Właściwie to mam pewne opory przy tworzeniu tego wątku. Nie wiem czy obecny post nie będzie jedynym. No ale jak już zacząłem je tak dzielić...
Moduł przetworników A/C to standardowo jak każda z pozostałych dwustronna płytka o rozmiarach 10x10cm z dwoma magistralami sygnałowo-zasilającymi. Tym razem jednak konieczne było zadbanie o prawidłowe prowadzenie ścieżek, tak aby możliwie jak najbardziej rozdzielić część cyfrową od analogowej. Takie podejście do projektowania płytki powinno zwiększyć dokładność pomiarów (poprzez zmniejszenie zakłóceń z części cyfrowej).
Na płytce znalazły się:
- rozbudowany stabilizator napięcia z filtrami zakłóceń
- dwa ośmio kanałowe przetworniki A/C o rozdzielczości 16 bitów i częstotliwości próbkowania 250kHz dla każdego kanału. W efekcie uzyskujemy 16 kanałów z jednoczesnym próbkowaniem i stosunkiem sygnał/szum, >92dB co daje olbrzymie możliwości pomiarowe
- dwa przetworniki znane już z H1, również ośmio kanałowe o rozdzielczości 12 bitów. Te przetworniki umożliwiają jedynie sekwencyjne próbkowania poszczególnych kanałów, tak więc nadają się do mierzenia wolniejszych zjawisk. Np zmian temperatury, ciśnienia...
- dodatkowo znalazł się również 16 bitowy, sprzętowy licznik o max częstotliwości wejściowej 130MHz. Może on znaleźć choćby zastosowanie przy zliczaniu impulsów z licznika Geigera.
- czujnik ciśnienia