Autor Wątek: Mars Sample Return  (Przeczytany 46416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Mars Sample Return
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 20, 2019, 03:21 »
No niestety ale trzeba sobie jasno zdać sprawę, że w tej formie ten plan ma znikome szanse na realizacje. I wcale nie chodzi o problemy techniczne bo te się da rozwiązać. Nie rozumiem czemu nie siądą i zwyczajnie nie pomyślą jak zrobić to lepiej/taniej/ szybciej tylko od lat upierają się na ten sam pomysł który jest nie do zrealizowania:/

Do lepiej/taniej/szybciej potrzeba większych rakiet których nie ma, więc pozostają jedynie pomysły w oparciu o aktualnie istniejące rakiety.

Na szczęście mamy Falcona Heavy i możemy wysłać siłową wersję misji.

To FH postawi na Marsie coś, co z tego Marsa wystartuje i wyląduje na Ziemi? jak to wszystko wyliczyłeś?

Offline Aga Bej

• Senior
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 20, 2019, 11:50 »
Siłowa wersja tej misji to marnowanie pieniędzy. Z niej dostaniemy trochę skałek i to wszystko, bo misja będzie najpewniej jednorazowa. Tylko misja produkująca paliwo na miejscu daje nam nową technologie dzięki której znacznie potanimy misje Sample Return i znacząco przybliżymy lądowanie na Marsie człowieka.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 20, 2019, 11:54 »
No ale przecież MSR musi być jednorazowa, później za sample return będą odpowiedzialni ludzie... Nie rozumiem tego argumentu.

Offline Aga Bej

• Senior
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 20, 2019, 12:22 »
A niby dlaczego miała by być jednorazowa? Produkcja paliwa na miejscu może potanić misję tak, że będzie możliwe wysłanie wielu próbek z różniastych miejsc, zanim polecą tam ludzie. Zupełnie jak dziś wysyłamy łaziki, by badały różne miejsca na Marsie. No i wypróbowanie samej technologi produkcji paliwa na miejscu ułatwi wysłanie na Marsa ludzi.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 20, 2019, 12:22 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 20, 2019, 12:53 »
A niby dlaczego miała by być jednorazowa? Produkcja paliwa na miejscu może potanić misję tak, że będzie możliwe wysłanie wielu próbek z różniastych miejsc, zanim polecą tam ludzie. Zupełnie jak dziś wysyłamy łaziki, by badały różne miejsca na Marsie. No i wypróbowanie samej technologi produkcji paliwa na miejscu ułatwi wysłanie na Marsa ludzi.

Oczywiście, że można tak zrobić, ale czy stanie się to np kosztem misji załogowej? Terminowo albo finansowo? Czy nie będzie wymagać zastosowania kilku systemów o niższym poziomie TRL, którego dojście do poziomu pozwalającego np na częste zastosowanie z akceptowalnym ryzykiem po prostu będzie czasochłonne? Wręcz może wyjść, że taka rozbudowana MSR z kilkoma demonstratorami technologii będzie budowana o dekadę dłużej od obecnej - nie ukrywajmy już skomplikowanej - misji MSR.

I oczywiście nie jest od razu "prawdą", że mały system o wysokim TRL da się łatwo skalować do dużego systemu o podobnych parametrach.

Offline Aga Bej

• Senior
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 20, 2019, 13:15 »
Misja załogowa będzie i tak rząd, dwa wielkości wielkości droższa niż jakikolwiek Sample Return i będzie decyzją czysto polityczną. Postawienie na nią to jak obstawianie zera w kasynie, chyba że Musk zbierze wystarczająca sumę na Patronite  ;D. Zatem lepiej zamiast czekać na cud, lepiej się skupić na będących w naszym zasięgu technologiach automatycznych. Potanienie misji poprzez produkcje paliwa na miejscu może skłonić  decydentów zarówno do większej ilości misji Sample Return jak i wysłania człowieka. Wszak Zurbin w jednym miał niewątpliwą rację. Podbój Marsa zależy od wykorzystania lokalnych zasobów.

Podsumowując. Misja "siłowa" daje nam tylko skałki. MiJka z produkcja paliwa na miejscu dalej nam i skałki i wypróbowany prototyp technologi, która może się okazać kluczowa zarówno dla Marsjańskich misji automatycznych jak i ludzkich. To otwiera znacznie większe perspektywy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2019, 13:20 wysłana przez Aga Bej »

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 20, 2019, 13:20 »
Jak to w końcu z tym wszystkim jest bo choćby change 5, będzie realizowana w sposób, jaki tutaj nikomu nie odpowiada.
po pobraniu próbki moduł wznoszący lądownika ma połączyć się na orbicie wokółksiężycowej z modułem serwisowym sondy, po czym próbka trafi do kapsuły powrotnej, która wyląduje na Ziemi
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chang’e_5

To jak w ten sposób z Księżycem sie uda, to z Marsem ma sie nie udać? 

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 20, 2019, 13:24 »
Ago, w oddzielnym nowym wątku zrób wyliczenia dotyczące produkcji paliwa na Marsie. Mam wrażenie, że jest tutaj tak dużo niejasności, które albo się wyjaśni, albo dalej będziemy tkwić w bezcelowych rozmowach.

Oczywiście, rozpiska wyliczeń powinna zawierać wszystkie elementy:
- aktualny TRL tego typu systemów w wersji demo
- koszt i czas dobicia tego małego systemu do wyższego poziomu TRL, gotowego do misji marsjańskiej
- szacunek masy takiej misji marsjańskiej demo (może być w wersji MSR i "sama sobie")
- szacunek rozwoju technologii do wersji załogowej (także czasowy) - od niskiego TRL do odpowiednio akceptowalnego - dla uproszczenia można założyć że wersja demo przyniesie rzeczywiście zdobycze technologiczne, które pomogą w rozwoju większej technologii.
- szacunek masy takiej załogowej misji + porównanie z wynikiem "z całym paliwem ze sobą"

Jest oczywiste, że bez takich danych nie można sobie powiedzieć "potanienie" i uważać to za mocny argument.

Offline Aga Bej

• Senior
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 20, 2019, 13:31 »
@ Kanarkusmaximus Cokolwiek nie wyliczę, zawsze wyjdzie, że wyprodukowanie na miejscu tony paliwa jest tańsze, niż zawiezienie tej samej tony paliwa z Ziemi na powierzchnię Marsa.

@ Robek. Na marsie mamy potencjalną technologię do pozyskiwania metanowego paliwa z atmosfery. Na Księżycu nie mamy tech technologi. Dlatego odkrycie wody w księżycowych kraterach jet tak ważna wiadomością, gdyż daje nadzije na produkcje paliwa na miejscu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 20, 2019, 13:33 »
@ Kanarkusmaximus Cokolwiek nie wyliczę, zawsze wyjdzie, że wyprodukowanie na miejscu tony paliwa jest tańsze, niż zawiezienie tej samej tony paliwa z Ziemi na powierzchnię Marsa.

Przepraszam, ale ja mogę się nie zgodzić, bo mogę uważać,że sprowadzenie całej infrastruktury będzie zbyt ciężkie w porównaniu z oszczędnościami paliwa.

Dlatego też nakłaniam Cię do napisania tego wątku. Napiszę też do Ciebie PW w tej sprawie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Listopad 28, 2019, 19:38 »
Tutaj
https://www.esa.int/About_Us/Corporate_news/ESA_ministers_commit_to_biggest_ever_budget
jest napisane że ESA wspiera amerykańskie plany misji Mars Sample Return. Niestety brak więcej szczegółów. Domyślam się że te dopiero będą uzgadniane? Miałem nadzieję na mocniejszą deklarację ESA dotyczącąjej udziału w misji MSR.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #116 dnia: Listopad 28, 2019, 21:29 »
Tutaj
https://www.esa.int/About_Us/Corporate_news/ESA_ministers_commit_to_biggest_ever_budget
jest napisane że ESA wspiera amerykańskie plany misji Mars Sample Return. Niestety brak więcej szczegółów. Domyślam się że te dopiero będą uzgadniane? Miałem nadzieję na mocniejszą deklarację ESA dotyczącąjej udziału w misji MSR.

Na NSF coś pisali że Wielka Brytania chce sporo dołożyć do tej misji?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #117 dnia: Listopad 28, 2019, 21:51 »
Czy to nowa wiadomość z Rady?  Można prosić o linka?  Przyznam się że jestem rozczarowany. Miałem nadzieję na szumne zapowiedzi o współpracy nad MSR a tu cisza i taki zonk  :( Może Herkules zjadł kasę albo przestraszyli się problemów z spadochronami ExoMars 2020?  :(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Listopad 28, 2019, 21:55 »
Jutro na Kosmonaucie będzie podsumowanie Rady Ministerialnej. Zbieram jeszcze informacje.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #119 dnia: Listopad 28, 2019, 22:23 »
Kanarkusie dowiedz się w miarę możliwości o statusie zainteresowania ESA misją MSR. Czy w ogóle jakieś wiążące decyzję zapadły jeśli chodzi o organizację tej misji?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Listopad 28, 2019, 22:23 »