Autor Wątek: Polskie satelity (zbiorczo)  (Przeczytany 29008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online ekoplaneta

• Weteran
Odp: Polskie satelity (zbiorczo)
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 26, 2024, 07:25 »

Offline RiGCz

• Junior
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 05, 2024, 15:12 »
Na przełomie maja i czerwca tego roku na pokladzie indyjskiej rakiety PSLV poleci satelita SOWA-1 zbudowana przez firme Satrev.

https://twitter.com/satrev_space/status/1775831890659872937?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet%7Ctwtr%5Etrue

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 05, 2024, 20:12 »
Na przełomie maja i czerwca tego roku na pokladzie indyjskiej rakiety PSLV poleci satelita SOWA-1 zbudowana przez firme Satrev.

Nie leci on może za kilki dni na Falconie 9 w misji Bandwagon-1? Z tego co wiem, kolejny start PSLV dopiero w 3 kwartale.

Offline RiGCz

• Junior
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 05, 2024, 21:39 »
Nie leci on może za kilki dni na Falconie 9 w misji Bandwagon-1? Z tego co wiem, kolejny start PSLV dopiero w 3 kwartale.

taka data jest podawana w mediach, chociaz sama firma chyba nie podala dokladnej daty

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 05, 2024, 21:39 »

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 08, 2024, 10:27 »

taka data jest podawana w mediach, chociaz sama firma chyba nie podala dokladnej daty

W Bandwagon-1 nie leciał, więc chyba faktycznie poleci na PSLV. NextSpaceFlight podaje, że kolejny start PSLV dopiero we wrześniu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 07, 2024, 21:09 »
Czy nie warto założyć oddzielnego wątku o EagleEye? Start już niebawem!

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 07, 2024, 21:21 »
Czy nie warto założyć oddzielnego wątku o EagleEye? Start już niebawem!

Start w lipcu w misji Transporter-11, a wątek startowy będzie na kilka dni przed startem.

Offline RiGCz

• Junior
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 18, 2024, 14:47 »
19 czerwca 2024 roku podczas konferencji ma się odbyć prezentacja pierwszego polskiego satelity który będzie wykonywać na orbicie zobrazowania w technologii SAR. Za jego powstanie odpowieda spółka Eycore, firma przy projekcie współpracuje z Creotech Instruments a wyniesienie satelity jest planowane na IV kwartał 2025 roku.

https://space24.pl/przemysl/sektor-krajowy/prezentacja-pierwszego-polskiego-satelity-do-radarowego-obrazowania-geoprzestrzennego-sar

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 19, 2024, 12:15 »
To jest bardzo interesująca informacja. Ciekawe, czy dziś się pojawi więcej szczegółów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 28, 2024, 19:18 »
Odnośnie EagleEye:

:)

Offline jowitek

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 22, 2024, 09:56 »
Czy ktokolwiek wie ?:
- czy panele słoneczne na  EagleEye to są komercyjne dostępne modele do CubeSat'ów ? Wszelako mają taki kształt i podobne wymiary.
- jaką pojemność mają pojemność baterie (i jakiego typu) na czas przejścia przez cień Ziemi ? Znalazłem tylko że 150Wh.
- jakie są parametry silnika jonowego? Może był w czymś lepiej opisanym już zabudowany ?
Z góry dzięki za pomoc.

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 25, 2024, 20:31 »
Niepokojące wieści płyną z Creotech Instruments:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/CREOTECH-INSTRUMENTS-S-A-Problemy-z-lacznoscia-dwustronna-z-satelita-EagleEye-8801826.html?fbclid=IwY2xjawE4V31leHRuA2FlbQIxMAABHQGERbV4p75W77r7RHGJFV_Prz1GRvgLkEBKEmV4QuFgnBHNRPd65yBGgQ_aem_IjTh-_oK9IFQGXD5L-YWIA

Zarząd spółki Creotech Instrument S.A. z siedzibą w Piasecznie („Spółka”, „Emitent”) informuje, że w dniu 25 sierpnia 2024 r. dokonana została wewnętrzna analiza stanu satelity EagleEye. Po okresie stabilnej pracy orbitalnej satelity, w trakcie której przeprowadzono podstawowe testy większości podsystemów platformy, zostały zidentyfikowane istotne problemy z łącznością dwustronną z satelitą, skutkujące brakiem możliwości odbierania danych telemetrycznych z satelity. Problemy te uznano w wyniku analizy przeprowadzonej 25 sierpnia 2024 r. za trwałe. Zidentyfikowano dwa najbardziej prawdopodobne powody ich wystąpienia – niedokładność w określeniu pozycji satelity, skutkującą błędnym pozycjonowaniem anteny naziemnej służącej do komunikacji lub niedobór mocy elektrycznej na satelicie. Po zidentyfikowaniu problemów, dla obu scenariuszy wprowadzane są aktualnie środki naprawcze.

Martwi to, że powodem może być nieznajomość pozycji. Podejrzewam, chociaż nie znam architektury tego latadła, że na pokładzie powinien być gnss i satelita powinien wiedzieć, gdzie jest i - po przejściu do safe mode - skutecznie wysyłać informacje o swoim stanie łączem o mniejszej przepustowości, ale za to z szerszym ,,polem widzenia".

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 25, 2024, 20:50 »
Niepokojące wieści!  Mam nadzieję,że ekipa satelity EagleEye będzie w stanie rozwiązać ten problem.
Z tego co słyszałem, jutro Creotech (26 lipca) ma przedstawić więcej informacji.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 27, 2024, 12:51 »
No i 26 sierpnia pojawiło się więcej informacji:
https://kosmonauta.net/2024/08/problemy-eagleeye-szczegolowe-informacje/

W skrócie:
- problem z dokładną lokalizacją satelity
- pewna niestabilność w zasilaniu

Ogólnie to uważam, że się uda rozwiązać te problemy.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 27, 2024, 21:30 »
Ten pierwszy problem często pojawia przy misjach Transporter - długie opóźnienia w otrzymywaniu danych o orbicie, prowadzące do braku możliwości nawiązania kontaktu z satelitą w pierwszym miesiącu życia, co zbyt często prowadzi do utraty misji. Duża jest zaleta wykonywania pojedynczego lub kilku ładunków na małej rakiecie, takiej jak Electron. Znacznie łatwiej jest zidentyfikować obiekty i uzyskać indywidualne dane orbitalne.

https://twitter.com/planet4589/status/1828431667838755026

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 27, 2024, 21:30 »