W końcówce roku 2020 forum SONDY (na znanym skądinąd tu forum astro4u.net) przestało istnieć.
Admin - zapewne z powodów finansowych - po prostu zrezygnował z prowadzenia forum i w konsekwencji z forum SONDY. Forum, na którym było wiele tysięcy naszych postów z kilkunastu lat. Naszych, czyli sympatyków programu SONDA, ale również twórców programu: na forum bardzo aktywnym użytkownikiem, z blisko tysiącem postów był Tomasz Pyć (tompyc), jedna z czterech najbardziej zaangażowanych w program osób.
W zasadzie odbyło się bez jakiegokolwiek ostrzeżenia, przynajmniej ja takiego tam nie widziałem, mimo że wchodziłem tam w grudniu wielokrotnie.
[...]
Witajcie!
To mój pierwszy post na tym forum i zacznę od tego: dziękuję Załodze PFA za przyjęcie mnie do grona jego użytkowników!

Witajcie Moi Drodzy Fani Sondy!
Ja niestety rzadko zaglądałem w ostatnich latach na forum, ale raz na kilka miesięcy zaglądałem, czasem pod rząd częściej, chciałem zajrzeć wczoraj i... trudno mi uwierzyć w to co się stało!

Tak, to oznacza, że od bardzo dawna słabo wywiązywałem się tam w roli moderatora, aczkolwiek na początku, jeszcze za życia Pana Tomasza Pycia, kiedy z zawzięciem kompletowałem listę odcinków na podstawie materiałów (które otrzymałem bezpośrednio od Pana Tomasza), byłem na forum kilka razy dziennie...
Moderatorom forum Sondy dziękuję przy okazji, że nigdy mnie z grupy moderatorów nie usunęliście!

Dziękuję Wam przede wszystkim za wskrzeszanie tamtego forum i widzę, że jak zwykle napędzasz tą akcję Radku. Pierwszy chyba zakomunikowałeś to na elektrodzie, zresztą obserwowałem ile wątków rozwijałeś na poprzednim forum. Wielki szacunek mam dla Ciebie i Was wszystkich, którzy starają się zachować pamięć o Sondzie i rozwijać ciekawe wątki związane z tematyką około Sondy.
Na astro4u Sonda była jednym z działów, a przecież było tam mnóstwo dyskusji związanych z astronomią, astronautyką. Mogę się mylić, ale czy to nie było najpopularniejsze w Polsce forum o tej tematyce? Nic oczywiście nie ujmuję temu forum, tamto po prostu było dużo starsze.
Tak czy inaczej, wielkie dzieło uważam i tak po prostu jego inicjator je zamknął?? Oczywiście tworzyła je cała społeczność! Takiej kopalni wiedzy nie można tak po prostu zamknąć.
Myślę, że jednak rozsądek zwycięży i właściciel, może nie tyle uruchomi z powrotem forum, co przekaże komuś te cenne dane i ujrzą one znowu światło dzienne.
Możecie podesłać na prv. jakiś kontakt do właściciela? Wiem, że próbowaliście już, ale może i ja spróbuję porozmawiać, może potrzeba dać trochę czasu...
Nie chcę obiecywać, ale postaram się w miarę możliwości pomóc.
Przejrzałem materiały archiwalne na web.archive.org. Jest tam sporo, ale niestety sporo brakuje, wątki są niekompletne. Mozolna to bardzo praca przenoszenie tego co tam się znajduje...
Kolega aDVan niesamowity prezent zrobił przekazując archiwum forum z 2009! Dzięki!
Naprawdę liczę jednak, że właściciel astro4u przekaże nam komplet materiałów.