Krótkie info: Jutro na PO zorganizowaliśmy konferencję - dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych - związaną tematami astro. Ma ona kilka celów, ale główny to promocja astronautyki, choć są jeszcze inne, ważne.
Z gości pojawi się np. LooZ^ i powie kilka słów o grze Race to Mars. Także Agnieszka Rumińska z projektem laboratorium do wykrywania mikroorganizmów "marsjańskich" budowanym na potrzeby łazika HERO studentów z AGH (dziewczyna zbiera głosy na stypendium z wyboru na części do swojego projektu, więc jak macie czas to
kliknijcie )
Jako "ciekawostkę" mogę powiedzieć, że jeden z naszych młodych członków (16 latek) sam poprowadzi swój wykład przed ponad 120-osobową widownią! (O ewolucji gwiazd).
Poza tym ja przedstawię podstawowe zagadnienia związane z uszkodzeniami elektroniki w sondach i satelitach.
Znajomy prezes koła naukowego z Wydziału Mechanicznego powie kilka słów o działalności swojej organizacji, która w przyszłym roku chce "wejść" w sprawy kosmiczne.
Może to nie jest dużo, żeby szumnie nazywać to konferencją, ale przecieramy szlaki i już na przyszły rok zaklepujemy termin na wydarzenie na większą skalę
Tutaj szczególny sygnał do
osób zainteresowanych promowaniem dziedziny, w której się specjalizują* - może warto pomyśleć o pierwszym tygodniu czerwca 2014 jako o wyprawie do dalekiego i prowincjonalnego Opola?
W tej chwili to tyle, najprawdopodobniej nagramy wszystkie wystąpienia i zamieścimy je w internecie
* w domyśle z przedrostkiem astro- albo kosmo-
edit:
Z wrażenia nie podlinkowałem:
http://ardisopole.wordpress.com/2013/06/02/pierwsze-opolskie-spotkanie-astronautyczne-plakat/