Tegoroczne zawody URC odbędą się w dniach 31.05-02.06 2012 jak zwykle na pustyni w Utah w pobliżu pustynnego analogu bazy marsjańskiej Mars Desert Research Station. Chęć przystąpienia do zawodów zadeklarowało 10 zespołów: jeden z Polski Scorpio 2 z Politechniki Wrocławskiej, dwa z Kanady i siedem z USA. Z zeszłorocznej czołówki brakuje tylko polskiego zespołu łazika Magma.
Z Polski tylko jeden zespół Scorpio 2 z Politechniki Wrocławskiej, widnieje na liście zarejestrowanych ekip na stronie organizatora zawodów.
http://urc.marssociety.org/home/team-infoOd pozostałych drużyn Copernicus z Torunia i Magma z Białegostoku uzyskałem potwierdzenie, że nie wystartują w tegorocznej edycji zawodów. W przypadku ekipy z Torunia zadecydowały problemy finansowe związane z odejściem głównego sponsora projektu. Drużyna ciągle istnieje i stara się w miarę swoich skromnych możliwości finansowych i przy wsparciu technicznym uczelni kontynuować budowę nowego łazika.
Jak na mój gust, zespół łazika Magma z Politechniki Białostockiej od dłuższego czasu już nie funkcjonuje. Po odejściu głównego konstruktora i lidera zespołu Wojtka Głażewskiego, który skończył studia na PB, zabrakło wystarczająco charyzmatycznej osoby, która byłaby w stanie zebrać ludzi i nakłonić ich do kontynuacji pracy nad kolejna wersja łazika. Poza tym po spektakularnym sukcesie w zeszłym roku opadła trochę motywacja, udowodnili przecież że mogą być najlepsi i wygrać z Amerykanami i Kanadyjczykami. Członkowie zespołu poświecili się więc nauce, część z nich w tym roku kończy studia. Jak zapewniali, mimo wielu starań nie udało się znaleźć nowych osób chętnych do kontynuacji projektu. Taka jest moja ocena sytuacji oparta na strzępkach informacji jakie udało mi się uzyskać z różnych źródeł.
Co do łazika Husar to zespół z ramach SKA zawiązał się pod koniec zeszłego roku. Tekst w podsumowaniu działalności SKA na stronie Kosmonauty to pierwsza oficjalna informacja na temat zespołu jaka do mnie dotarła.
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Misje/2012-02-02-urc-2012.htmlZ tego co jest tam napisane można wywnioskować, że zespół jest dopiero we wczesnej fazie projektowania łazika. Nie mieli więc szansy aby zdążyć zbudować łazik na tegoroczne zawody. Deklarują bardzo poważne podejście do tematu i mam nadzieję, że będzie to pierwszy polski profesjonalny zespół budujący łazik na te zawody.
Mam namiary na koordynatora projektu, może uda mi się uzyskać jakieś nowe informacje.
Oby ten zespół nie był równie tajemniczy jak wszystkie pozostałe zespoły z Polski.