Myślę, myślę nad jakimś fajnym eksperymentem jaki można byłoby przeprowadzić i nic ciekawego wymyślić nie mogę:) Przeglądałem różne strony z innymi cubesat'owymi projektami i na razie nasunęła mi się jedna myśl, do tej pory wszystkie były tworzone z myślą o konkretnym eksperymencie, my mamy sytuacje odwrotną, mamy sprzęt dla którego musimy wymyślić zastosowanie.
Według mnie dopóki nie poznamy dokładnie do czego będziemy mieli dostęp, specyfikacje sprzętu ciężko będzie coś wymyślić. Jak pisali przedmówcy trudno mówić teraz że moglibyśmy zbierać takie czy inne dane kiedy nawet nie wiemy czy dany sensor będzie w stanie zarejestrować to co nas interesuje. W sumie to kamera chyba najmniej mnie interesuje, bo robienie fotek jakoś mnie nie przekonuje. Wiadomo, jedną czy dwie można zrobić, ale jakoś nie widzę możliwości przeprowadzenia jakichś obserwacji w tym czasie, czy się mylę?
Na pewno będzie trzeba obmyślić dwa plany zakładające 11 dni i 7 dni korzystania z satelity, żeby potem nie okazało się, że trzeba na szybko coś zmieniać. I tu się w sumie rodzi kolejne pytanie, czy to będzie 11 dni ciągiem czy 7 dni i jeżeli wszystko będzie ok to po jakimś czasie kolejne 4 dni? Samo to może zrobić dużą różnicę;)
Do kanarka mam pytanie, nie wiesz (lub mógłbyś się dowiedzieć) czy oni planują uruchomienie jakieś strony gdzie podawaliby wszelkie informacje na temat satelity, jego programowania itp? jakiś blog na temat postępów prac nad nim? jakieś forum gdzie mogłyby się udzielać wszystkie grupy które wykupiły czas? bo z tego co wiem jak na razie nic takiego nie ma a przydałoby się;) no ale to już zależy od nich.
Trochę się rozpisałem, ale w sumie na chwile obecną mam więcej pytań niż propozycji/odpowiedzi:) Pewnie jak większość z nas;)