Witam,
20.10.2013 czekając na zaćmienie Io ok. 5:30 nad północnym horyzontem (NNW) dostrzegłem satelitę, przeleciała niemal w zenicie w kierunku SSE, mijając Jowisza o zaledwie 10'. akurat w Kierunku Jowisza miałem ustawiony teleskop z okularem dającym powiększenie 150x. Niestety seeing (a raczej jego brak
), spore powiększenie oraz spora prędkość kątowa nie pozwoliły na dostrzeżenie żadnych szczegółów, w okularze widoczna była jedynie rozmyta plama, falująca jak chorągiewka na wietrze. Jednak zaobserwowałem maksymalne zbliżenie do Jowisza, z obserwacji tej wywnioskowałem, że wielkość kątowa tego satelity była zbliżona do wielkości kątowej Jowisza. Dodam jeszcze, że jasność tego satelity oceniłem na ok. -0.3mag (jasność bardzo zbliżona do Capelli) i z taką, niezmienną niemal jasnością przecięła niebo od horyzontu do horyzontu (pomijam wpływ ekstynkcji).
Byłem pewien, że uda mi się bez problemu zidentyfikować gagatka. Zanotowałem godzinę przelotu, trasę i jasność. Zacząłem od sprawdzenia tego przelotu w GUIDE8 po zaktualizowaniu danych TLE (all_tle)... No i nic. Nic nie pokazywało w tym czasie na niebie, jaśniejszego od +2mag, a trajektorie znacząco odbiegały od tego co obserwowałem. W następnej kolejności sprawdziłem H-A i CalSky... Tu też zero - przynajmniej podobnych - wyników.
Nie wiem co to było. Szukałem w sieci jakichś aktualnych startów z myślą, że to jakiś obiekt na "dziewiczej" orbicie. Trafiłem na kosmonaucie artykuł o deorbitacji GOCE, jednak to nie to...
Byłbym wdzięczny za pomoc przy zidentyfikowaniu tego satelity.
Poniżej dane potrzebne do identyfikacji, na skróty:
Wspł: 49.6970°N, 21.6148°E
Data: 20.10.2013
Czas: 3:32 +/-2min (UT) - górowanie
Jasność: ~ -0.3mag
Przelot: NNW-SSE - minięcie Jowisza w odległości ok. 10'.
Pozdrawiam i z góry dzięki za identyfikację!
MaciekM