nazw i skrótów. To już coś od czego można zaczynać.

Offline Maciej D

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2014, 08:53 »
Witajcie! :)

Podczepię się pod temat, bo mam podobne pytanie.
Jestem fizjoterapeutą i interesuję się hobbystycznie astronomią. Chciałbym kiedyś pracować z astronautami. Czy Polska planuje w programie kosmicznym przygotowanie naszej kadry astronautów i loty załogowe? :)
Oczywiście zdaję sobię sprawę że to nie jest kwestia najbliższych lat, ale i moje plany są długoterminowe. Chciałbym już teraz jednak zainwestować w tę gałąź rozwoju, bo jest to praca wymagająca doświadczenia z kilku specjalności. Chętnie przyjmę wszelkie rady, gdzie mógłbym skierować swoje pierwsze kroki - jakieś organizacje, firmy? :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2014, 08:53 »