Nie do końca wiem, gdzie dać tę informację, ale... chyba do końca nie wiadomo "co" poleci na ISS niebawem - czyli w czerwcu/lipcu, a co potem. Dragon czy Starliner?
Od jakiegoś czasu pokazuje się Starliner do długoterminowej misji załogowej, czasem nawet w 2025 roku... ale nie ma prawdziwie oficjalnych wypowiedzi od NASA.
Wielce Szanowny Kanarkusie.
Czasem nachodzi mnie refleksja, że SpaceShuttleAlmanac nie ma dostępu do jakichś tajnych źródeł, ale prezentuje swoje przewidywania lub spekulacje.
Na przykład jest chyba jedynym, który podaje skład "w pełni brytyjskiej" załogi Axiom-5.
Oczywiście takie przewidywanie może mieć sens, bo uwzględnia znanych obecnie astronautów brytyjskich: byłego (Peake), aktywnej w ESA (Coogan), rezerwowej w ESA (Christian) i projektowego w ESA (McFall).
Ale czy jest gdzieś indziej potwierdzenie takiego składu?
Ponadto mam wrażenie, że SpaceShuttleAlmanac nie za każdą edycją swojego manifestu w pełni go aktualizuje - przykładem może być ta czerwona strzałka i znak zapytania między USCV-11 a USCV-12.
NASA już październiku 2024 podała, że zamawia u SpaceX oba amerykańskie loty do Stacji w 2025, więc nie powinien mieć wątpliwości, że będą one na Dragonach.
Ja staram się zachować zdrowy sceptycyzm wobec niektórych "źródeł" - oczywiście ciekawych i inspirujących, ale nie całkiem pewnych wobec przedziwnej obecnie polityki NASA nieogłaszania składów przyszłych załóg.
NewMan
"... przyszłych załóg" - może w tym wątku byłoby lepsze miejsce dla tych rozważań?