Autor Wątek: ILR-33 „Bursztyn"  (Przeczytany 50506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz Noga

• Senior
Odp: ILR-33 „Bursztyn"
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 28, 2016, 16:29 »
Ktoś wie, czy testowy lot planowany na koniec roku 2015 odbędzie się w najblizszym czasie?

Póki co pojawiły się zdjęcia z badań tunelowych.
http://ilot.edu.pl/badania-tunelowe-ilr-33-bursztyn/#prettyPhoto

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 11, 2016, 12:23 »
Tak wyglądała podczas Forum Sektora Kosmicznego 2016

Żadnych wieści na razie co do planowanego startu?

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 11, 2016, 13:29 »
Polityka informacyjna niczym w Chinach ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 11, 2016, 17:28 »
O ile się nie mylę, Bursztyn jest nadal makietą i do lotu sporo mu brakuje. Wcześniej z pewnością poleci pewna firma z Gdyni... :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 11, 2016, 17:28 »

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 16, 2016, 17:54 »
Na ten moment zakładane jest półroczne opóźnienie..

http://www.space24.pl/327770,instytut-lotnictwa-rakieta-bursztyn-poleci-we-wrzesniu

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 01, 2016, 14:44 »
http://kosmonauta.net/2016/06/smile-technologie-dla-malej-rakiety-nosnej/

Coś w sam raz dla ILot? Pasowałoby to do ich wizji, ale na ten konkretny projekt jest już (chyba) za późno...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2016, 14:50 wysłana przez Tomasz Noga »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 01, 2016, 16:13 »
No niestety - ten projekt w H2020 się nieźle okopał i wyraźnie pokazuje, że będzie to lider małych rakiet w Europie, godny współpracy z Arianespace etc. Dla innych może już nie starczyć miejsca...

----
Edit - moim zdaniem projekt SMILE zdecydowanie zasługuje na oddzielny wątek. Założyć taki?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2016, 16:40 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 01, 2016, 16:44 »
No niestety - ten projekt w H2020 się nieźle okopał i wyraźnie pokazuje, że będzie to lider małych rakiet w Europie, godny współpracy z Arianespace etc. Dla innych może już nie starczyć miejsca...

Warto odnotować nieobecność w tym projekcie Włochów, którzy sondowali możliwości współpracy z Polską w programie Vega

http://www.space24.pl/360309,wloska-propozycja-wspolpracy-w-technologiach-kosmicznych-nie-tylko-cosmo-skymed

W ramach programów systemów nośnych prezes Włoskiej Agencji Kosmicznej wskazał jako obszary do wspólnych działań z Polską budowę nowego silnika dla górnego stopnia włoskiej rakiety Vega, a także udział w programie PRIDE, czyli eksperymentalnego bezzałogowego wahadłowca rozwijanego w ramach ESA.

Biorąc pod uwagę, że SMILE to na razie projekt BR o budżecie 3mln Euro, taka współpraca może mieć znacznie większy potencjał... o ile do niej dojdzie  ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2016, 17:23 wysłana przez Tomasz Noga »

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 01, 2016, 19:23 »
Polska będzie robić bardzo wiele (i politycznie i finansowo), aby brać udział w takim projekcie (czy podobnym). Nie jest żadną tajemnicą, że Polska chce przy modernizacji (głównie) wojsk (przeciwlotniczych) nabyć liczne licencje na produkcje rakiet, paliwa rakietowego, etc, aby produkować tanie systemy rakietowe do takich systemów jak Homar czy Narew. Nawet jeśli nie będą one zauważalnie tańsze od zachodnich, to know how i środki finansowe zostaną w Polsce.

W kręgach politycznych i wojskowych panuje przekonanie, że systemy rakietowe (również - kosmiczne) są niezbędne do "reindustrializacji" Polski.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 01, 2016, 20:01 »
Hmm... tyle że militarne systemy rakietowe to mają niewiele wspólnego z tymi orbitalnymi. No, chyba że mamy takie samo pojęcie o jednym i drugim jak Korea Północna. ;)

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 01, 2016, 20:04 »
Ja wiem, że mają mało wspólnego, ale:
1) tłumacz to im ;)
2) chodzi raczej o stworzenie konsorcjów firm, które będą w stanie wspólnie rozwijać się np w stronę kosmosu - tak jak to chcą robić w kwestiach dronów czy np gier komputerowych.

Łatwiej firmie X która buduje rakiety do Homara, który ma uderzyć celnie obiekt oddalony o 300km, rozpocząć R+D rakiet kosmicznych, niż firmie StaszeX, która nie ma sprzętu, ludzi, kontaktów, licencji, dostępu do paliwa, etc.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 01, 2016, 20:11 »
Hmm... tyle że militarne systemy rakietowe to mają niewiele wspólnego z tymi orbitalnymi. No, chyba że mamy takie samo pojęcie o jednym i drugim jak Korea Północna. ;)

Ale za to Ukraińcy sprawnie przerabiali jedne w drugie...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 01, 2016, 22:18 »

Ale za to Ukraińcy sprawnie przerabiali jedne w drugie...

Tylko dlatego, że rozpoczęli od wojska i nakłady się nie liczyły.

Trochę się obawiam o zasadność wydatków i na wojskowe i na orbitalne rakiety. Oba systemy są drogie - z tych dwóch wolałbym, by Polska miała dobre te pierwsze, bo ich potrzebowalibyśmy pewnie dużo w kilku wersjach. :)

Offline kniklas

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 02, 2016, 01:06 »

W kręgach politycznych i wojskowych panuje przekonanie, że systemy rakietowe (również - kosmiczne) są niezbędne do "reindustrializacji" Polski.

To znacząca zmiana w porównaniu do poprzedniej koalicji. Jako przykład mogę podać przemowę posła poprzedniej ekipy z okazji 50lecia ESA (CNK) - cytuję: "Polska nie może mieć ambicji w obszarze technologii kosmicznych ...", dalsza część wywodu dotyczyła jak ważne jest to abyśmy dostarczali komponenty do budowy satelit i najlepiej nie zajmowali się innymi tematami bo to zbyt drogie i ryzykowne. A już zupełnie nie powinnismy się zajmować skomplikowanymi projektami.

Czytając artykuły w prasie osób które są teraz w kierownictwie POLSA - odnosiłem wrażenie dejavu - były używane podobne sformułowania, aczkolwiek  były  formułowane słuszne  tezy dot. znalezienia "niszy" w której możemy zaistnieć. Poprzednia ekipa decydentow założyła, ze Small Sat launchers, to nie jest nisza dla nas :(

Uważam że jeśli stać Polskę na miliardowe wydatki na drogi, to spokojnie może znaleźć się 100-500 mln rocznie na poważny rozwój technik rakietowych. Wiadomo że nie mamy tutaj wysokich kompetencji i dojrzałości technicznej, ale można zaimportować inżynierów od technologii rakietowych z Ukrainy, Białorusi, Indii, itp. A naszych studentów wysłać na studia zagranica gdzie zdobędą cenna wiedzę i kontakty. To będzie długi proces ale po 5-10 latach mogą nastąpić  obiecujące rezultaty.

Oczywiście trzeba tez policzyć zwrot/korzyści (nie zawsze muszą być finansowe) z inwestycji  - aby uzasadnić taki program.

To co napisałem opieram na wielu rozmowach z osobami ze środowiska akademickiego i biznesowego (PW, PAN, ILot, WAT) nazw firm pozwolę sobie nie wymienić - w sumie nie ma ich zbyt wiele , zatem można się domyśleć :)

Pozdrawiam,
Kamil N.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 02, 2016, 02:40 »
Warto też dodać, że pisząc obiektywnie (nie wchodząc teraz w ocenę obu dróg), PO widziało Polskę jako istotny element europejskiej polityki, tak więc słowo współpraca odmieniano przez wszystkie przypadki.

PiS widzi Polskę (i znowu apeluję - to pewne stwierdzenie faktu, nie opinia polityczna) jako jednego ze światowych liderów, takie "regionalne mocarstwo". Stąd i inne kierunki nacisku. Ot, Polska musi mieć zdolności produkcji rakiet tak jak np inne lokalne mocarstwo czyli Turcja czy Izrael. Czy uda się w międzyczasie zrobić coś sensownego dla rynku cywilnego to jakby już inna sprawa. Można to określić jako niezależne kompetencje produkcji systemów uderzeniowych. Tutaj bym przyczyny powolnego skręcania w tym kierunku.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 02, 2016, 02:40 »