Autor Wątek: Mars Sample Return  (Przeczytany 47332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Borys

• Weteran
Odp: Mars Sample Return
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 21, 2018, 17:12 »
Czy w 2018 roku misja tego typu ma jeszcze jakikolwiek sens? Skoro teoretycznie w przeciągu 15 lat na Marsie ma pojawić się człowiek - który może zebrać nieporównywalnie więcej ciekawszych próbek - to tego typu eskapada kojarzy mi się z marnotrawstwem czasu i pieniędzy.

Zanim ktokolwiek wyląduje na Marsie, bezzałogowa misja z ciężkim lądownikiem i powrotem na orbitę musi się odbyć - chociażby ze względu na testy. Biorąc też pod uwagę że nie wiemy, czy w marsjańskim gruncie nie ma biologicznych niespodzianek, MSR wydaje się koniecznością.
BTW, oddanie do użytku Falcona H upraszcza potencjalną misję przywozu próbek z Marsa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 21, 2018, 17:15 »
BTW, oddanie do użytku Falcona H upraszcza potencjalną misję przywozu próbek z Marsa.

Borysie, chodzi Tobie o całą architekturę misji i ilość potrzebnych startów dla przeprowadzenia MSR?

Online Borys

• Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 21, 2018, 20:04 »

Borysie, chodzi Tobie o całą architekturę misji i ilość potrzebnych startów dla przeprowadzenia MSR?

Nie, najzwyczajniej dostępna jest duża i tania rakieta, która jest w stanie wysłać "siłową" misję MSR - zrzucamy na Marsa lądownik ze stałopaliwowym stopniem powrotnym i nie musimy bawić się w żadne duperele w rodzaju zaawansowanych napędów, produkcji paliwa na miejscu czy spotkań na orbicie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 28, 2018, 08:07 »
Na stronie:

http://danielmarin.naukas.com/2018/03/20/los-planes-para-traer-muestras-de-marte/

jest opisywana najnowsza propozycja misji Mars Sample Return. Jako, że strona jest hiszpańskojęzyczna to po przetłumaczeniu tekstu w translatorze: www.deep.com podsumuję najważniejsze punkty:

Misja Mars Sample Return byłaby przeprowadzona za pomocą trzech sond: Mars Rover 2020 - zbieranie próbek, Mars Sample Return Lamder/Mars Ascent Vehicle oraz napędzany silnikiem jonowym Mars Sample Return Orbiter.

Mars Sample Return Orbiter

Mars Sample Return Lander w odróżnieniu od pomysłów z poprzedniej dekady zamiast lądowania na żurawiu - sky-crane posiadałby podwozie jak lądownik Phoenix czy In-Sight i lądowałby podobnie jak one na ogniu. Trochę szkoda, że żuraw by odpadł bo jego precyzja lądowania byłaby większa. A tak lądownik SR może wylądować dalej od docelowych próbek  :(

Mars Sample Return/Mars Ascent Vehicle

Rakieta, która uniesie próbki z lądownika na orbitę Marsa o wysokości 320 km i nachyleniu 18° będzie hybrydowa.

Okrągły zbiornik na próbki będzie miał masę 12 kg i będzie mógł posiadać do 31 próbek umieszczonych oddzielnie w metalowych cylindrach. Jego powierzchnia będzie pozłacana i silnie odbijająca światło, dzięki czemu będzie widoczny przez kamery SRO w odległości 3.300 km.

http://danielmarin.naukas.com/files/2018/03/Captura-de-pantalla-143-580x631.png

Uruchomienie maszyny AVM z powierzchni Marsa będzie monitorowane przez Orbiter Sample Return w celu dokładnego określenia ostatecznej orbity kapsuły. ORS, znajdujący się na orbicie 30 km powyżej kapsuły, potrzebuje około miesiąca, aby wiedzieć, gdzie znajduje się kapsuła i aby zlokalizować siebie na pobliskiej orbicie. Po umieszczeniu na orbicie oddalonej o dziesięć kilometrów, potrzeba będzie dwóch tygodni, aby zbliżyć się do 100 metrów za pomocą aparatów fotograficznych i LIDARA. Od tego momentu ORS będzie korzystał ze swoich pędników manewrowych w celu dotarcia do kapsuły w manewrze trwającym około godziny. Brak stacji naziemnych i satelitów GPS utrudni przechwycenie małej kapsuły w porównaniu z manewrami statków dokowanych z ISS na orbicie ziemskiej.

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2018, 08:12 wysłana przez ekoplaneta »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 28, 2018, 08:07 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 05, 2018, 14:12 »
Dzięki za podsumowanie. Czy można to nazwać "Mars Sample Return Referrence Mission"? :) (Troszkę wzorem referencyjnych misji załogowych na Marsa ;) ).

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 05, 2018, 14:44 »
Nie wiem. Trzeba by o to spytać NASA  ;)

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 16, 2018, 11:10 »
jest opisywana najnowsza propozycja misji Mars Sample Return. Jako, że strona jest hiszpańskojęzyczna to po przetłumaczeniu tekstu w translatorze: www.deep.com podsumuję najważniejsze punkty:

Ile to wszystko razem będzie ważyło, i czym zostanie wyniesione na orbitę?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 16, 2018, 11:20 »

Ile to wszystko razem będzie ważyło, i czym zostanie wyniesione na orbitę?

Nieco info jest na ilustracjach.  Na powierzchnię Marsa ma wylądować, oprócz łazika z 2020 oczywiście, 900-1000 kg lądownik.

http://danielmarin.naukas.com/2018/03/20/los-planes-para-traer-muestras-de-marte/

Myślę, że całą misję w jednym lub w dwóch kawałkach rakieta Falcon Heavy dałaby radę zabrać. I zapewne jeszcze zostałoby sporo miejsca i tonażu na pokładzie  :) podczas projektowania przedmiotowej wersji misji zapewne myślano o tradycyjnych launcherach np. rakieta Atlas V albo Ariane 5  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2018, 11:24 wysłana przez ekoplaneta »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 22, 2018, 12:17 »
W pełni "wyrzucana" wersja FH ma 16800 kg w kierunku Marsa, więc rzeczywiście byłoby miejsce na dwa dorodne lądowniki. Albo jeden z możliwością powrotu. :)

Dla porównania Atlas V jest w stanie wynieść chyba do 5 ton w kierunku Marsa. Więc pi razy oko FH ma 3x większe możliwości, ale nie wiem, ile to jest w wersji częściowo lub całkowicie odzyskiwalnej.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 22, 2018, 18:41 »
W pełni "wyrzucana" wersja FH ma 16800 kg w kierunku Marsa, więc rzeczywiście byłoby miejsce na dwa dorodne lądowniki. Albo jeden z możliwością powrotu. :)

Dla porównania Atlas V jest w stanie wynieść chyba do 5 ton w kierunku Marsa. Więc pi razy oko FH ma 3x większe możliwości, ale nie wiem, ile to jest w wersji częściowo lub całkowicie odzyskiwalnej.

Troche jestem zawiedziony  :( bo miałem takie wrażenie, że można za pomocą FH zrobić taką samą misje jak zrobili kiedyś Rosjanie za pomocą rakiety Proton K, czyli ta cała Łuna 16.

No i mi sie zdawało, że za pomocą FH, da rade zrobić to samo z Marsem, a tu jednak nie specjalnie, bo Proton K, ma czy tam miał udżwig na LEO troche ponad 22 tony, a na Wikipedii mówią że FH ma na LEO zaledwie 54 tony, więc to może sie okazać za mało na takie coś.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 22, 2018, 18:48 »
Hmm, a może postaramy się to oszacować liczbowo? Bo wydaje mi się, że jednak to to jest wykonalne w jednym rzucie przez FH.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 22, 2018, 21:46 »
Hmm, a może postaramy się to oszacować liczbowo? Bo wydaje mi się, że jednak to to jest wykonalne w jednym rzucie przez FH.

Z tego co sie orientuje, to do tej pory największe co sie dało dostarczyć na powierzchnie Marsa, to łaźik Curiosity, który ważył razem z tym co go na powierzchni Marsa umieściło, czyli ten cały MSL, ważył ponad 3 tony, a przecież w trakcie wchodzenia w atmosfere, kolejno odzucano poszczegulne elemety MSL, więc i masa tego robiła sie coraz mniejsza, nie wiem jakie by były wyliczenia, ale całe MSL ze wszystkimi osłonami, by nie dało rady wylądować, bo to już by był za duży ciężar.
Więc tutaj 2 tony które by dały rade wylądować, to chyba maksimum.

Do tego użyto rakiety Atlas V, która ma na LEO trochę ponad 20 ton, więc FH który ma 54 tony na LEO, a więc na powierzchnie Marsa, dałoby rade wysłać 5 ton.
I tyle by wystarczyło?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 22, 2018, 22:12 »
Aha! Ok, rozumiem o co ci chodzi! Rzeczywiście, łazik wielkości Curiosity to obecnie chyba maksimum możliwości technicznych do lądowania na Marsie. Rzeczywiście, masa całkowita jednego wielkiego systemu może przewyższać te możliwości.

To już niezależnie od rakiety nośnej.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 22, 2018, 23:43 »
Aha! Ok, rozumiem o co ci chodzi! Rzeczywiście, łazik wielkości Curiosity to obecnie chyba maksimum możliwości technicznych do lądowania na Marsie. Rzeczywiście, masa całkowita jednego wielkiego systemu może przewyższać te możliwości.

To już niezależnie od rakiety nośnej.

Ile tutaj by było potrzebne?
Takie 10 ton mogłoby wystarczyć? w końcu to musi być lądownik, jakieś ramie które by zebrało trochę tego Marsjańskiego gruntu, no i rakieta którą można się wydostać na orbitę Marsa, i dalej polecieć w kierunku Ziemi.
Największa z wersji rakiet SLS, pewnie by dała rade, w końcu ma być gdzieś nawet 150 ton na LEO.
A na razie to przynajmniej tak na oko, może sie wydawać, że za pomocą dówch rakiet FH by dało rade, i jedna dostarczyłanby na powierzchnie Marsa jakiś łaźik który by nazbierał troche tego Marsjańskiego gruntu, no a druga rakieta FH, dostarczy na powierzchnie jakąś małą rakiete, którą będzie można sie wydostać, z powrotem na orbite.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 25, 2018, 13:34 »
Od dziś do piątku trwa konferencja dotyczaca Mars Sample return:

The 2nd International Mars Sample Return (MSR) Conference is being held in Berlin, Germany, from April 25th to the 27th, 2018. The registration deadline in Wednesday, April 11th, 2018.

The purpose of the conference is to “establish a better understanding of the options for a possible International Mars Sample Return campaign in the next decade.” Recent accomplishments in the area of Mars exploration will be highlighted, including how these accomplishments could feed forward to a Mars Sample Return.

https://astrobiology.nasa.gov/events/2nd-international-mars-sample-return-conference/

https://atpi.eventsair.com/QuickEventWebsitePortal/2nd-international-conference-on-mars-sample-return/home

A tutaj dokładny harmonogram i program wystąpień  :)

Ciekawe czy będą dostępne w sieci prezentacje z tej konfy?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2018, 13:37 wysłana przez ekoplaneta »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 25, 2018, 13:34 »