Autor Wątek: Hevelius 2 - gondola  (Przeczytany 16123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Hevelius 2 - gondola
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 09, 2011, 23:00 »
Przynajmniej ktoś z nas coś porządnego uczynił w weekend ;)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 10, 2011, 13:17 »
Ok, więc masa się nie zmieniła - w sumie dobrze to świadczy o żywicy.

Ostatecznie wersja "inżynieryjna" pełna ma około 65 gram. Próbowałem wykonać wersje lotne ścianek, ale po namyśle stwierdzam, że wstrzymam się jeszcze chwilę, a w tygodniu przygotuję sobie szablon do obróbki, żeby potem nie okazało się, że otwory się nie zgadzają.

Aktualnie dwa moduły boczne (lotne) mają wklejone pręty usztywniające. Przygotowuję też warstwę laminatu, który będzie stanowił zewnętrzne podkładki dla śrub.

Plusy:
- ścinaki boczne są naprawdę przyjemnie sztywne (zabieram do domu model inżynieryjny, wiec jak ktoś chce zobaczyć...)
- ścianka dolna również przyjemnie sztywna (bardziej niż boczne, ale to zrozumiałe - 2cm grubości - w końcu to element absorbujący uderzenie przy lądowaniu i jednocześnie zapewniający pływalność przy wodowaniu).

Minusy:
- Hmm, w zasadzie nie ma. Może waga, ale jak napisałem wcześniej to są bardzo wstępne szacunki.

W tygodniu będę potrzebował konkretnych danych na temat rozmiarów elementów do zamontowania na górnej części gondoli (anteny GPS choćby).

P.S. Przeliczyłem dostępny materiał i w zasadzie styroduru jest dość na dwie kompletne sondy. Model inżynieryjny musiałbym co prawda dostosować do lotu, ale to jest do zrobienia.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 10, 2011, 13:19 »
P.S. Przeliczyłem dostępny materiał i w zasadzie styroduru jest dość na dwie kompletne sondy. Model inżynieryjny musiałbym co prawda dostosować do lotu, ale to jest do zrobienia.

Czyli planujesz wpierw (teraz) bawić się z modelem inżynieryjnym a następnie zbudować na podstawie wniosków i doświadczeń model lotny? :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 10, 2011, 13:28 »
Testuje na nim sposoby obróbki głównie. Większych problemów nie mam - w zasadzie jedyne co się pojawiło to nakładanie samej warstwy włókna aramidowo-węglowego. Po prostu trzeba będzie to od razu wyciąć we właściwym rozmiarze i wtedy przykleić (Między innymi stąd potrzeba zastosowania szablonu). W inżynieryjnym wpierw przyklejałem z grubsza obrobiony fragment i potem obrabiałem do prawidłowej wielkość - sęk w tym, że przy prętach jest to nieco kłopotliwe. Druga sprawa to ilość zastosowanej żywicy - w inżynieryjnym dałem aż nadto, bo część wyciekła. Myślę, że teraz nie będę tak szalał i zmniejszę jej ilość.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 10, 2011, 13:28 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 21, 2011, 12:23 »
Doszło brakujące włókno węglowe - jutro ruszam ze ściankami lotnymi i montażem prowadnic komputera.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 06, 2011, 15:42 »
Mały update.
Dwie z czterech ścianek bocznych mają zrobione wzmocnienia strukturalne i nałożony ekran EM. Teraz przyjdzie na nie dać terylen (taka jakby kieszeń). Podstawa jest na podobnym etapie.

Właśnie zastyga żywica na jednym z dwóch layerów włókna węglowego górnej ścianki.

Trzecia ścianka boczna ma właśnie klejone wzmocnienia z włókna hybrydowego. Następne w kolejności będzie osadzenie węglowych wzmocnień na śruby,

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 06, 2011, 15:42 »