Ok, więc masa się nie zmieniła - w sumie dobrze to świadczy o żywicy.
Ostatecznie wersja "inżynieryjna" pełna ma około 65 gram. Próbowałem wykonać wersje lotne ścianek, ale po namyśle stwierdzam, że wstrzymam się jeszcze chwilę, a w tygodniu przygotuję sobie szablon do obróbki, żeby potem nie okazało się, że otwory się nie zgadzają.
Aktualnie dwa moduły boczne (lotne) mają wklejone pręty usztywniające. Przygotowuję też warstwę laminatu, który będzie stanowił zewnętrzne podkładki dla śrub.
Plusy:
- ścinaki boczne są naprawdę przyjemnie sztywne (zabieram do domu model inżynieryjny, wiec jak ktoś chce zobaczyć...)
- ścianka dolna również przyjemnie sztywna (bardziej niż boczne, ale to zrozumiałe - 2cm grubości - w końcu to element absorbujący uderzenie przy lądowaniu i jednocześnie zapewniający pływalność przy wodowaniu).
Minusy:
- Hmm, w zasadzie nie ma. Może waga, ale jak napisałem wcześniej to są bardzo wstępne szacunki.
W tygodniu będę potrzebował konkretnych danych na temat rozmiarów elementów do zamontowania na górnej części gondoli (anteny GPS choćby).
P.S. Przeliczyłem dostępny materiał i w zasadzie styroduru jest dość na dwie kompletne sondy. Model inżynieryjny musiałbym co prawda dostosować do lotu, ale to jest do zrobienia.