Autor Wątek: Luźne rozmowy o misji Hevelius 4  (Przeczytany 3946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Luźne rozmowy o misji Hevelius 4
« dnia: Maj 31, 2013, 11:56 »
Hej ho,

chciałbym z Wami podzielić się nowiną, która dość niespodziewanie wypłynęła w ostatnich dniach.

Pewnie czytaliście od grze "Race to Mars" - w świecie ten pomysł spotkał się z mocnym zaciekawieniem i wiele wskazuje na to, że będzie to duży sukces. Do Looza wówczas się odezwała jedna startująca platforma crowdfundingowa i przez pewien czas analizowaliśmy, czy jest możliwość by jedno z drugim połączyć.

Looz ostatecznie zdecydował się na inne rozwiązanie. Jednak nam się ta platforma spodobała, bo oferuje płatności paypalem i przed kampanią zbiórki funduszy ma jeszcze etap "kampanii informacyjnej". Po rozmowach z imć Maquisem postanowiliśmy zaproponować misję balonową i zidentyfikowaliśmy coś, co może zainteresować wielu i jednocześnie być "pierwszym tego rodzaju pomysłem". I tak wpadliśmy na pomysł o nazwie "streetview in the stratosphere".

Chcemy posłać gondolę z kilkoma/nastoma kamerkami do stratosfery, tak aby uzyskać 360 stopniowy obraz - także do góry i na dół. Uzyskane obrazy byśmy połączyli i opublikowali w formie strony internetowej. Czegoś takiego jeszcze nikt nie zrobił na świecie - warto by to było zrobione w Polsce.

Oczywiście, "w tle" by postępowały prace nad naszymi systemami dla Heveliusa (np. oprogramowanie czy tracking). Część z tych spraw może mieć w przyszłości bardziej praktyczne niż "medialne" znaczenie - dzięki uzyskanym funduszom byśmy właśnie chcieli te prace przeprowadzić już teraz.

1 czerwca o 6 rano publicznie rusza ta platforma crowdfundingowa. Ten pomysł balonowy jest jednym z pierwszego zestawu kampanii tej platformy - udało się nam przekonać twórców, że warto. W pierwszym etapie kampanii dojdzie do zbierania głosów popularności - minimum musi ich być 500 (jest różna punktacja), żeby projekt "przeszedł" do następnego etapu. Wtedy zacznie się większa akcja interesowania tym pomysłem.

Uważam, że warto spróbować takiej misji, bo nie dość że zostaliśmy wyselekcjonowani, to jeszcze w ciągu pierwszych dni powinno się pojawić niezłe zainteresowanie z całego świata. A jeśli się nie uda - no cóż, przynajmniej można napisać, że próbowaliśmy! :)

Co o tym uważacie? Czy można liczyć na informacyjno/linkowane wsparcie forumowiczów? :)

velo

• Gość
Odp: Luźne rozmowy o misji Hevelius 4
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2013, 12:07 »
Dobra wiadomość :-)

Chętnie kupię cegiełkę!

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2013, 12:36 »
Super, na pewno będę wspierał :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2013, 14:31 »
Plusy tego rozwiązania są też takie, że możliwe będzie wykonanie podzespołów następnej generacji, wykorzystując doświadczenia uzyskane przy projektowaniu i budowie ostatniej gondoli i jej systemów.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2013, 14:31 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2013, 20:53 »
Macie oczywiście mój głos :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2013, 01:12 »
Oto notka, która z rana pojawi się w różnych internetach o naszej akcji.

Teraz mogę już podać adres do strony tej platformy, na której ruszamy. Od 6 rano bedzie można się rejestrować bez zaproszenia (aktualnie około setki osób ma do niej dostęp) - www.jumpstartcity.com .
Aktualnie ten pomysł balonowy ma już 51 punktów (na minimum 500 potrzebnych), mimo, że strona jeszcze nie ruszyła publicznie. Nie jest źle. :)
Pierwsze miejsce ma projekt elektrycznego skutera, który można złożyć w kilka chwil do małej walizki.  :o
------------
1 czerwca o godzinie 06:00 czasu polskiego rusza kampania crowdfundingowa polskiej misji balonowej o roboczej nazwie „Streetview in the stratosphere”. Jest to projekt, jakiego jeszcze nie było na świecie – warto, aby został zrealizowany w Polsce!

„Streetview in the stratosphere” to projekt, który zakłada wysłanie bezzałogowego balonu wysokościowego do stratosfery, przynajmniej na wysokość 25 km, a może nawet ponad 30 km nad poziomem morza. Podwieszona gondola zostałaby wyposażona w zestaw kamer HD ustawionych odpowiednio, by dać pełen, 360° obraz – także „w górę" i „w dół". Po zakończeniu misji zebrany materiał zostanie przetworzony i opublikowany na stronie internetowej w formie „streetview”, w której każdy internauta będzie mógł dowolnie obracać uzyskany obraz.

Aktualnie takie rozwiązanie jest stosowane dla stron z widokiem ulic w różnych miastach na całym świecie – stąd nazwa „streetview”, jest jednak wiele niewykorzystanych jeszcze pomysłów na zastosowanie tej technologii. Stąd pomysł na tę misję balonową, która dotarłaby do obszaru określanego także jako „near space”.

Wydaje się, że to niewielka odległość, ale już na wysokości 30 km nad Ziemią panują zupełnie inne warunki, niż te, do których przywykliśmy. Ciśnienie atmosfery wynosi tam zaledwie 1% tego, które jest mierzone przy poziomie morza, temperatura to około -50° C oraz rejestrowany jest wyraźnie wyższy poziom promieniowania (np. ultrafioletowego). W zasadzie warunki te niewiele różnią się od tych, jakie panują na niskiej orbicie okołoziemskiej (LEO) i czasem zdarza się, że dokonuje się testów sprzętu satelitarnego właśnie poprzez wysyłanie ich do stratosfery.

Widok z tej wysokości jest prawdziwie „kosmiczny” - niebo ma prawie czarny kolor, a horyzont jest wyraźnie zakrzywiony. Ponadto, niższa część atmosfery i jej aktywność (np. ośrodki burzowe) jest widoczna z zupełnie innej perspektywy. To właśnie ten widok zespół projektu „Streetview in the stratosphere” chce po misji udostępnić na odpowiednio przygotowanej stronie internetowej, w formie przynajmniej częściowo interaktywnej.

Zespół „Streetview in the stratosphere” dokonał już kilku misji balonowych, w których uzyskał interesujące zdjęcia i filmy. Specjalnie dla celów tych misji wykonano sporo specjalistycznego sprzętu, m. in. kompozytową gondolę, elektronikę, oprogramowanie, etc. Tam, gdzie to było możliwe, użyto dostępnego na rynku sprzętu (np. odbiorniki GPS czy kamery), choć czasem użyto w nich dodatkowego oprogramowania.

Kampania rozpoczyna się 1 czerwca na platformie Jump Start City o godzinie 06:00 czasu polskiego. Jest to nowa platforma crowdfundingowa, która pozwala na interakcję z zainteresowanymi fundatorami przed zbiórką funduszy. Jump Start City korzysta z płatności PaylPal, z które są popularne także w Polsce. Jest to duża zaleta w porównaniu z innymi platformami tego typu, które najczęściej umożliwiają jedynie korzystanie z karty kredytowej, raczej niezbyt popularnej w naszym kraju.

Zanim jednak dojdzie do etapu zbiórki funduszy, na Jump Start City każdy projekt na początku musi przejść przez etapy kampanii informacyjnej. Jest to cecha wyróżniająca tę platformę crowdfundingową, gdyż podczas kampanii informacyjnej możliwa jest interakcja zainteresowanych osób z twórcami pomysłu. W konsekwencji, finalna kampania może lepiej trafiać do zainteresowanych darczyńców. Warto tę cechę wykorzystać w przypadku niecodziennego projektu, jakim jest „Streetview in the stratosphere”.

---------------
----------------

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2013, 07:47 »
Czas płynie a my się z pomysłem nie poddajemy!

minęło kilka miesięcy od czasu ogłoszenia naszego pomysłu misji Streetview in The Stratosphere, po którym niby niewiele się działo. A jednak - coś się wydarzyło i chcemy się z Wami podzielić naszymi pracami.

Okazało się, że platforma, na której chcieliśmy wystartować, jest zwyczajnym niewypałem. W zasadzie nic tam nie uzyskało wsparcia finansowego i straciliśmy sporo czasu, mając nadzieję na wzrost aktywności platformy. Z wyliczeń wyszło, że tamta strona była rzadziej odwiedzana od strony Kosmonauty!

Od sierpnia kombinowaliśmy, co możemy zrobić, aby zaproponować ciekawą misję. Po dyskusjach wpadliśmy na pomysł misji o nazwie STRATOMUSICA.

Czym jest ta misja? Tak jak wcześniej, chcemy władować sporo kamerek HD i dostarczyć ładny widok dookoła gondoli. To ma być dostarczone poprzez dedykowaną stronę, która by powstała po zakończeniu misji. W odróżnieniu od poprzedniego pomysłu chcemy także doprowadzić do pewnej interaktywności tych filmików - np przełączania streamu w dowolnym momencie na widok w innym kierunku. Nawiązaliśmy tutaj ciekawą współpracę z jednym gdańskim start-upem, który specjalizuje się w interaktywnych filmikach.

Dodatkowo znany nam kompozytor muzyki elektronicznej postanowił zrobić dla nas CAŁĄ PŁYTĘ! Jest to Przemysław Rudź i połączenie jednego z drugim dostarczy misję o nazwie STRATOMUSICA.

Prace przygotowawcze są już na ukończeniu - nawet część elektroniki zrobiliśmy i wiemy co trzeba kupić jeszcze. Chcemy ruszyć na Kickstartera z minimalnyum celem (1550 funtów), łatwym do osiągnięcia i pozwalającym na duży rozgłos poza Polską. Powinniśmy ruszyć z akcją dosłownie na dniach.

Chcielibyśmy prosić zespół forumowiczów o a) rozsiewanie głosu dalej, b) komentarze i sugestie oraz c) monitorowanie internetu po rozpoczęciu akcji.

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2013, 23:51 »
Ja trochę odbiegnę od dotychczasowego tematu... (w końcu to luźne rozmowy ;) )

W miniony weekend do Islandii przyleciał pracownik NASA i profesor Wagner Collage - Harold Kozak (mega inteligentny człowiek, bo oczywiście korzenie polskie ;) - gdyńskie ;)

Zadawałam mu mnóstwo pytań i nawiązała się interesująca rozmowa, opowiedziałam mu o projekcie Hevelius, i że celem jest zaćmienie w 2017 roku w USA. Powiedział, że jeśli będziemy mieć jakieś pytania lub mógłby w czymś pomóc na miejscu żeby śmiało do niego pisać.  :D :D :D Mamy więc ciekawy kontakt!
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2013, 10:12 »
Ciekawa informacja! dzięki serdeczne!

A my tymczasem mamy wszystko gotowe, tylko problem natury organizacyjnej ze startem kampanii na KS... :(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2014, 20:31 »
Mała plotka - temat niebawem odżyje, ale zupełnie w innej formie. Udało się nam wszystko załatwić - start pod koniec lipca! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2014, 23:11 »
No to się nam udało! :) Przy okazji postanowiłem zmodyfikować wygląd działu lotów balonowych i połączyć misje H1-H3 w jeden pod-dział.

To zagrywka pod przyszłe nasze misje oczywiście. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2014, 23:11 »