Autor Wątek: Potraktujmy kosmos jako kolejny Dziki Zachód - nowa wizja Zubrina  (Przeczytany 3198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Ostatnio znany z projektu ,,Mars Direct" i innych, czasem kontrowersyjnych pomysłów na ożywienie amerykańskiego programu kosmicznego Robert Zubrin - twórca oraz obecny prezydent organizacji Mars Society, ogłosił swój nowy pomysł na rewitalizację programu kosmicznego:
http://www.marssociety.org/home/press/tms-in-the-news/treatingspaceliketheamericanwest

Polskojęzyczny tekst można znaleźć na stronie Mars Society Polska
http://www.marssociety.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=225:artyku-dr-zubrina-potraktujmy-kosmos-jak-dziki-zachod&catid=21:poznajemy-marsa&Itemid=42

Ciekaw jestem jakie będą oceny Forumowiczów tego nowego pomysłu Zubrina. Czy możliwe i na ile realne są pomysły w nim zawarte?
Czekam na opinie  :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 15:10 wysłana przez Radek68 »

Offline Borys

• Weteran
Odp: Potraktujmy kosmos jako kolejny Dziki Zachód - nowa wizja Zubrina
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2011, 16:51 »
Podsumowując - wybierzmy kilka rakiet i dotujmy je z budżetu. To już ma miejsce, w przypadku EELV.

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:10 »
Sama idea bardzo fajna ale nie wydaje mi się żeby nagle ludzie rzucili się na ten transport i zaczęli tworzyć jakieś biznesy na orbicie, na to jest zdecydowanie za wcześnie. Nie zaczęły się nawet loty turystyczne na porządną skale a tu już takie plany. Poza tym wszystko fajnie gdy powstanie tani Falcon Heavy. A jak nie powstanie to myślę że koszty obsługi Delty albo Atlasa będą troszkę większe i plan się skomplikuje.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:10 »