Autor Wątek: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 06.07.2017  (Przeczytany 6746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NilQ

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 841
SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 06.07.2017
« dnia: Czerwiec 26, 2017, 23:06 »
Data startu:   6 lipca 2017, 01:38 CEST
Test statyczny:30.06, 02:30 CEST
Ładunek:satelita telekomunikacyjny Intelsat 35e
Masa ładunku:6761,1 kg
Orbita docelowa:GEO, 34.5°W
Rakieta:Falcon 9 v1.2
Platforma startowa:   LC-39A, Kennedy Space Center, Floryda
I stopień:nowy, B1037
Powrót I stopnia:nie

Relacje na żywo:

Intelsat 35e Launch Webcast (transmisja SpaceX):


Live coverage: SpaceX’s next Falcon 9 rocket set for launch Sunday (relacja tekstowa SFN):
https://spaceflightnow.com/2017/06/29/falcon-9-intelsat-35e-launch-preps/

Podgląd platformy (SFN):
http://original.livestream.com/spaceflightnow

Wątek z aktualizacjami na NSF:
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=43211.0

Wątek z aktualizacjami na Reddit:
https://redd.it/6kt2re

Ładunek:

Intelsat 35e to satelita telekomunikacyjny wysokiej przepustowości, który zastąpi satelitę Intelsat 903. W ramach platformy Intelsat Epic, obsłuży klientów komercyjnych i rządowych, oferując m.in. usługi szerokopasmowe dla operatorów sieci stacjonarnych i mobilnych, dostawców usług lotniczych i morskich czy przesył danych kierunkowych dla klientów w określonym regionie. Satelita zasięgiem obejmie Europę, część Ameryki Północnej i Południowej, północny Atlantyk, Karaiby i Afrykę Subsaharyjską. Zaprojektowany i zbudowany przez Boeing Satellite Systems na bazie platformy BSS-702MP, będzie to czwarty satelita tego typu. Planowany czas działania to ponad 15 lat.



https://en.wikipedia.org/wiki/Intelsat_35e
http://www.intelsat.com/fleetmaps/?s=IS-35e
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2017, 02:35 wysłana przez NilQ »

Offline kanarkusmaximus

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 21568
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2017, 08:51 »
Będzie można pokazywać: zobacz to tak wyglądają starty rakiet bez odzysku. ;)

Offline mars76

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2508
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2017, 10:46 »
Szkoda 1 stopnia - nie mogę  się  już doczekać  blok 5.

Offline perian

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1286
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2017, 16:24 »
Szkoda 1 stopnia - nie mogę  się  już doczekać  blok 5.

Spokojnie. SpaceX musi "zużyć" stopnie poprzednich wersji. Loty bez odzysku będą i tak.

Polskie Forum Astronautyczne

Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2017, 16:24 »

Offline kanarkusmaximus

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 21568
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2017, 20:50 »
A ile jest tych stopni ? :)

Offline mars76

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2508
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2017, 21:49 »
Dobre pytanie - ilość może  się zbliżać  do 10?

Offline kanarkusmaximus

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 21568
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2017, 21:19 »
A tymczasem jednorazowy stopień Falcona 9 jest właśnie przygotowywany do testu.

Offline NilQ

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 841
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2017, 16:07 »
Dzisiaj w nocy przeprowadzono test statyczny (6 dni 5 godzin 20 minut po poprzednim locie z LC-39A):

Cytuj
Static fire test of Falcon 9 complete—targeting launch of Intelsat 35e from Pad 39A in Florida on Sunday, July 2.
https://twitter.com/SpaceX/status/880592028844806144



Prognoza pogody aktualnie niezbyt optymistyczna - 40% GO na noc z niedzieli na poniedziałek i 60% w przypadku opóźnienia o 24h.

Offline JSz

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 6454
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2017, 20:10 »
SpaceX ćwierknął:

Cytuj
SpaceX‏Konto zweryfikowane @SpaceX 1 godz.1 godzinę temu
Falcon 9 and @Intelsat 35e vertical on Pad 39A. Weather is 40% favorable for tonight's launch window which opens at 7:36 p.m. EDT, 23:36 UTC

i dołożył zdjęcie:



Śliczne chmurki na razie, ale jakiś łysy ten F9 bez nóg, lotek i całego tego ustrojstwa do lądowania.

Ewentualny start odbędzie się bardzo późno (lub bardzo wcześnie, zależy od punktu widzenia). Przy tej prognozie pogody chyba nie warto czekać...

Offline mars76

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2508
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 02, 2017, 21:36 »
Pogoda się poprawia

Online Orionid

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 17645
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 03, 2017, 00:36 »
Zdecydowanie powiało optymizmem  :)

Cytuj
07/02/2017 21:48
Everything is on track for launch this evening, according to Ken Lee, Intelsat's senior vice president of space systems.

07/03/2017 00:04
The latest weather outlook has improved, with the Air Force forecast team now calling for a 60 percent chance up favorable conditions at liftoff time, up from a 40 percent chance in previous forecasts.

https://spaceflightnow.com/2017/07/02/falcon-9-intelsat-35e-mission-status-center/

Offline JoachimK

  • Pełny
  • ***
  • Wiadomości: 305
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 03, 2017, 01:36 »
HOLD
na 9sek przed startem.
Licznik ustawiono na T= -15min, hold trwa, natura problemu na razie nieznana.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2017, 01:41 wysłana przez JoachimK »

Offline JoachimK

  • Pełny
  • ***
  • Wiadomości: 305
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 03.07.2017
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 03, 2017, 01:42 »
Start na dziś odwołany.
Kolejna próba za niecałą dobę, o 23:37 UTC
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2017, 01:45 wysłana przez JoachimK »

Offline station

  • Sir
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2859
  • Go Perseverance go
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 03, 2017, 07:53 »
Ustalono już przyczynę "hold'u" i "abort'u" ?
Rogozin zapowiedział budowę bazy wojskowej na Mimasie, potem - jak starczy rubli - ewentualnie na Charonie.

Offline velo

  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 1979
    • OrientSpace - Sektor kosmiczny okiem orientalisty
Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 03, 2017, 08:26 »
Na razie tylko pojawia się tu akronim GNC (Guidance, Navigation and Control

edit
Dalsze wieści: mała sprawa - już rozwiązana.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2017, 10:35 wysłana przez velo »

Polskie Forum Astronautyczne

Odp: SpaceX Falcon 9 | Intelsat 35e | 04.07.2017
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 03, 2017, 08:26 »