Moim zdaniem to koledzy trochę bujacie w obłokach Napędy elektryczne czy statki klasy Enterprise to może powstaną jak już kolonia będzie miała z 1000 mieszkańców. Myślę, że to będzie potężna rakieta której 1 stopień będzie wielorazowego użytku podobnie jak w falconie. W końcu to ma być transport kolonistów, zatem raczej w jedna stronę (oczywiście docelowo). W pierwszych misjach na marsa tej rakiety nie poleci przecież 100 osób.
Ja jestem bardzo zaskoczony że MCT ma zabrać 100 osób, tym bardziej, że jak dotąd ani jedna osoba ludzka tam nie stanęła.
Żeby się zabierać do kolonizacji trzeba najpierw wielu misji załogowych w celu zbadania marsjańskiego środowiska, skutków w nim przebywania oraz ewentualnej obecności pozaziemskiego życia.....
Z drugiej strony wypowiedzi Elona dają mi nadzieje, że jak Bóg pozwoli doczekam pierwszych misji załogowych na Czerwoną Planetę. Moim marzeniem było w takiej misji uczestniczyć, teraz moje marzenia się zmniejszyły do tego, aby taką misję na żywo śledzić w telewizji/internecie. Mam tylko nadzieję, ze pierwsze kroki ewentualnej załogi SPACE X będzie można ze free albo niewielką opłatę oglądać w TV/internecie.....
Ciekawe co wypowiedziach Muska myśli Zubrin. Na stronie Mars Society nie wspomina się nic o pomysłach szefa SPACE X co wydaje mi się zagadkowe. Jakoś Zubrin nie chwali projektu Falcona Heavy i MCT..... A przezciez ze wzgledu na ewentualne skutki ich powstania to Mars Society powinni kibicować SPACE X a my wszyscy na Forum to czynimy.
Dziwie się, że do tej pory SPACE X nie zaczęło poważnej współpracy z Mars Society, skoro wybierają się na Marsa. Zubriniści szkolą się w bazach na Devonie, Utah, bawią się w eksplorowanie bezludnych miejsc Ziemi, ostatnio nawet szklarenkę mieli, która niestety im spłonęła. Myślę, ze współpraca SPACE X z Mars Society i oczywiście z NASA dała by wszystkim tym organizacjom dużo dobrego