Autor Wątek: 75 rocznica startu "Gwiazdy polski" - wspólny start  (Przeczytany 6852 razy)

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
Odp: 75 rocznica startu "Gwiazdy polski" - wspólny start
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2013, 20:28 »
Jednak balony używane w celach meteorologicznych są z tego obowiązku wyłączone. My w sumie nie robimy nic innego.
[...]
Tak, więc jest to kwestia zdefiniowania prosby o zgodę na start naszej misji w odpowiedni sposób.

Obawiam się, że "balon meteorologiczny" nie oznacza jego opisu wstawionego przez producenta, a tym bardziej odpowiedniego "zdefiniowania" celu lotu. Rozstrzygające jest chyba, czy balon został wypuszczony przez którąś narodową służbę meteorologiczną, a te mają ścisły harmonogram sondowań.

Sugeruję to dobrze sprawdzić, gdyż chociaż raczej nikt nie będzie się czepiał, to jednak może zdarzyć się bardzo nieprzyjemna sytuacja.

to taka interpretacja "na szybko" - na pewno zostanie to w sposób profesjonalny potwierdzone.

M,.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 25, 2013, 22:17 »
Tutaj mogę dodać, że gdy rozmawiałem z PAŻP o pozwolenia na nasze loty, to przedstawiciel tej agencji powiedział "najlepiej dać do opisu misji <sondowanie atmosfery>, bo odnośnie takiego lotu jest mało komentarzy przedłużających procesowanie wniosku", więc jest to zgodne z tym co Tomasz napisał.

Warto tu jednak dodać, że my we wnioskach zaznaczamy, że balon nie przekroczy granic Polski.

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2013, 16:16 »
Minęło 12 dni od zapytania skierowanego mailowo do sekretariatu TPN. Odpowiedzi jakiejkolwiek brak.

Ponowiłem zapytanie. Jeśli znów nie odpowiedzą, zwrócę się z prośbą przy pomocy listownej.
Maciej SO9ADN

Offline synoptyk

• Nowy
  • *
  • pogodą!
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2013, 16:50 »
Minęło 12 dni od zapytania skierowanego mailowo do sekretariatu TPN. Odpowiedzi jakiejkolwiek brak.

Ponowiłem zapytanie. Jeśli znów nie odpowiedzą, zwrócę się z prośbą przy pomocy listownej.

Niee, tego tak się nie robi. Z tego co zauważyłem (często muszę się kontaktować z leśnictwami, jednostkami straży itp.), może 1 na 20 takich instytucji odpowiada mailowo. Nie baw się - w pozostałych 19 przypadkach nic nie załatwisz bez zadzwonienia i/lub pojawienia się na miejscu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2013, 16:50 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 06, 2013, 20:06 »

Niee, tego tak się nie robi. Z tego co zauważyłem (często muszę się kontaktować z leśnictwami, jednostkami straży itp.), może 1 na 20 takich instytucji odpowiada mailowo. Nie baw się - w pozostałych 19 przypadkach nic nie załatwisz bez zadzwonienia i/lub pojawienia się na miejscu.
              ... dokladnie, bardzo wazna sugestia, robienie cokolwiek przez internet warto czesto zakonczyc i przejsc na telefon/rozmowe bezposrednia, bo ... nic sie nei zalatwi. W pelni popieram to opierajac sie na  wlasnym doswiadczeniu. Nie dotyczy to tylko lesnikow;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2013, 20:15 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2013, 12:55 »
Otrzymałem negatywną odpowiedź z TPN'u. Korespondencja (za zgodą) w załączeniu. Proponuję synchroniczny start załóg.

Witam!

W związku z 75 rocznicą (14/10/2013) planowanego startu pierwszego polskiego balonu stratosferycznego Gwiazda Polski wspólnie z gronem przyjaciół pragniemy uczcić ten historyczny dla Polski, nauki, wojskowości i dla rozwoju kosmonautyki projekt.

Stanowimy grono osób/zespołów o wspólnym zainteresowaniu - wypuszczamy (non profit) meteorologiczne balony do stratosfery. Część z nas przeprowadza naukowe eksperymenty (fundacja Project Copernicus, projekt Hevelius studentów Politechniki Gdańskiej), inni hobbistyczne eksperymenty radioamatorskie (SP9UOB), lub jak ja - misję fotograficzną.

Rocznicę pragniemy, za zgodą TPN, uhonorować wspólnym startem balonów z Polany Chochołowskiej (14/10/2013) z miejsca, gdzie równo 75 lat wcześniej odbyć się miał nieudany start Gwiazdy Polski. Wydarzenie przyczyniłoby się medialnej promocji Parku. 

Wstępnie startem zainteresowane są 3-4 załogi, kolejne zastanawiają się nad udziałem w projekcie. Start nie wiązałby się z jakimkolwiek zanieczyszczeniem chemicznym czy akustycznym Parku. Zaistniałaby konieczność transportu butli z helem i niezbędnego sprzętu przy pomocy zaprzęgu konnego lub samochodu terenowego na miejsce startu.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o umożliwienie przeprowadzenia projektu na terenie Polany Chochołowskiej. Poniżej podaję kilka przydatnych linków uwiarygadniających naszą działalność:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazda_Polski
http://copernicus-project.org/
http://www.hevelius.gdansk.geodezja.pl/
http://sp9uob.verox.pl/hab.html
http://www.kosmonauta.net/forum/index.php?topic=1171.0

Z wyrazami szacunku
Maciej Stąpór

Szanowny Panie

Uprzejmie informuję, że nie damy zgody na takie przedsięwzięcie. Po pierwsze z przyczyn przyrodniczych oraz potencjalnego wpływu na faunę. Po drugie z przyczyn ideologicznych. Obszar parku narodowego nie powinien być miejscem tego typu działań. Przy całym szacunku dla Państwa aktywności i inicjatywy.

Czy oczekujecie Państwo odpowiedzi na piśmie?

pozdrawiam
Szymon Ziobrowski
Maciej SO9ADN

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2013, 19:25 »
Otrzymałem negatywną odpowiedź z TPN'u.

Pewno należało wejść we współpracę z jakimś instytutem lub uczelnią, a nie występować jako grupa prywatnych osób. Wówczas może "przyczyny ideologiczne" nie odegrałyby aż takiej roli.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 09, 2013, 23:16 »
Czyli może warto rozpatrzyć plan B, plan C, plan D i plan E? :)

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 10, 2013, 07:10 »
Plan B - start z Zakopanego
Plan C - start ze Skweru Gwiazda Polski przy wytwórni lotniczej Motolux w Warszawie
Plan D - wspólny start z XYZ
Plan E - start synchroniczny z dowolnego miejsca

Osobiście proponuję plan C. Będzie łatwiej dotrzeć wszystkim załogom, małe ryzyko przekroczenia granicy, pytanie co z ruchem lotniczym nad Warszawą?
Maciej SO9ADN

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 10, 2013, 07:10 »