W wiadomości na ten temat, w Kosmonauta.net pisze, że na razie brak chętnych na objęcie fotela prezesa POLSA. Może ktoś z naszego Forum wyrazi chęć kandydowania na szefa polskiej NASA
Może sprostuję:
- napisałem to tak, że
NIE WIEMY czy są kandydaci. Tacy z pewnością już są.
Z tego co widziałem, to Ustawa o powołaniu POLSA jasno precyzuje, że to nie może być osoba z partii rządzącej, a przynajmniej nie podejrzewam ich o ludzi z takimi kompetencjami.
Martwi mnie wręcz, czy w Polsce znajdziemy kogokolwiek z takimi kompetencjami :/
O ile się nie mylę
to jest tak jak Looz napisał - jest m.in. wymóg doświadczenia w kierowaniu większym projektem projektem rozwojowym w sektorze. Tego (na szczęście!) polityczni nie mają, co oznacza, że musi to być specjalista.
Jest kilka takich osób w Polsce, kilka moim zdaniem jest zbyt "naukowych", ale jest też kilka osób, które starały się doprowadzić do wdrożeń. Poza tym są też Polacy zza granicy, którzy siedzą na niemieckich uczelniach (np. tacy Uber-Borysi
), którzy nadal mają polski paszport. Taki "zagraniczny trener" moim zdaniem byłby ciekawą opcją, ale nie wiadomo, czy da sobie radę w polskim biurokratycznym piekiełku.
Jak by ktoś znalazł ostateczną wersję Ustawy o POLSA (trzeba zwrócić uwagę na datę!) to pewnie wszyscy będziemy bardzo wdzięczni. Ja jej nie miałem czasu szukać, ot choćby z uwagi na wyjazd na IAC 2014...