Autor Wątek: Nowe planety pozasłoneczne (II kwartał 2012)  (Przeczytany 20951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Nowe planety pozasłoneczne (II kwartał 2012)
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 08, 2012, 09:40 »
Te 190 pomiarów prędkości radialnych, na których podstawie opublikowano ten i poprzedni (http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1035/eso1035.pdf) papier zbierano 6 lat :P.

To ładny przykład na to, czego się w przyszłości możemy spodziewać. Dane z np 15 lat, które będą wystarczająco dobrej jakości dla detekcji nowych obiektów planetarnych - to jest w perspektywie najbliższych lat całkiem możliwe! :)

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:18 »

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:18 »
Faktycznie BUM!. To podaje w wątpliwość wszystkie odkrycia dokonane metodą bezpośredniej detekcji. Ale z drugiej strony teraz układ Fomalhauta wygląda znacznie ciekawiej. Wewnętrzna planeta większa od Marsa ale mniejsze niż kilka Ziemi? Brzmi obiecująco. Wie ktoś jak wygląda ekosfera Fomalhauta?

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2012, 22:14 »
Sceptycznie podchodzę do tych informacji. Póki co czekam na kolejne obserwacje Hubble'a. Niech wreszcie będzie jasne jak to jest z tą nieszczęsną planetą b. Poza tym trzeba jeszcze czegoś więcej niż samych obserwacji krawędzi dysku. Fomalhaut b też miał tłumaczyć jego kształt. 
To podaje w wątpliwość wszystkie odkrycia dokonane metodą bezpośredniej detekcji.
Dlaczego?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2012, 22:14 »

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2012, 10:39 »
Fomalhaut b najpierw był identyfikowany jako gazowy olbrzym a obecnie jako dwie superziemie. Różnica jest zbyt duża aby nadal bezkrytycznie przyjmować wyniki obserwacji innych planet. Ta metoda niesie ze sobą trochę zbyt duże ryzyko pomyłki. Wolę poczekać na zdjęcia w lepszej rozdzielczości. Przynajmniej ja tak uważam.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2012, 15:53 »
Fomalhaut b najpierw był identyfikowany jako gazowy olbrzym a obecnie jako dwie superziemie. Różnica jest zbyt duża aby nadal bezkrytycznie przyjmować wyniki obserwacji innych planet. Ta metoda niesie ze sobą trochę zbyt duże ryzyko pomyłki. Wolę poczekać na zdjęcia w lepszej rozdzielczości. Przynajmniej ja tak uważam.
Nadal Cię nie rozumiem RADZIO :). Po kolei:

2004 Hubble - pierwsze zdjęcie Fomalhaut b.
2006 Hubble - drugie zdjęcie planety; wygląda na to, że obiekt ma książkową orbitę, która pozwala na uformowanie się tego pięknego dysku, którego kształty widzimy na zdjęciach.
2007 - jedna z kamer Hubble'a potrzebnych do obrazowania pada (Advanced Camera for Surveys) - zostaje przywrócona do działania dopiero w 2009.
2010 Hubble - kolejne zdjęcie (tym razem przy użyciu Space Telescope Imaging Spectrograph) ukazuje jak Fomalhaut b nieoczekiwanie zmienia kurs. Planeta wchodzi na obszar dysku, a przecież miała tylko zamiatać materię w jego stronę i w ten sposób tworzyć jego ostre krawędzie. Są więc dwie możliwości:
- zmiana instrumentów wprowadza nas w błąd.. brzmi sensownie,
- obserwujemy układ w trakcie jakiś drastycznych zaburzeń.. co jest raczej bzdurą.
2010-2011 Spitzer - próby uchwycenia planety w podczerwieni, ku powszechnemu zdziwieniu, okazują się totalną klapą. Jak to tłumaczyć? Być może system jest nieco starszy niż wcześniej sądzono. Przez to nieco zimniejszy i mniej wyraźny w tego typu obserwacjach. Z kolei jasność planety w zakresie widzialnym może być spowodowana jakimś jasnym materiałem okrążającym ten obiekt (tak jak Saturn i jego pierścienie). Jednak w publikacji piszą:
In particular, we find that there is almost certainly no direct flux from a planet contributing to the visible-light signature. This, in combination with the existing body of data for the Fomalhaut system, strongly implies that the dynamically inferred giant planet companion and the visible-light point source are physically unrelated. This in turn implies that the ‘real’ Fomalhaut b still hides in the system. Although we do find a tentative point source in our images that could in principle correspond to this object, its significance is too low to distinguish whether it is real or not at this point. Concerning the visible-light point source, its underlying physics is unclear, but the only hypothesis that can be shown to reasonably fit all existing data is an optically thin dust cloud, which is transient or has a transient component. If this interpretation is valid, the cloud may or may not be physically bound to a central object in the super-Earth mass regime.

To właśnie te dwa powyższe wydarzenia już mocno zachwiały wcześniejszymi obserwacjami układu Fomalhaut. Ale żeby twierdzić (nawet biorąc pod uwagę wyniki z ALMA), że to poddaje w wątpliwość wszystkie dotychczasowe obserwacje bezpośrednie? Nie ma podstaw.

2012 ALMA - tutaj mamy obserwacje tylko dysku okrążającego gwiazdę (nie obserwacje planety!). Następnie na ich podstawie sporządzono modele, które sugerują istnienie dwóch zamiataczy pyłu w postaci planet po wewnętrznej i zewnętrznej stronie dysku. Dodatkowo stwierdzono, że obie planety musiałyby mieć niewielkie masy (chyba < 3 Mz).. Tak więc Fomalhaut b nie jest raczej jednym z tych zamiataczy - wewnętrznym konkretniej. Ponad to piszą:
If the scattered optical light observations have detected Fom b, then the candidate could be the innermost shepherd, although there is a discrepancy of ~10 AU between Fom b’s proposed a and the inner shepherd in our models.

Wyraźnie widać dzięki ALMA i Spitzerowi, że jakaś Super-Ziemia rzeczywiście może tam istenieć. Z drugiej strony mamy 2 ładne zdjęcia Hubble'a. Nawet doliczając to trzecie - niby odbiega od pozostałych ale jednak ten punkcik tam jest więc...

2012 Hubble - poczekajmy! To może w końcu dać odpowiedź.

Offline RADZIO112358

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2012, 18:26 »
Szaniu, chodzi mi tylko o to, że obecne metody bezpośredniej detekcji wydają mi się zbyt niedokładne aby brać je za pewnik, a ostatnie afery z Fomalhautem tylko to potwierdzają. Habble to instrument bardzo zasłużony ale i bardzo stary a obserwatoria naziemne mają zbyt małą rozdzielczość aby fotografować egzoplanety. Zwyczajnie nie mam zaufania do tej metody. To tak jakbyś chciał nagrać następnego Avatara przedpotopowym Simensem z aparatem 0,3 megapiksele. Uważam więc że należy zachować daleko idący dystans do tych odkryć i poczekać na nowszą generację teleskopów. Są lepsze sposoby detekcji egzoplanet. Mogę się założyć, że jak tylko ALMA całkowicie stanie na nogi to czeka nas jeszcze sporo niespodzianek. Oczywiście mam nadzieje że się mylę.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2012, 18:58 »
Ja tam myślę, że pewne obiekty podczerwieni nie uciekną ;). Samą metodę uważam za bardzo perspektywiczną. Największym jej problemem jest wyznaczenie masy odkrytego ciała. Te wartości są obarczone dużym błędem, przez co często nie ma pewności co do natury obiektu. Bezpośrednie detekcje będą coraz częstsze i będą dostarczać coraz cenniejszych informacji, a takie obserwatoria jak ALMA tylko pomogą w rozwoju tej metody.

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 17, 2012, 20:28 »
Brak tranzytu  HD 97658b ???hm ciekawe co jest grane?

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 18, 2012, 00:14 »
Brak tranzytu  HD 97658b ???hm ciekawe co jest grane?
Jakiś błąd musieli popełnić :).

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 23, 2012, 09:23 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 07, 2012, 22:53 »
Od dawna nie było żadnej nowej egzoplanety. Czekamy!

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 08, 2012, 16:27 »
Od dawna nie było żadnej nowej egzoplanety. Czekamy!
Malutko tych obiektów w tym roku. Być może w drugiej połowie znów zasypią nas masówkami od HARPS, Super-WASP i CoRoT. Te projekty raczej nie praktykują publikować pojedynczych odkryć.. chyba, że jakieś "bum" :). Choć akurat Super-WASP to się zdarzało.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 08, 2012, 16:57 »
Bo zmienił się chyba charakter publikowania takich informacji. Teraz odkrycie gorącego Jowisza to w sumie nic nowego ;) Więc o ile odkrycie nie jest przełomowe to pewnie będzie się odbywać podobnie jak to ma miejsce dla Keplera w całych "batch". Chyba, że akurat trafi się coś ciekawego.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 08, 2012, 19:05 »
Bo zmienił się chyba charakter publikowania takich informacji. Teraz odkrycie gorącego Jowisza to w sumie nic nowego ;)

Jakieś statystyki z pewnością będą, co można dać na EPE. :) Poza tym każda grupa może zaprezentować wyniki swoich badań - jak nie w tym czasopiśmie, to w innym. Raczej nie sądzę, aby by nie pojawił się brak przyzwolenia na publikację informacji o gorących Jowiszach...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 08, 2012, 19:05 »