Autor Wątek: Prawie już zapomniany program Meteor.  (Przeczytany 3386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Prawie już zapomniany program Meteor.
« dnia: Luty 25, 2013, 23:36 »
Zdaje się że jakieś nowe informacje są w tym temacie dostępne. Taki ciekawy artykuł.

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/nauka/program-meteor,1,5421046,kiosk-wiadomosc.html

Ja wtedy gdy kończył się program Meteor byłem małolat co zaczynał się interesować rakietami. Coś tam do mnie docierało o tym programie, teraz wiem że to były strzępy informacji bo program był tajny i całkiem jednak poważny. Tak poważny że w stolicy supermocarstwa rozdzwoniły się w końcu dzwonki alarmowe i program przerwano.
A tak naprawdę robiła to mała grupka zdolnych ludzi z pomocą wojska. Polak potrafi.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2013, 23:43 wysłana przez Trafiony »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Prawie już zapomniany program Meteor.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2013, 07:13 »
Zdaje się że jakieś nowe informacje są w tym temacie dostępne. Taki ciekawy artykuł.

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/nauka/program-meteor,1,5421046,kiosk-wiadomosc.html

Ja wtedy gdy kończył się program Meteor byłem małolat co zaczynał się interesować rakietami. Coś tam do mnie docierało o tym programie, teraz wiem że to były strzępy informacji bo program był tajny i całkiem jednak poważny. Tak poważny że w stolicy supermocarstwa rozdzwoniły się w końcu dzwonki alarmowe i program przerwano.
A tak naprawdę robiła to mała grupka zdolnych ludzi z pomocą wojska. Polak potrafi.
             ... tak tak, kolejny artykul z serii polak potrafi ale ONI nam wzieli;-))) Taa, tylko, ze wielkiego brata nie ma juz od kilkudzieieciu lat a zadnych projektow na miare meteora niet;-))) To moze jednak inaczej? Po prostu nie potrafi? Z powazaniem
                                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2013, 11:05 »
Taa, tylko, ze wielkiego brata nie ma juz od kilkudzieieciu lat a zadnych projektow na miare meteora niet;-))) To moze jednak inaczej? Po prostu nie potrafi? Z powazaniem
                                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Teraz jest inny wielki brat, robi to samo. Jakbyś naprawdę nie wiedział służę dowodami. Myślałem że wiesz choćby jak to się stało że rakiety "Toczka" nie są już na wyposażeniu polskiej i słowackiej armii. A były za ZSRR.
Takie małe miki, amerykanie kazali skasować. System jest prosty, lepiej jak kilku wielkich się dogaduje, a nie żeby jakiś mały odwalił salwę i wywołał III WŚ. Nawet ich trochę rozumię.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2013, 11:43 »
Czy możesz podać owe dowody? Z chęcią je poznamy. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2013, 11:43 »

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2013, 12:37 »
Czy możesz podać owe dowody? Z chęcią je poznamy. :)

No staram się, choć to sprawy stare, trudno się wygrzebuje.
Tutaj sprawa nowa ( u nas chyba nieznana), jak Korea Południowa dostała zgodę USA na produkcję pocisków rakietowych o zasięgu 500 mil. To w związku z ostatnimi akcjami Korei Północnej.

http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443615804578041900713827818.html

Też jakieś 5 lat temu była informacja że USA pozwoliły Korei Południowej budować własne nieduże rakiety przeciwlotnicze, ale ... nie będę się upierał, może starcza skleroza i coś mi się pomyliło.

Natomiast tutaj o polskich Toczkach. Wystrzelali na ćwiczeniach kilka pocisków i oddział rozwiązali, bo coś tam, brak części zamiennych. A to groźna broń, tak zrezygnowali.

http://www.militarium.net/viewart.php?aid=326

Natomiast co do słowackich Toczek. Jakieś 8 lat temu czytałem artykuł w "Raport WTO" lub "Nowa Technika Wojskowa" (wybaczcie po tylu latach już tak nie pamiętam). Tam było wprost napisane że USA kazały im te ich Toczki zezłomować. I tak zrobili, oni nie mieli ich gdzie wystrzelać u siebie. Pamiętam to, bo się wtedy naprawdę poważnie zastanowiłem - co tutaj jest grane i jak to wszystko naprawdę biega? Ale to też znajdę i dołączę, tylko więcej grzebania, nie teraz.

A tak dodam nieco złośliwie. Jakby USA nie trzymały Niemców za buźkę, to oni by nie mieli już pocisków o zasięgu tysięcy kilometrów? Nie potrafią? Jakie to proste, ktoś kogoś pilnuje. Takie geostrategiczne gry.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2013, 12:52 wysłana przez Trafiony »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2013, 15:44 »
Moim zdaniem temat do działu "beyond the scope". Czy się mylę?

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2013, 08:48 »
Wiem że temat wyjechał poza zakres, ale to Adam wyjechał (bo sam temat Meteora chyba nie jest poza?).
Żeby zakończyć tę kwestię Toczek. Poniżej na dole zestawienie krajów które zlikwidowały u siebie tę broń (Former operators). Widać jakiś system i plan. Można się domyślać, że była jakaś umowa ZSRR-USA, niekoniecznie oficjalna.

http://en.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tochka

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2013, 08:48 »