Uparłem się z tym Jowiszem.
Dane: zdjęcia 1-hour X-Ray z SDO/EVE SAM
od: od 30 kwietnia 2010 godzina 00:00
do: do 18 kwietnia 2014 godzina 23:00
wszystkich zdjęć jest 34291 (brakujące: 508), 1058 oznaczyłem jako błędne i nie są brane do analizy
METODA
Widoczną tarczę Słońca podzieliłem na 30 stref
odrzucając bieguny i po 3 skrajne strefy z każdej strony
Dla każdej strefy na każdym zdjęciu skrypt liczy średnią jasność wszystkich pikseli (taka wstępna analiza żeby zobaczyć czy jest sens dalej nad tym pracować), i konwertuje na strefy widoczne z kierunku Jowisza
Następnie średnia wartość dla każdej strefy osobno: poniżej ze wzmocnionym kontrastem, 30 stref od lewej to są widoczne z kierunku Jowisza, czerwona linia = Jowisz
oraz z korekcją gamma (tej wersji używam i generalnie bardzo dobrze się sprawdza w przewidywaniu aktywności plam)
w załączniku dokładniejszy opis (w sumie taki "draft" jeszcze z kwietnia, tylko ostatnią stronę dodałem teraz jak ponownie sprawdzałem dane)
INFO PAGE
Info (po angielsku) oraz generator widoku stref "top view" tzn. z góry Układu Słonecznego na bieżący dzień
http://invoke.pl/sun/Przygotowuję się do ponownego przeskanowania tych zdjęć Słońca, tym razem zliczanie % najjaśniejszych pikseli zamiast średniej jasności (bardziej odpowiednia metoda), w ciągu kilku dni powinny być gotowe wyniki